De mediacenter distributie OpenELEC heeft versie 7.0 uitgebracht. Onder de motorkap heeft de Linux-kernel een upgrade gekregen naar versie 4.4. Nieuwe grafische kaarten van AMD zijn ondersteund door de AMDGPU-driver en de Nvidia-driver is met de Nvidia legacy-driver samen gebracht om zowel oude als nieuwe grafische kaarten van Nvidia te ondersteunen. De Nvidia_Legacy build van OpenELEC bestaat dan ook niet meer. Gebruikers met een oudere Nvidia-kaart horen nu de Generic build te installeren.

Een nieuw ondersteund platform is de WeTek Core Android TV-box. Met zijn AMLogic S812-H 2 GHz quad-core processor met ondersteuning voor 4K video en de 8-bit H265-codec is het een krachtig entertainmentplatform.

 

Kodi heeft een upgrade gekregen naar versie 16.1. OpenVPN is opnieuw ondersteund en de mediacenter distributie heeft ondersteuning voor Bluetooth audio gekregen. Die laatste schakel je in de instellingen van OpenELEC in, waarna je met je Bluetooth-apparaat verbindt, je audioapparaat naar PulseAudio verandert en audio passthrough uitschakelt.

Link: http://openelec.tv/news/22-releases/181-stable-openelec-7-0-released

Proxmox VE 4.4

Van het server virtualisatie platform Proxmox Virtual Environment (VE) is een nieuwe versie uitgekomen. Proxmox VE 4.4 voegt een nieuw dashboard voor Ceph toe. Daarmee krijg je een totaaloverzicht van de status, monitors en object storage daemons van Ceph en van de performance en de bezettingsgraad van je Ceph-cluster.

Terwijl ongeprivilegieerde containers aanmaken vroeger alleen op de commandline kon, heb je nu ook die mogelijkheid vanuit de webinterface. De nieuwe functie CPU Core Limitation helpt de performance te verdelen over de containers. En Container Restart Migration helpt met het migreren van server. Uiteraard hebben de LXC-templates van diverse besturingssystemen in Proxmox VE 4.4 een update gekregen.

De High Availability Stack is verbeterd op basis van feedback van de community. De tabs “resource” en “HA status” zijn samen gebracht. Er is nu een consistente view van de huidige HA-status met de mogelijkheid om HA-resources te bewerken en toe te voegen. En een nieuwe HA group editor laat gebruikers toe om rechtstreeks vanuit de GUI prioriteiten in te stellen.

Link: https://pve.proxmox.com/wiki/Main_Page

Zentyal Server 5.0

Versie 5.0 van de open source server distributie voor mkb’s Zentyal Server is gebaseerd op Ubuntu 16.04 LTS (Xenial Xerus). De distributie bevat Samba 4.5.1, de upstreamversie zonder enige extra patch. Ook de Zentyal-integratiecode is herschreven, zodat Samba geen speciale patches meer nodig heeft. Het resultaat is dat Zentyal-gebruikers vanaf nu sneller een nieuwere Samba-versie krijgen. Het beheer van NSS/PAM gebeurt nu bovendien met winbind in plaats van sssd.

SOGo 3.2.1 heeft een nieuwe interface met moderne webtechnologieën, met als gevolg een betere look and feel, visuele effecten en usability. De ActiveSync-implementatie is heel wat verbeterd. Verder heeft Zentyal Server 5.0 een nieuwe HTTP Proxy module en is ze net zoals haar moederdistributie overgestapt van Upstart naar systemd.

Link: http://www.zentyal.org/

Alpine Linux 3.5.0

Alpine Linux 3.5.0 is overgestapt van OpenSSL naar LibreSSL en ondersteunt nu ook de aarch64-architectuur voor 64-bit ARM-processoren (voorlopig alleen met uboot als bootloader). Als rootbestandssysteem is nu ook ZFS mogelijk. Onder de motorkap draaien Linux-kernel 4.4, glib 2.50.2, GTK+3.0 3.22.5 en xorg-server 1.18.4. Bij de desktopsoftware is onder andere LibreOffice 5.2 van de partij.

Alpine Linux is een Linux-distributie voor powerusers die belang hechten aan beveiliging, eenvoud en efficiëntie. De distributie is gebouwd rond musl libc en busybox, en is daardoor ook een ideale keuze voor embedded devices en containers. Een container is mogelijk in nog geen 8 Mbyte en een minimale installatie op schijf vereist slechts ongeveer 130 Mbyte opslagcapaciteit. Pakketten zijn bovendien opgesplitst, zodat je alleen installeert wat je nodig hebt.

De kernel van Alpine Linux is gepatcht met grsecurity/PaX en de userland is gecompileerd als Position Independent Executables (PIE) met bescherming tegen stack smashing. Daardoor zijn heel wat kwetsbaarheden niet uit te buiten in Alpine Linux.

Link: https://www.alpinelinux.org/

MX-16 “Metamorphosis”

MX-16 met codenaam “Metamorphosis” is gebaseerd op Debian 8.6 “Jessie” met wat verbeteringen van het antiX-livesysteem. Net zoals de vorige versies gebruikt de distributie nog altijd standaard sysVinit als init-systeem. De iso-bestanden voor 32-bit en 64-bit x86-systemen wegen elk 1,2 Gbyte. De 64-bit versie komt met Linux-kernel 4.7, terwijl de 32-bit versie op Linux 3.16 vertrouwt. Die laatste start ook op systemen zonder PAE. De meeste Broadcom-drivers zijn standaard ingeschakeld.

MX-16 gebruikt Xfce 4.12.2 en heeft als standaardtoepassingen webbrowser Firefox 50.0.2, videospeler VLC 2.2.4, audiospeler Clementine 1.3.1, e-mailclient Thunderbird 45.5.1, kantoorpakket LibreOffice 5.2.2 en back-upsoftware LuckyBackup 0.4.8. MX Linux is ontstaan als samenwerking tussen de antiX- en Mepis-distributies. Van die laatste is de ontwikkeling vier jaar geleden stopgezet.

Link: https://mxlinux.org/ 

Linux 4.10 ondersteunt heel wat nieuwe hardware

In Linux 4.10 kijkt de Nouveau DRM-driver aan tegen een heleboel verbeteringen. Met atomic mode setting zet de driver sneller en zonder flikkeringen zijn uitvoermodus. De driver haalt ook meer performance uit de nieuwere grafische kaarten door de ondersteuning van de boost-klokfrequenties. En de ledjes die de letters “GEFORCE” tonen op een Titan X of andere high-end grafische kaarten van Nvidia zijn nu te manipuleren. De AMDGPU DRM-driver heeft op zijn beurt een beter power management gekregen, ondersteuning van meerdere virtuele displays en een nieuwe VM-manager die niet aan elkaar grenzende buffers in het video RAM aankan. Daarnaast heeft Linux 4.10 nog talloze verbeteringen aan de andere grafische drivers.

Ook op het gebied van processoren is allerlei nieuws. De kernel heeft al code voor de AMD Zen/Ryzen-processoren die in de eerste helft van dit jaar hun opwachting maken. En Linux 4.10 heeft ondersteuning voor Intel Turbo Boost Max 3.0. Dat zou de performance van single-threaded toepassingen volgens Intel met 15% verbeteren, doordat ze naar de snelste core verhuisd worden. De ARM-code introduceert initiële ondersteuning voor de Nvidia Tegra P1 Parker, de Huawei Nexus 6P, LG Nexus 5X en Motorola Droid 4 telefoons en het ontwikkelbordje Pine64. De Raspberry Pi 3 is nu beter ondersteund en heeft zelfs een standaard kernelbuild.

De code voor HDMI CEC, waardoor je zowel je televisiescherm als je computer met één afstandsbediening kunt bedienen, verlaat staging en wordt gepromoveerd tot de mainline kernel. En UBIFS (Unsorted Block Image File System), een bestandssysteem voor flashgeheugen, krijgt bestandsencryptie via fscrypt, hetzelfde framework dat eerder al Ext4 en F2FS van encryptie voorzag.

Link: http://kernelnewbies.org/Linux_4.10

En verder

Linux Mint 18.1 voert in zijn Cinnamon-editie een nieuwe screensaver in die informatie zoals je batterijstatus toont en zelfs media controls aanbiedt, terwijl het scherm vergrendeld is. In Cinnamon kun je nu ook geluidjes instellen bij notificaties en de panelen links en rechts plaatsen. Op een computer met een accelerometer roteert het scherm automatisch mee.

Johannes Lundberg is de displayserver Wayland aan het porten naar FreeBSD. Het is nog work in progress, maar heel wat componenten werken al, dus de status is veelbelovend. Ubuntu 17.04 “Zesty Zappus” zal niet alleen de swappartitie door een swapbestand vervangen, de distro zal ook zijn printerondersteuning uitbreiden. Printers met IPP Everywhere of Apple AirPrint zouden moeten werken. En FreeDOS 1.2 biedt een heleboel nieuwe pakketten aan, zelfs games.

Wie een wat oudere processor heeft, moet misschien op zoek naar een andere distributie. OpenMediaVault heeft besloten om alleen nog maar 64-bit iso’s te verspreiden. Debian zal de PowerPC-architectuur vanaf Debian 9 niet meer ondersteunen. En Ubuntu zal op zijn beurt geen 32-bit PowerPC-versie meer uitbrengen van Ubuntu 17.04. Bestaande Ubuntu-releases voor 32-bit PowerPC krijgen nog tijdens hun levensduur updates. Voor Ubuntu 16.04 LTS is dat nog tot april 2021.