Ubuntu 17.10 Artful Aardvark met GNOME

Vlak voor de release van Ubuntu 17.04 kondigde Canonical aan dat het zijn eigen desktopomgeving Unity vanaf Ubuntu 18.04 LTS terug ruilt voor GNOME. Al snel werd zelfs het tijdschema bijgesteld. En zo komt het dat Ubuntu 17.10 met codenaam Artful Aardvark nu al een Unityloze release is. Canonical heeft een redelijk upstream GNOME 3.26 in Ubuntu 17.10 gestoken. Dat betekent dat gebruikers geen HUD (Heads Up Display) en geen globale menu’s hebben, twee populaire functies van Unity. Wel heeft Canonical wat tweaks toegepast om de overstap niet te moeilijk te maken. Zo is het Ubuntu Dock toegevoegd, een fork van de Dash to Dock extensie voor de GNOME Shell.

De overstap naar GNOME heeft nog andere gevolgen. Zo is de login manager LightDM vervangen door GDM (GNOME Display Manager). En Ubuntu schakelt in versie 17.10 over naar Wayland. De Xorg-sessie is nog altijd beschikbaar in het aanmeldvenster. Wie van Ubuntu 17.04 naar 17.10 upgradet, blijft zijn Unity-sessie behouden. De GNOME-sessie is in het aanmeldvenster beschikbaar. Voor wie van Ubuntu GNOME 17.04 upgradet, verandert in principe niets. Behalve dan dat de distributie nu Ubuntu heet in plaats van Ubuntu GNOME.

Fans van Unity die de overstap naar GNOME maar niets vinden, kunnen misschien de overstap naar MATE wagen. Ubuntu MATE 17.10 heeft immers enkele functies toegevoegd om Unity-fans te lokken. De officiële aankondiging verwelkomt zelfs “Unity-vluchtelingen”. Als je de Mutiny lay-out hebt ingesteld die Unity nabootst, open je met de toetsencombinatie Super+Alt een HUD waarmee je elk menu-onderdeel van de draaiende toepassingen doorzoekt en uitvoert. Dezelfde lay-out heeft ook een globaal menu en indicator applets.

Link:

https://www.ubuntu.com/

 

GNOME 3.26 “Manchester”

GNOME 3.26 “Manchester” kwam enkele weken na de twintigste verjaardag van het project uit. De systeem-zoekfunctie is verbeterd. De nieuwe lay-out toont meer zoekresultaten tegelijk. Bovendien verschijnen nu ook systeemacties zoals power off, suspend, enzovoort in de lijst met resultaten. Ook de programma-instellingen hebben een nieuwe look gekregen. De diverse onderdelen staan nu niet meer in een rooster van icoontjes, maar in een zijbalk, waardoor je sneller een onderdeel vindt. Ook de instellingen van het netwerk en het beeldscherm zijn verbeterd.

In heel GNOME zijn nu kleuren-emojis ondersteund. Je kunt nu in chats, boodschappen en documenten emojis invoegen. De webbrowser GNOME Web (het vroegere Epiphany) heeft synchronisatie van favorieten, browsergeschiedenis en wachtwoorden gekregen met Firefox Sync. Boxes laat het toe om mappen te delen tussen een virtuele machine en je computer. En de kalender, contacten en mailclient van GNOME werken nu beter offline. Zodra je terug online bent, stuurt GNOME dan veranderingen door.

Voor ontwikkelaars is de verbeterde Builder IDE een grote vooruitgang. De editor heeft een nieuwe interface gekregen, er zijn contextuele documentatiepop-ups, de zoekfunctie is verbeterd en er is eindelijk een debugger toegevoegd.

Link:

https://help.gnome.org/misc/release-notes/3.26/

 

Korora 26 “Bloat”

Korora, de Fedora-gebaseerde Linux-distributie met gebruiksvriendelijke verbeteringen, heeft versie 26 uitgebracht, met codenaam “Bloat” (de stekelige kogelvis uit de animatiefilm Finding Nemo). De distributie geeft voor de desktopomgeving de keuze uit Cinnamon 3.4, GNOME 3.24, KDE Plasma 5.10, MATE 1.18 en Xfce 4.12. In alle desktopomgevingen is standaard een back-uplossing geïnstalleerd. Korora 26 is gebaseerd op Fedora 26 en biedt sinds deze versie alleen nog maar 64-bit images aan.

Link:

https://kororaproject.org/

 

Red Hat verlaat Btrfs

Red Hat heeft aangekondigd dat het in releases na Red Hat Enterprise Linux 7.4 geen Btrfs meer ondersteunt. Het bestandssysteem was al sinds RHEL 6 een Technology Preview, maar in RHEL 7.4 is de technologie als “deprecated” aangeduid. Eerder al had Google na een evaluatie van Btrfs laten weten dat het bestandssysteem niet in Android komt, omdat het geen native bestandsencryptie ondersteunt.

In RHEL 7 begon Red Hat standaard het XFS-bestandssysteem te gebruiken in plaats van Ext4. Het ziet er naar uit dat XFS nu nog belangrijker wordt. Red Hat heeft ook zijn nieuwe project Stratis aangekondigd, een storage beheerplatform dat soortgelijke functionaliteit moet krijgen als Btrfs, ZFS en LVM. Initieel wordt Stratis gebouwd bovenop device-mapper en XFS. De eerste release met Stratis zou Fedora 28 zijn.

SUSE kondigde aan dat het nog altijd in Btrfs investeert. SUSE is altijd al minder conservatief omgegaan met het bestandssysteem in zijn enterprisedistributie en heeft er meer in geïnvesteerd dan Red Hat. SUSE Linux Enterprise Server 12 gebruikt standaard Btrfs. Matthias G. Eckermann, Director Product Management SUSE Linux Enterprise, hintte naar het toevoegen van encryptie aan het bestandssysteem. Ook Facebook investeert nog veel in Btrfs en stelt onder andere Chris Mason te werk, de uitvinder van het bestandssysteem.

 

Linux 4.13

Op grafisch gebied bevat de nieuwe Linux-kernel vooral veel voorbereidend werk. De AMDGPU DRM-driver heeft KIQ-ondersteuning voor compute rings gekregen en verbeteringen in SR-IOV. De driver krijgt ook initiële ondersteuning voor de Raven Ridge APU’s en fixes voor Vega. De DC/DAL-abstractielaag van AMD zal op z’n vroegst in Linux 4.14 ondersteund zijn. Intel heeft initiële ondersteuning voor Cannonlake en Coffeelake toegevoegd. En de Nouveau DRM-driver ondersteunt stereo 3D-beeld over HDMI voor grafische kaarten van Nvidia die dat ondersteunen.

De systeemoproep statx voor bestandsinformatie, zoals het tijdstip van creatie, is nu ook ondersteund in de bestandssystemen Btrfs, F2FS en UBIFS. In versie 4.11 werd statx al aan de Ext4-code toegevoegd. Ext4 krijgt ook een upgrade. Voorheen kon je maar 10 miljoen bestanden in een directory plaatsen. Dat aantal is nu opgevoerd naar 2 miljard. En Facebook heeft code gedoneerd die de performance van NVMe-storage verbetert met “write hints”.

Canonical heeft heel wat code in de mainline kernel toegevoegd voor het beveiligingssysteem AppArmor dat in Ubuntu wordt gebruikt. Zoals elke kernelversie heeft ook Linux 4.13 ondersteuning voor nieuwe ARM-platforms toegevoegd. Zo is de Linksys WRT3200ACM draadloze router nu ondersteund, het BeagleBone Blue OMAP-bordje, de Orange Pi Win, Orange Pi Zero Plus 2, Nano Pi NEO2 en Orange Pi Prime.

Greg Kroah-Hartman heeft al aangekondigd dat de volgende Linux-versie een LTS-kernel wordt. Hij zal Linux 4.14 minstens twee jaar lang blijven ondersteunen met patches. De huidige recentste LTS-kernel is Linux 4.9 uit december 2016.

Link:

https://kernelnewbies.org/Linux_4.13

 

En verder

Bodhi Linux 4.3 bouwt voort op Ubuntu 16.04 LTS, maar bevat Linux-kernel 4.11 en heeft een recente Enlightenment-gebaseerde desktop met EFL 1.19.1, Terminology 1.1.0 en Ephoto 1.5. De nieuwste release van DragonFly BSD biedt een nieuwe versie van het bestandssysteem HAMMER aan om te testen. HAMMER2 ondersteunt live deduplicatie, compressie, snelle recovery, snapshots en booten, maar nog geen clustering of multi-volume. Het gaat om een experimentele implementatie: voor dagelijks gebruik blijf je beter bij HAMMER.

De ontwikkelaars van Linux Mint introduceren in de volgende versie van hun populaire distributie een programma om bugs te rapporteren: mintReport. In Linux Mint 18.3, verwacht in december 2017, zal de tool een crashrapport creëren als een toepassing crasht en ook een stack trace genereren die nuttig is voor ontwikkelaars. MintReport zal ook de installatie van pakketten voor debug-informatie suggereren. De door Canonical ontwikkelde displayserver Mir spreekt binnenkort ook de taal van het Wayland-protocol. Dit is niet te vergelijken met een project, zoals XMir, dat een implementatie van een X-server in de vorm van een Mir-client is. De ondersteuning voor Wayland wordt rechtstreeks in de Mir-server ingebouwd. Desktopomgevingen, zoals MATE en Yunit (een fork van het door Canonical verlaten Unity 8), hebben interesse in deze ondersteuning.