Ubuntu 15.04, met codenaam Vivid Vervet, is opgebouwd rond Linux-kernel 3.19 en bevat LibreOffice 4.4, Firefox 37 en Chromium 41. GNOME heeft een update gekregen naar versie 3.14 en KDE naar versie 5.2. Het init-systeem Upstart dat speciaal voor Ubuntu ontwikkeld was, is vervangen door systemd als standaard init-systeem, behalve op de mobiele variant Ubuntu Touch. Gebruikerssessies werken nog altijd via Upstart. Wie dat wil, kan het init-systeem nog altijd naar het vertrouwde Upstart terugdraaien.

In de desktopversie van Ubuntu heeft Unity 7.3 vooral usability-verbeteringen gekregen. De menu’s zijn nu standaard zichtbaar in het actieve venster in plaats van in de balk bovenaan het scherm, waarmee Unity terugkeert naar de goede oude GNOME-tijd. Ubuntu Server bevat OpenStack 2015.1 met Swift 2.2.2. LXC is aanwezig in versie 1.1.2 en brengt ondersteuning voor systemd, zowel in de host als in de container, checkpoint- en restorefunctionaliteit met CRIU (Checkpoint/Restore In Userspace), Open vSwitch-support en qcow2-backed containers. Ubuntu 15.04 is de eerste release met LXD, een container “hypervisor” die op LXC voortbouwt en door Canonical ontwikkeld wordt. Ook Docker 1.5 is beschikbaar.

Een andere primeur is Ubuntu Core Snappy, een kleine versie van Ubuntu die bedoeld is voor de cloud (Azure, Google Compute Engine, Amazon EC2), virtualisatie (KVM, OVA, Vagrant) en embedded devices (de BeagleBone Black en de Raspberry Pi 2). Ubuntu Core Snappy gebruikt een nieuw pakketbeheersysteem, snappy, met transactionele updates die betrouwbaar geïnstalleerd en teruggedraaid kunnen worden.

http://www.ubuntu.com/

Debian 8 “Jessie”

Het Debian-project heeft na bijna twee jaar ontwikkeling Debian GNU/Linux 8.0 uitgebracht, met codenaam Jessie. Het is de eerste Debian-release die standaard systemd als init-systeem gebruikt, wat tot kortere opstarttijden moet leiden, evenals de mogelijkheid om delen van diensten te isoleren. Het vertrouwde sysvinit is nog altijd beschikbaar voor wie dat wil. De UEFI-ondersteuning is sterk verbeterd en bevat workarounds voor vele bekende firmwarebugs. Ook op 32-bit systemen is UEFI nu ondersteund en dankzij multiarch ook 64-bit kernels op 32-bit UEFI-firmware. Het hart van Jessie bestaat uit Linux-kernel 3.16.7.

De standaard desktopomgeving is GNOME 3.14. De distributie biedt ook live dvd-images met Cinnamon, GNOME, KDE, LXDE, MATE of Xfce, evenals images voor de clouddienst OpenStack. Tot de aanwezige software behoren GIMP 2.8.14, Iceweasel en Icedove 31.6.0 (Debians merkloze versies van Firefox en Thunderbird) en LibreOffice 4.3.3. Er zijn twee nieuwe processorarchitecturen ondersteund: arm64 en ppc64el. Tegelijk moeten twee andere architecturen plaats maken: IA-64 en Sparc. Debian 8 wordt vijf jaar lang ondersteund. Tot mei 2018 zorgt het Debian Security team voor de ondersteuning met beveiligingsupdates, waarna het Debian LTS die taak overneemt tot mei 2020.

 

 

GNOME 3.16

In GNOME 3.16 is het notificatiesysteem op de schop genomen. Pop-ups met meldingen komen nu onder de klok, dus bovenaan het scherm, waar ze meer opvallen en tegelijk zelden interfereren met toepassingen. En als je op de klok klikt, krijg je niet alleen de kalender en wereldklokken te zien, maar ook je geschiedenis van notificaties en komende afspraken uit je agenda. In de toekomst komen hier ook een weersvoorspelling en herinneringen aan verjaardagen.

 

In deze versie maken ook nieuwe scrollbalken hun opwachting. In plaats van altijd zichtbaar te zijn, worden de overlay scrollbars – net zoals in Ubuntu’s Unity – alleen getoond wanneer je ze nodig hebt. Wanneer je de muiscursor beweegt, zie je een heel dunne scrollbalk en wanneer je met de muiscursor in de buurt van de balk komt, wordt hij groter, zodat je hem kunt gebruiken.

 

Het programma Files toont grotere thumbnails van je bestanden in de grid en list views, terwijl Image Viewer de interface rond de afbeeldingen die je bekijkt gereduceerd heeft. Maps ondersteunt nu Foursquare, Calculator laat je toe om je geschiedenis van berekeningen te bekijken en getallen te kopiëren en Contacts toont een kaart bij adressen van contacten. Verder heeft GNOME 3.16 previewversies van drie nieuwe toepassingen: Calendar dat gesynchroniseerd is met je online accounts, Characters om speciale tekens te kopiëren en Books om e-books te bekijken.

 

https://www.gnome.org/

 

Fedora 22

In Fedora 22 is het pakketbeheerprogramma yum vervangen door dnf. De commandline opties en configuratiebestanden zijn gelijkwaardig, maar onder de motorkap is heel wat gesleuteld. Vooral het afhandelen van dependency’s verloopt nu sneller en beter. Fedora 22 gebruikt standaard Wayland op de desktop en valt indien nodig automatisch terug op Xorg. De standaard desktopomgeving is GNOME 3.16. De servereditie gebruikt XFS als standaard bestandssysteem en voegt een PostgreSQL-databaseserverrol toe aan het in Fedora 21 geïntroduceerde rolekit. En Fedora 22 Cloud krijgt een Atomic commandlinetool om Linux-containers op Atomic Hosts te beheren en Atomic Hosts te updaten. De Fedora KDE spin gebruikt Plasma 5, de opvolger van KDE 4, en de Xfce spin heeft een update naar Xfce 4.12 gekregen.

 

 

https://getfedora.org/

 

Linux 4.1

In Linux 4.1 zitten weer heel wat verbeteringen aan de grafische drivers. De Radeon-driver ondersteunt DisplayPort Multi-Stream Transport om schermen in hoge resoluties en laptop docking stations aan te sturen. Nieuwe 4K- en 5K-monitors stellen zich immers voor als twee DisplayPort-schermen en sommige docking stations gebruiken de technologie voor multi-monitoropstellingen. Radeon DP MST is wel standaard uitgeschakeld. De Nouveau-driver ondersteunt nu de Nvidia GTX 750 zonder dat je nog de microcode op een omslachtige manier uit de propriëtaire driver moet halen. Linux 4.1 komt ook met een virtuele GEM-driver die de performance van Mesa’s Softpipe/LLVMpipe software rasterizer verbetert.

 

Ook de functionaliteit van bestandssystemen is behoorlijk uitgebreid. Ext4 heeft ondersteuning voor encryptie van bestandssystemen gekregen, inclusief encryptie van bestandsnamen en symlinks. Deze functionaliteit is door Google ontwikkeld voor gebruik in Android M, de opvolger van Lollipop. Btrfs werkt nu dankzij een patch van Facebook sneller op bestandssystemen die groter dan 20 TB zijn. De Multiple Device (MD) driver heeft allerlei verbeteringen voor RAID 5 en 6 gekregen. En de kernel heeft weer een nieuw bestandssysteem: TraceFS, een bestandssysteem voor het tracingsubsysteem.

 

De performance van Intel Atom Bay/Cherry Trail chips is verbeterd in Linux 4.1. Gebruikers kunnen nu de gekleurde leds van de Lightbar op de Chromebook Pixel aansturen. En gamers krijgen nu de force feedback van de Microsoft Xbox One controller en de Logitech Gaming Wheels. De Wacom-driver ondersteunt nu ook de Bamboo Pad. Het langverwachte kdbus werd na heel wat discussie nog niet in de kernel geaccepteerd en wordt dus ten vroegste in Linux 4.2 opgenomen.

 

http://kernelnewbies.org/Linux_4.1

 

En verder

Tiny Core Linux 6.2 bouwt nog altijd de kleinste Linux-distributie met een grafische desktop en propt al zijn mogelijkheden in een iso-bestand van 15 Mbyte. Er is ook een Pure64-versie van 24 MB die zowel op BIOS als (U)EFI opstart en een Plus-versie van 77 MB met flwm, JWM, IceWM, Fluxbox, Hackedbox en Openbox. Elementary OS 0.3 “Freya” volgt na anderhalf jaar ontwikkeling “Luna” op. Ze voegt UEFI-ondersteuning toe, verbeterde interactieve notificaties en ondersteuning voor Google Calendar. OpenBSD 5.7 bevat OpenSSH 6.8 en verbeteringen in LibreSSL, de netwerkstack, installer en beveiliging. En wie eens een alternatieve kernel wil uitproberen, kan zijn hart ophalen aan Debian GNU/Hurd 2015, met GNU Hurd 0.6, GNU Mach 1.5 en onder andere Iceweasel 31 ESR, XFCE4 4.10, X.org 7.7 en Emacs 24.4.