De Politieacademie zou aan de slag moeten gaan met een administratief systeem waar de nodige problemen spelen. De grap heeft inmiddels zo’n negen miljoen euro gekost en mogelijk komt het systeem er misschien helemaal niet. Om te redden wat er te redden valt, vraagt het opleidingsinstituut aan leverancier Capgemini de broncode te geven en die weigert. Dus wordt het nu juridisch gespeeld.

 

Eigenlijk is dat laatste te ongelofelijk voor woorden. Natuurlijk preek ik voor eigen parochie als ik erop wijs dat in 2007 met het actieplan Nederland Open in Verbinding open standaarden verplicht zijn gesteld en open source-software daar waar mogelijk moet worden ingezet. Wie onder een beetje fatsoenlijke licentie de programmatuur had laten ontwikkelen, had nu geen probleem mogen hebben om toegang tot de broncode te krijgen. Dat is immers dan via de licentie geregeld en dan zou er voor de leverancier geen keus zijn dan hem te geven.

MEER GEMISTE KANSEN
Maar de Politieacademie heeft meer kansen gemist met de nu gekozen oplossing. Hoe spannend het bedrag van negen miljoen ook mag klinken, zo heel ingewikkeld is het allemaal niet wat ze willen. Uiteindelijk hebben we het immers over een school en daar is al veel (open source-) software voor te vinden. Daarnaast zou je dit kunnen zien als een bedrijfsproces dat automatisering behoeft en dan komen ERP-oplossingen in het vizier. Ook daarin is binnen de categorie ‘open’ veel te vinden. Goedkoop op gang komen en aanpassen op basis van maatwerk is een reële optie. En dan hebben we het niet over prijskaartjes van miljoenen. Navraag bij wat bedrijven die op basis van open source-software werken, leert dat je er voor twee ton eigenlijk wel bent en dan mag je zelfs bizarre wensen hebben. Ondertussen had de toegang tot code ook gezorgd voor een onafhankelijke codereview en de nodige verbetersuggesties. Was het project niet naar wens verlopen, dan pak je de code simpelweg op en ga je naar een concurrent. Of nog mooier: je ontwikkelt dan samen met de andere organisaties die ook iets met opleiding doen. Er zijn in Nederland veel opleidingsinstituten, dus samenwerking in de administratieve hoek zou zomaar eens succesvol kunnen blijken. In ieder geval had dit veel ellende kunnen voorkomen. Want uiteindelijk hoort iets wat relatief simpel zou moeten zijn als administratie geen negen miljoen te kosten. Eigenlijk slaat het nergens op dat zulke bedragen worden uitgegeven voor dit soort projecten.

MEGALOMAAN
Natuurlijk draait het hele proces in zijn geheel niet om de vraag of er wel open source is gebruikt. Het draait om de vraag hoe men tot zo’n oplossing heeft kunnen komen. Het zegt veel over het gebrek aan visie bij de overheid en hoe projecten altijd weer megalomaan dreigen te worden of een feest van consultants die niet leveren. Het toont een organisatie die niet goed genoeg begrijpt wat er speelt in de markt. Dat je met veel minder kosten een wél werkend product had kunnen hebben en de rest van het geld had kunnen steken in een betere begeleiding die de politieagenten hard nodig hebben om de opleiding succesvol af te ronden en kwalitatief een goed product te hebben. Want als er iets over delen van kennis gaat, dan is het wel een opleidingsinstituut.

 

BRENNO DE WINTER
Brenno de Winter alias de Woberator is een onderzoeksjournalist met een voorkeur voor privacy- en open source-gerelateerde zaken.