Suse staat op het punt zich terug te trekken van de beurs. Meerderheidsaandeelhouder EQT wil de aandelen die het niet bezit overnemen en het bedrijf van de beurs halen, zo maakte het aan de SDax genoteerde bedrijf donderdagavond bekend.

Daarmee komt een einde aan een kortstondig gastoptreden: de Zweedse financiële investeerder had de in Neurenberg gevestigde Linux-specialist pas in mei 2021 naar de beurs gehaald. Onlangs nog leverde het bedrijf zwakke resultaten en werd het management vervangen. Dat was ook teleurstellend voor investeerders. EQT biedt hen nu tenminste 16 euro per aandeel, wat meer is dan de laatste waarde van het aandeel van nog geen 10 euro. Bij de beursgang had EQT echter 30 euro per aandeel binnengehaald.

EQT is vervolgens van plan het bedrijf van de beurs te halen met als “doel Suse in staat te stellen zich volledig te richten op de uitvoering van een strategie van waardecreatie op lange termijn zonder de winstdruk op korte termijn van de kapitaalmarkt”. Suse heeft geen minimale acceptatiedrempel aangegeven.

Investeerders hebben ook de optie om geïnvesteerd te blijven in het bedrijf, dat in de toekomst niet meer beursgenoteerd zal zijn. Jefferies expert Brennan schreef dat investeerders die geïnteresseerd zijn in liquiditeit eerder geneigd zullen zijn om hun aandelen aan te bieden. EQT verwacht dat het overnameproces in de eerste helft van oktober wordt afgerond. Daarna wordt Suse samengevoegd met een niet-beursgenoteerd bedrijf.

Suse bevond zich vorig jaar al in moeilijk vaarwater toen de groep te maken kreeg met een zwakke vraag omdat klanten treuzelden met hun aankoopbeslissingen. Het bedrijf kon zijn groeiplannen niet waarmaken en begin dit jaar verlaagde het management ook de middellangetermijndoelstellingen. Het bedrijf kwam slechts kortstondig in de zwarte cijfers op kwartaalbasis. In maart verliet CEO Melissa Di Donato het bedrijf, in juni ook CFO Andy Myers.

Suse houdt zich voornamelijk bezig met aangepaste versies van het open source besturingssysteem Linux in bedrijven en datacenters. Het bedrijf verdient onder andere geld met het ondersteunen van de applicaties.

De nieuwere, zogenaamde opkomende divisie houdt zich vooral bezig met technologieën rond cloudapplicaties. Hiervoor had Suse het bedrijf Rancher overgenomen.