De Raspberry Pi is een ideaal device voor het zogenaamde embedded design, maar het beheersen van de weg van het toetsenbord richting monitor kon wel eens lastig zijn – tot nu toe
Ontworpen door het team onder leiding van Dr Andrew Robinson van de Universiteit van Manchester, de PiFace Control & Beeldscherm doet precies wat de naam impliceert: het biedt gebruikers een middel om te controleren of de Raspberry Pi in de buurt van een toetsenbord en muis is.

De PiFace C & D heeft de vorm van een “piggy-back” bord welke je kunt verbinden met de general-purpose input-output (GPIO) header op de linkerbovenhoek van de Pi en het breukvlak tussen de USB-en Ethernet-poorten. De pasvorm is een beetje discutabel op een model A, waarbij de hoge Ethernet van de Model B ontbreekt, maar is wel bruikbaar.

De voorkant van de PiFace C & D wordt gedomineerd door de liquidcrystal display, een alfanumeriek karakter-gedreven eenheid van de twee lijnen die elk 16 tekens biedt. Het is een gemeenschappelijk ontwerp voor embedded projecten, en bevat ondersteuning voor aangepaste karakter sets, maar echter weer zonder de flexibiliteit van een echte bitmap display. Een backlight, de die kan worden geschakeld via softwaremaakt makt het mogelijk om het display te kunnen zien in volledige duisternis.  Ook altijd handig.

Het controle deel van de PiFace C & D is heel slim: vijf tactiele schakelaars bevinden zich aan de onderkant van de printplaat, naar buiten gericht, in een bank van vier en nog een eenzame eenheid iets uit elkaar geplaatst. Een drie-weg tuimelschakelaar, geschikt voor het lezen links en rechts. Bovendien is het apparaat voorzien van een infrarood ontvanger voor gebruik met vrijwel elke afstandsbediening.

De hardware is onmiskenbaar goed ingedeeld, maar het is de software waarmee de PiFace C & D een genot is om te gebruiken. Het team achter het apparaat heeft hard gewerkt om een aantal voorbeeld toepassingen, geschreven in Python, te ontwikkelen, welke als een springplank kunnen dienen voor uw eigen projecten. De eerste demonstratie app, uitgevoerd als onderdeel van het installatieproces van de korte manuele download-only, toont het IP-adres van een Pi’s, de temperatuur van de CPU en het percentage van het geheugen gebruik.

Andere Python programma’s zijn  een beetje ingewikkelder: een downloads geeft een weersvoorspelling, een andere geeft treintijden van en naar geselecteerde stations, en weer een ander speelt een interactief spel van Hangman. Een stukje voorbeeldcode biedt zelfs een volledig operationele schaal, met behulp van de navigatie-schakelaar aan de bovenkant van het bord te halen uit uw tekst letter voor letter een proces dat zeer vermoeiend wordt zeer snel ingrijpen, maar is onmiskenbaar handig voor korte en zelden gebruikte interacties.

Veel van de voorbeeld pakketten werken via een menusysteem, waardoor het een en ander nog makkelijker wordt: een menu bouwer is inbegrepen in de download voor snel het maken van uw eigen menu, en een PiFace C & D emulator betekent dat u uw tweakcode uit de buurt van de hardware houdt mocht u  u dat willen.

De PiFace C & D is niet helemaal perfect. De bestureing maakt verbinding met de gehele GPIO header, ondanks het verlaten van een paar beschikbare pinnen, wat betekent dat iedereen die een andere hardware wil gebruiken voor de besturen een eigen verbindingen op of het gebruik maken van een apparaat zoals de bijvoorbeeld de  PiRack een uitbreidingskaart op de printplaat moet solderen.
 
De PiFace Control & Display is zeer dicht bij perfect: low-power, goed zichtbaar en met een uitstekende bibliotheek van ondersteunende software en voorbeeld code, het is veruit de makkelijkste manier om ingebed project interactievereen te maken. De prijs is een beetje hoog in vergelijking met de concurrentie, echter, en de pasvorm is onhandig op een Model A board.