Het is een lange, vreemde reis geweest, maar het wordt altijd gedreven door twee motieven: goede producten maken en geld.
In 2001 verklaarde de toenmalige CEO van Microsoft, Steve Ballmer, “Linux is bagger“. Snel vooruit naar 2014, en nieuw geslagen Microsoft-CEO Satya Nadella zei: “Microsoft houdt van Linux.” Hoe is dat gebeurt!? Laten we eens diep kijken.

Door: Steven J. Vaughan-Nichols  |  Insider Pro

Microsoft begon met het behandelen van Linux alsof het een ziekte was in de jaren 2000. Het bedrijf sponsorde SCO’s copyright-aanval op Linux, beweerde dat Linux niet nader genoemde Microsoft-patenten had geschonden en dwong Linux-gebaseerde Android-leveranciers te betalen voor dubieuze patentclaims.

Waarom? Dankzij de zogenaamde Halloween-documenten, onthuld door open-source mede-oprichter Eric S. Raymond, weten we precies wat Microsoft dacht over Linux en open source: “OSS [Open-Source Software] levert directe inkomsten op korte termijn op. en platformbedreiging voor Microsoft, met name in serverruimte. ”

Zelfs toen zag Microsoft de fundamentele bedreiging die Linux en open source vertegenwoordigden voor het bedrijfsmodel van Microsoft. “Het vermogen van het OSS-proces om het collectieve IQ van duizenden individuen op internet te verzamelen en te benutten, is gewoonweg verbazingwekkend. Belangrijker nog, OSS-evangelisatie schaalt veel sneller mee met de omvang van internet dan onze eigen evangelisatie-inspanningen lijken te schalen.”

De oplossing? “OSS-projecten hebben voet aan de grond kunnen krijgen in veel servertoepassingen vanwege het brede nut van zeer gangbare, eenvoudige protocollen. Door deze protocollen uit te breiden en nieuwe protocollen te ontwikkelen, kunnen we OSS-projecten de toegang tot de markt ontzeggen.”
Er was niets nieuws aan deze aanpak. Microsoft had dezelfde techniek tegen Netscape gebruikt in de browseroorlogen. U kent het het beste van de uitdrukking Paul Maritz, destijds executive vice president van de Platforms Strategy and Developer Group van Microsoft. gebruikt in 1998 om de reactie van Microsoft op de browserbedreiging te omschrijven als “omarmen, uitbreiden, uitdoven”.

Dus, hoe kwamen we van Linux als vijand nummer één van Microsoft om “lief te hebben”?

Volg het geld

Nadella heeft ons de kern van het verhaal verteld, wat ik kan neerzetten op die klassieke mysteriebenadering: “Follow the money.” Nadella vertelde Wired dat hij niet geïnteresseerd is in oude veldslagen – vooral niet wanneer Linux, of je het nu leuk vindt of niet, een vitaal onderdeel is geworden van de huidige zakelijke technologie. “If you don’t jump on the new,” zei hij, “you don’t survive.”

Inderdaad, zelfs in de jaren 90 zag Microsoft dat open source krachtige voordelen had, maar aan het eind van de jaren 90 en het begin van de jaren 00 was Microsoft er alleen in geïnteresseerd om het te verpletteren en er geen gebruik van te maken.

Sam Ramji, de huidige Chief Strategy Officer van DataStax, en in de jaren 2000, Microsofts Senior Director Platform Strategy in de Server and Tools Business, legde uit: “Ik kwam bij Microsoft in november 2004. Linux was kanker en Open Source was communisme.”

Zelfs toen realiseerde Microsoft zich dat het gedachteloos negeren van Linux geen winnende langetermijnstrategie was. In 2004 nam Microsoft Bill Hilf in dienst, een van IBM’s Linux en open-source leiders. Hilf herinnerde zich: “Microsoft belde op en zei:” We begrijpen dit open-source gedoe niet. En we hebben mensen nodig die dat wel doen. ” Ik was als de eerste astronaut op aarde. ”

Even later, in 2005, woonde Ramji enkele van de vroege Software-as-a-Service (SaaS) -evenementen in Silicon Valley bij. “In een acht uur durende conferentie met meer dan 200 mensen werden Microsoft-technologieën slechts twee keer genoemd, gedurende een paar seconden. In beide gevallen zeiden de sprekers” en we draaien dit op Microsoft SQL Server. ” Elke andere genoemde technologie was open source, meestal LAMP en Java. Toen ik hierover aan ons team rapporteerde, zei ik: ‘We hebben een probleem’. ”

Daarna schreef Ramji in 2005 een strategiedocument over SaaS, waaruit bleek dat “Open source een zelforganiserende keiretsu was, met economische en structurele voordelen waar Microsoft niet tegenop kon. opschaling van een SaaS-bedrijf Geen belemmering voor bijdragen betekende dat de software kon verbeteren in een positieve cyclus op basis van wat beoefenaars nodig hadden.

Daarom raadde hij Microsoft aan een programma op te zetten “om alle Microsoft-software gratis weg te geven aan startups (zodat we het economische speelveld gelijk konden maken) en om open source te bouwen en te ondersteunen (zodat we het structurele speelveld gelijk konden maken). papier werd de basis van BizSpark. Hierna vroeg Hilf Ramji om een ​​nieuwe rol op zich te nemen als leidende Linux en Open-Source Technology Strategie.

 

Voor het hele verhaal, lees het originele artikel op Insider Pro