Vorig jaar kreeg Linux Magazine meerdere verzoeken om de software van de Belastingdienst voor de jaarlijkse aangifte van de inkomstenbelasting voor Linux eens te bespreken. Dit jaar gaat de Belastingdienst ook naar de cloud. Aangifte doen krijgt zo een nieuwe dimensie. De vraag is: werkt dit fatsoenlijk op Linux? We namen de proef op de som.

Online

Als je een heel simpele aangifte hebt, kun je kiezen voor een iOS of Android App, maar de cloud-versie heeft alle invulmogelijkheden. Op zichzelf is het een logische stap, je aangifte online indienen. Je hoeft geen lokale applicaties meer te downloaden, installeren en verwijderen en je kunt overal en altijd je belastingaangifte doen of afmaken. Alle voordelen van de cloud!

 

Reclamecampagnes moeten de Nederlanders naar de cloud lokken en dat is massaal gelukt. Degenen van ons die dit hebben geprobeerd op 1 maart 2015, de dag dat de vooraf ingevulde aangiftes beschikbaar waren, kwam bedrogen uit. De servers lagen plat door de onverwachte drukte. De omgeving was gedimensioneerd voor enkele tienduizenden simultane gebruikers, maar dat bleek niet voldoende. Maar deze performance-issues waren snel opgelost. De voordelen van de cloud zijn ook merkbaar, want in de afgelopen weken zijn er nog diverse fouten uitgehaald, belastingtechnische fouten wel te verstaan, zoals met beleggingen buitenland, de inkomensafhankelijke combinatiekorting en bijvoorbeeld levensonderhoud kinderen onder de 21 jaar. Het was dus slim om niet meteen op dag één te beginnen met de aangifte, maar om even een paar weken te wachten. Dat is alvast een tip voor volgend jaar.

 

Inloggen

De eerste stap is natuurlijk het inloggen met je favoriete browser. De Belastingdienst adviseert Firefox 30 of hoger, Safari 6 of hoger, Chrome 37 of hoger en Internet Explorer 9 of hoger. Er worden geen uitspraken gedaan over het onderliggende besturingssysteem. Ook wordt er met geen woord gerept over benodigde plug-in’s (Flash, Silverlight en dergelijke) dus dat geeft de Linux-gebruiker moed. Je logt in met je DigiD en wachtwoord en gaat aan de slag. Safari en Internet Explorer zijn wat lastig op Linux (we willen geen WINE of Play On Linux gebruiken). Wij probeerden de aangifte op Firefox 33, Chromium 39 en Konqueror 4.14 op een paar distro’s en enkele basic browser op de Raspberry Pi.

 

Nauwelijks problemen

Tja, wat valt er te vertellen, de aangifte verloopt prima mits je een ‘ondersteunde’ browser gebruikt. Firefox op Linux en Chromium op Linux doen het prima. Gegevens invoeren, bewaren, vooruit en terug bladeren door de aangiftepagina’s, afdrukken, een pdf maken van de aangifte: het is allemaal geen enkel probleem. De teksten op knopjes zijn goed te lezen, wat voorheen wel eens lastig was. De helpfunctie doet het, maar de instructievideo’s zijn alleen te bekijken (dat zijn embedded YouTube-filmpjes) met Firefox. Chromium laat dit standaard afweten. Mocht je de instructiefilmpjes willen downloaden, dan kan dat in Apple Quicktime formaat (mp4) en Windows Media formaat (WMV), dus met bijvoorbeeld VLC zijn ze dan wel te bekijken. Konqueror en andere browsers die niet op het lijstje staan van de Belastingdienst, worden herkend en je krijgt de melding dat de browser niet wordt ondersteund.

 

Waar is de app?

Maar ondanks de vele reclame op de radio en tv voor de online aangifte, bestaat ook gewoon een Linux-applicatie. Je moet wel een puzzeltocht organiseren om deze te vinden. Op de aangifte pagina zelf wordt hier met geen woord over gerept. Op

http://www.Belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/themaoverstijgend/programmas_en_formulieren/aangifteprogramma_2014_linux biedt de Belastingdienst een gz-, rpm- en deb-installatiepackage aan. De software wordt officieel alleen ondersteund op Mint 17 LTS en Ubuntu 14.04 LTS en bovendien alleen op 32-bits versies van de besturingssystemen.

 

********* invoegen Afbeelding 3a en 3b************ bijschrift: Waar is de applicatie?

 

We downloaden en openen op (onze overigens 64-bit) Mint het deb-package, zoals geadviseerd door de Belastingdienst, waarna de installatie verder vlekkeloos verloopt. Je vindt het programma Aangifte Inkomstenbelasting 2014 terug in het menu Kantoor. Na de eerste keer starten geeft het programma de melding dat het lettertype niet gevonden is, je moet zelf een font selecteren. Nu waren eerdere jaren problemen met de zichtbaarheid van teksten op knopjes en dergelijke, dus het lettertype is erg relevant. Onder de technische eisen op de site vinden we dat alleen de gz-installatie deze melding geeft, maar blijkbaar doet de deb-installatie hetzelfde. De Belastingdienst adviseert een ISO8859-1 of 15 lettertype.

 

 

Kiezen we een passend lettertype, dan start de applicatie en worden we meteen doorgestuurd via de browser naar de site voor het ophalen van de vooraf door de Belastingdienst ingevulde gegevens. Na het inloggen met de DigID worden de gegevens over werk, huis, hypotheek en banken gedownload en in het programma getoond. Je moet gek genoeg opnieuw het lettertype selecteren. Verder loopt alles zoals het hoort, knopjes werken, alle teksten zijn te lezen, de performance is goed, printen geen probleem.

 

 

Conclusie

De Linux-aangifte over 2014 is geen probleem als je de geteste browsers en/of distro’s gebruikt. Toch is online je aangifte doen op Linux simpeler, het vergt geen installatie en uitzoekwerk en het werkt net zo goed. De stap naar een webapplicatie is een goede keuze voor zowel de Windows-gebruikers als Linux-gebruikers, hoewel je opa of misschien je vader – die al jaren gewend is aan het aangifteprogramma – moeite heeft met online gaan. Het is niet moeilijk te voorspellen dat de Belastingdienst in 2016 of misschien 2017 geen offline aangifte programma’s meer zal ontwikkelen, hoewel met de Linux-applicatie dit jaar dus nog goed werk is geleverd. De Belastingdienst heeft zeker gemakkelijker gemaakt en als je onverwacht nog wat terug krijgt, is het nog leuker ook.

 

Heb je zelf met succes of juist met problemen je aangifte gedaan, laat het ons dan even weten, we zijn erg benieuwd hoe het iedereen vergaan is. Geef dan meteen even je distro en browser door.