Fedora 27 maakt server modulair

Fedora 27 is gebaseerd op Linux 4.13 en komt met de desktopomgeving GNOME 3.26, wat een betere Wayland-ondersteuning, HiDPI-verbeteringen en vernieuwde instellingen oplevert. De distributie ondersteunt nu ook systemen met een 64-bitprocessor die 32-bit UEFI nodig hebben. Java 9 is aanwezig als een tech preview en ook PipeWire is als experimentele optie beschikbaar. PipeWire is ontwikkeld door Red Hat en staat bekend als “PulseAudio voor video”. Het moet interactie mogelijk maken met videodevices in containers, vooral met het oog op grafische toepassingen in Flatpak.

De modulariteit die Fedora in de vorige versie introduceerde voor de serverversie, komt nu nóg duidelijker naar voren. In Fedora 27 Modular Server kun je meerdere versies van hetzelfde component (zoals een database) installeren en tegelijk draaien, zonder dat je je systeem breekt of de voordelen van de pakketbeheerder dnf mist.

Link:

https://getfedora.org

 

Linux Mint 18.3 ondersteunt Flatpak

Linux Mint 18.3 komt out-of-the-box met Flatpak-ondersteuning. Flatpak is in de distributie standaard geconfigureerd met twee repository’s: Flathub en GNOME-apps. Ook zelf nieuwe repository’s (“remotes” in Flatpak-jargon) toevoegen, is mogelijk. De Flatpaks van al je geconfigureerde remotes zijn ook beschikbaar in het programma Software Manager, zodat Flatpaks op dezelfde manier als klassieke pakketten zijn te installeren.

Linux Mint zal na de release van Linux Mint 18.3 geen KDE-editie meer uitbrengen. De KDE Plasma-desktop heeft een heel verschillend ecosysteem en toolkit dan de Cinnamon-, MATE- en Xfce-desktops. Linux Mint zal zich dan ook op deze drie laatste focussen. De Plasma-desktop blijft wel beschikbaar in de repository’s voor wie ze wil installeren.

Een laatste nieuwtje van de ontwikkelaars: ze plannen de derde versie van Linux Mint Debian Edition in het eerste kwartaal van 2018. De nieuwe versie zal gebaseerd zijn op Debian 9 “Stretch” en alleen beschikbaar zijn met de Cinnamon-desktopomgeving.

Link:

https://linuxmint.com/

 

antiX 17

Het lichtgewicht besturingssysteem antiX 17 is gebaseerd op Debian 9.2, maar heeft het init-systeem systemd ingeruild voor het klassieke SySV-init en werkt met eudev in plaats van met udev. Onder de motorkap draait een aangepaste Linux 4.10.5-kernel. Tot de toepassingen behoren LibreOffice 5.2.7, Firefox-ESR 52.4, Claws Mail 3.14, Evince 3.22 en de Adobe Flash plug-in in versie 20170808.1.

Het project biedt vier edities aan voor 32- en 64-bits processoren: 

-antiX-full weegt 800 Mbyte en komt met vier windows managers (IceWM, Fluxbox, jwm en herbstluftwm) en de volledige LibreOffice-suite; 

-antiX-base weegt 620 Mbyte en bevat alleen de vier windows managers; 

-antiX-core weegt 310 Mbyte en bevat geen X, maar ondersteunt de meeste wifi-chipsets;

-antiX-net is nog geen 150 Mbyte groot en biedt een X-loze omgeving aan met alleen Ethernetondersteuning voor het netwerk.

Link:

https://antixlinux.com

 

Proxmox Virtual Environment 5.1

Proxmox Virtual Environment 5.1 is gebaseerd op Debian 9.2 en komt met de Linux 4.13-kernel. De opvallendste vernieuwing in het virtualisatieplatform is de integratie van Ceph v12.2 Luminous, de LTS-release van de software-defined storage-oplossing voor gedistribueerde opslag. ZFS heeft een upgrade gekregen naar versie 0.7.2. Als een netwerkprobleem een zfs receive-stream te vroeg onderbreekt, kun je die nu hervatten.

Link:

https://pve.proxmox.com/wiki/Main_Page

 

Linux-kernel 4.4 wordt 6 jaar onderhouden

Al een tijdje kiest Greg Kroah-Hartman elk jaar een Linux-kernelversie die hij twee jaar lang van updates voorziet, de zogenoemde LTS-versie (Long-Term Support). Greg heeft nu besloten om Linux 4.4 LTS maar liefst zes jaar lang te ondersteunen. Dat betekent dat deze kernelversie, die in januari 2016 is uitgekomen, nu tot 2022 updates krijgt. Iliyan Malchev van Project Treble kondigde eerst op Linaro Connect aan dat de uitbreiding van de ondersteuningsperiode tot 6 jaar voor alle LTS-kernels zou gelden, maar Greg sprak dat nadien tegen. De onlangs uitgekomen Linux 4.14 blijft dus voorlopig updates krijgen tot januari 2020.

Voor Android-telefoons zou een langere ondersteuning van de kernel wel interessant zijn. Een Android-fabrikant heeft vaak een jaar nodig om een toestel te ontwikkelen en op de markt te brengen. Als hij dan de nieuwste LTS-kernel in het begin van de ontwikkelingscyclus kiest, krijgt die nog maar een jaar ondersteuning vanaf het moment dat het toestel op de markt is. Met zes jaar ondersteuning van de kernel zouden smartphonefabrikanten hun toestellen langer van beveiligingsupdates kunnen voorzien.

Link:

https://www.kernel.org/releases.html

 

Linux 4.14 LTS

Linux-kernel 4.14 is de long-term release van 2017. Omdat deze kernelversie langer onderhouden wordt, leidt dit meestal tot heel wat nieuwigheden omdat elke ontwikkelaar zijn code in deze versie wil krijgen, en dat is ook nu niet anders. Op het gebied van graphics hebben de AMDGPU, Nouveau en Intel DRM-drivers kleine updates gekregen. De Raspberry Pi VC4 driver en de Allwinner Sunxi driver hebben ondersteuning voor HDMI CEC gekregen, zodat je de computer kunt besturen via de afstandsbediening van een CEC-compatibel tv-scherm. De TinyDRM-driver voegt ondersteuning toe voor LEGO Mindstorms EV3 lcd-schermpjes en het Pervasive Displays RePaper e-paper. Overigens heeft AMD ook zijn AMDKFD-driver (om de gpu’s voor berekeningen in te zetten) een update gegeven.

Het geheugenbeheer in de kernel heeft belangrijke nieuwigheden. Zo heeft Linux 4.14 ondersteuning gekregen voor 5-level page tables, waardoor toekomstige Intel-processoren tot 128 PB virtuele adresruimte en 4 PB fysiek RAM kunnen inzetten. Er is ook ondersteuning voor Secure Memory Encryption (SME) in AMD’s EPYC-serverprocessoren. Daardoor is de processor in staat om het RAM transparant te encrypten en te decrypten. De ondersteuning voor Xen, KMV en Hyper-V is verbeterd. En de kernel ondersteunt nu de Raspberry Pi Zero W, Banana Pi R2, Cubietruck Plus, Banana Pi M3/M2M/M64, NanoPi A64, A64-OLinuXino, Pine64, D-Link DIR-685 router en heel wat andere ARM-processorbordjes.

Het Zstd-compressiealgoritme van Facebook is in de kernel toegevoegd. Btrfs en SquashFS kunnen er nu van gebruikmaken. Zstd biedt gelijkaardige compressie als gzip, maar sneller, zowel bij compressie als decompressie. Tot slot heeft Canonical aangegeven dat het zal proberen om Linux-kernel 4.15 in Ubuntu 18.04 LTS op te nemen.

Link:

https://kernelnewbies.org/Linux_4.14

 

En verder

LibreELEC 8.2 bevat Kodi 17.5 en Samba 4.6. Die laatste brengt ondersteuning voor SMB2/3 in LibreELEC. Aan het gebruik van Samba is ook het één en ander veranderd. Zo werkt de Samba-client van Kodi nu standaard met het SMB3-protocol. LibreELEC 8.2 heeft nu standaard automatische updates ingeschakeld voor beveiligings- en onderhoudsupdates. Voorheen was de standaardconfiguratie manueel updaten.

FreeBSD 10.4 ondersteunt eMMC-opslag, inclusief eMMC-partities, TRIM en modi voor bussnelheden tot HS400. Het besturingssysteem breidt de Wake-on-LAN-ondersteuning uit naar allerlei netwerkkaarten van Intel. De GNOME-desktop heeft een upgrade gekregen naar versie 3.18, de Xorg-server naar versie 1.18.4 en OpenSSH naar versie 7.3p1.

In versie 2.4 heeft de firewall- en routerdistributie pfSense als basis FreeBSD 11.1. Als installatieprogramma maakt de distributie nu gebruik van BSDInstall, inclusief ondersteuning voor ZFS, UEFI en meerdere types partitie-indelingen, zoals GPT en BIOS. Er is geen 32-bit image van pfSense 2.4 meer beschikbaar. De ondersteuning voor OpenVPN 2.4 voegt AES-GCM-encryptie toe, een hogere snelheid, Negotiable Crypto Parameters (NCP), TLS-encryptie en dualstack/multihome-configuraties. De webinterface heeft een nieuwe loginpagina en een beter dashboard gekregen.

OpenIndiana 2017.10 heeft de Xorg-server een upgrade naar versie 1.19.5 gegeven en de desktopomgeving MATE is aanwezig in versie 1.18. GNOME-toepassingen en -bibliotheken worden stilaan verwijderd en vervangen door hun MATE-evenknie. Tot de aanwezige toepassingen behoren Firefox en Thunderbird 52.4, VLC 2.2.6, PostgreSQL 9.4-9.6 en 10, MongoDB 3.4.9, MariaDB 10.1 en OpenVPN 2.4.3. Het tekstuele installatieprogramma kan nu een minimale versie van OpenIndiana installeren op een bestaande ZFS-pool, bijvoorbeeld naast een bestaande OpenIndiana-installatie. OpenIndiana 2017.10 is binair compatibel met Solaris 10u10.