BitKey 14.1.0

De ontwikkelaars van TurnKey GNU/Linux hebben een nevenproject: BitKey. Dit is een live Linux-distributie om op een veilige manier Bitcoin-transacties uit te voeren. BitKey is op allerlei manieren in te zetten, onder andere voor veilige air-gapped Bitcoin-transacties met cold storage. BitKey ondersteunt ook een ‘brain wallet’, waarbij je de sleutels van je Bitcoin-wallet niet opslaat, maar ze alleen in je eigen geheugen zitten. De distributie gebruikt daarvoor WarpWallet.

BitKey 14.1.0 bevat onder andere de Bitcoin-clients Electrum, de webgebaseerde wallet Coinbin, de wallet-generator BitAddress, het programma zxcvbn dat de sterkte van een wachtwoord controleert, en de commandlinetool bx (Bitcoin Explorer). De webbrowser Chromium draait standaard in incognitomodus. Walletbestanden worden in een versleuteld LUKS-bestandssysteem opgeslagen. Na het opstarten kopieert de distributie zichzelf in het RAM.

https://bitkey.io/

CRUX 3.3

De lichtgewicht Linux-distributie CRUX heeft de eerste stabiele release in 15 maanden gekregen. CRUX 3.3 is gebaseerd op Linux-kernel 4.9.6, glibc 2.24, gcc 6.3.0 en binutils 2.27. Verder zijn X.Org 7.7 en X.Org Server 1.19.1 meegeleverd. Nieuw is dat alle ports cryptografisch ondertekend zijn, zodat je als gebruiker kunt verifiëren of de ports die je installeert authentiek zijn. CRUX heeft daarvoor de tool signify van OpenBSD geforkt. De sleutels voor de officiële repository’s vind je op https://crux.nu/keys/. Meer informatie over de nieuwe release van CRUX vind je in het online handboek voor CRUX 3.3.

https://crux.nu/

RancherOS 0.8.0

RancherOS, de minimalistische Linux-distributie die de meeste functionaliteit in Docker-containers plaatst, heeft versie 0.8.0 uitgebracht. Voor de amd64-editie is de kernel Linux 4.9.9, terwijl de editie voor de Raspberry Pi op versie Linux 4.4.43 hypriot-v7+ draait. Standaard draait de distributie Docker 1.12.6, maar ook Docker 1.13.0 is beschikbaar om te testen.

RancherOS 0.8.0 is voor zijn kernels overgeschakeld van Ubuntu-kernels naar stabiele mainline kernels. Door die verandering is de Xfce-console momenteel niet ondersteund. In de nieuwe versie draait cloud-init voor de meeste systeemdiensten, zodat je ermee diensten kunt aanpassen of vervangen. De bootloader GRUB is vervangen door syslinux. Het iso-bestand van RancherOS 0.8.0 is slechts 54 Mbyte groot.

http://rancher.com/rancher-os/

Steeds meer distributies verlaten 32-bit

Het aantal distributies dat 32-bit iso’s uitfaseert, blijft toenemen. Arch Linux heeft in februari 2017 de laatste 32-bit iso’s gepubliceerd. Gebruikers van i686-pakketten krijgen nog tot november 2017 upgrades, daarna is de architectuur niet meer ondersteund. Ook Tails 3.0, dat naar verwachting in juni 2017 uitkomt, zal de ondersteuning voor 32-bit computers opgeven. Naast het feit dat in het begin van 2016 nog maar 4% van de Tails-gebruikers een 32-computer hadden, maakt de overstap naar 64-bit software extra veiligheidsfuncties mogelijk, zoals een betere address space layout randomization (ASLR) en het NX-bit (No-eXecute).

openSUSE in Windows 10

Sinds de Anniversary Update van Windows 10 heeft Microsofts besturingssysteem een interessant, nieuw component: het Windows-subsysteem voor Linux (WSL). Dit subsysteem doet het omgekeerde van wat Wine onder Linux doet. Als een Linux-programma of -library een systeemfunctie van de Linux-kernel aanroept, vertaalt het Windows-subsysteem voor Linux dit on-the-fly naar de overeenkomstige Windows-systeemfunctie. Door die vertaalslag kan de hele laag boven de Linux-kernel identiek hetzelfde blijven. Je kunt ermee dus Linux-programma’s onder Windows draaien.

Het Windows-subsysteem voor Linux is gebaseerd op een minimale Ubuntu-installatie. Minder bekend is dat het ook mogelijk is om andere distributies te draaien. Hannes Kühnemund, senior product manager bij SUSE, beschrijft op de SUSE-blog hoe je openSUSE Leap 42.2 installeert in WSL. Daarvoor download je een Docker userspace voor openSUSE, pak je die uit en stel je die in als rootbestandssysteem voor WSL. Als je daarna in het startmenu van Windows 10 Bash opstart, word je niet door Ubuntu, maar door openSUSE verwelkomd. Wel belangrijk om te weten: SUSE biedt geen officiële ondersteuning voor zijn Linux-distributie in het Windows-subsysteem voor Linux.

https://www.suse.com/communities/blog/make-windows-green-part-1/

Scheur in samenwerking tussen DragonFlyBSD en FreeBSD?

DragonFlyBSD is een besturingssysteem dat in 2003 ontstond als fork van FreeBSD 4.8. De hoofdontwikkelaar was Matthew Dillon, die destijds uit het FreeBSD-project xwerd gezet, omdat hij te weinig rekening hield met andere ontwikkelaars bij het ontwikkelen van zijn innovaties. Daarom besloot hij om zijn eigen BSD-systeem te maken. DragonFlyBSD heeft een kleine, maar trouwe schare van gebruikers door de focus van het besturingssysteem op performance en het innovatieve bestandssysteem HAMMER.

Hoewel DragonFlyBSD significant van FreeBSD is weg gegroeid, werken beide projecten nog veel samen. Zo gebruikt DragonFlyBSD voor thirdy-party software DPorts, een afgeleide van de ports-collectie van FreeBSD. De DPorts-repository start van de ports-repository van FreeBSD en voegt daar DragonFlyBSD-specifieke patches aan toe.

In die samenwerking is nu een nieuwe scheur gekomen. Ontwikkelaar John Marino, die de laatste drie jaar altijd in de top 5 van ports committers was, is zijn commit-rechten voor de FreeBSD ports tree verloren. Daarna werd hij ook als maintainer verwijderd van alle ports waarvan hij voorheen maintainer was. Dit laatste werd wel teruggerold, maar John Marino heeft daarop geantwoord dat hij niet zeker weet of hij nog maintainer wil zijn.

De uitleg van het FreeBSD-project is vrij schaars, maar het lijkt dat Marino’s commit-rechten werden afgenomen door zijn gedrag tegenover andere contributors. De commit waarin zijn rechten werden verwijderd, bevatte de uitleg “Their behaviour towards their fellow contributors has repeatedly fallen short of what the Project expects of its members. They were given multiple warnings that their interactions with other contributors needed to improve and unfortunately they did not.”

Marino gaf toe dat hij een waarschuwing gekregen heeft voor zijn gedrag, maar ontkent dat hij zich slecht is blijven gedragen. Sommigen suggereerden dat zijn werk aan Synth, een alternatief voor Portmaster en Portupgrade, de FreeBSD-ontwikkelaars een doorn in het oog was. Marino zelf zegt dat zijn werk wel eens voor wrijvingen zorgde, omdat hij vaak problemen vond in de ports tree die hij dan fixte, in plaats van telkens met de maintainer van de port te praten. Dat zou volgens hem te veel tijd vragen, gezien het aantal commits dat hij maakte. Marino doet naar eigen zeggen elke twee weken een rebuild van de hele ports tree. Bovendien waren heel wat van zijn commits fixes voor DragonFlyBSD, iets wat bij sommigen irritatie opwekte.

We zullen waarschijnlijk wel nooit het hele verhaal horen, maar vast staat dat FreeBSD een gepassioneerde ontwikkelaar kwijt is en dat de samenwerking tussen DragonFlyBSD en FreeBSD minder vlot zal verlopen.

https://www.dragonflybsd.org/

En verder

De compatibiliteitslaag Wine om Windows-programma’s in Linux te draaien heeft versie 2.0 uitgebracht. Wine 2.0 ondersteunt nu Microsoft Office 2013 en talloze andere nieuwe toepassingen. Het project verandert ook zijn ontwikkelcyclus. Er komen nu jaarlijks nieuwe grote releases. De volgende zal Wine 3.0 zijn. De volgende stabiele releases zullen 2.0.1, 2.0.2, enzovoort zijn en de ontwikkelreleases zullen versienummers 2.1, 2.2, enzovoort krijgen.

Bodhi Linux 4.1.0 upgradet de kernel naar versie 4.8 en voegt een nieuw Moksha-thema toe. De Budgie desktop, die momenteel van GNOME-componenten gebruik maakt, gaat migreren naar het Qt-raamwerk. NetBSD heeft volledig reproduceerbare builds voor amd64 en sparc64. De ontwikkelaars gaan dit nu ook op andere platforms testen en verifiëren of cross-builds reproduceerbaar zijn. Ook FreeBSD maakt vooruitgang: het base system is, mits wat niet-standaard instellingen, volledig reproduceerbaar en 80% van de ports tree levert reproduceerbare builds op.