Ben je al bimodaal? Elke IT organisatie moet bimodaal worden, dat wil zeggen een nieuw soort gespleten persoonlijkheid krijgen. Aan de  ene kant die logge, bureaucratische organisatie waar stabiliteit en veiligheid het hoogste goed zijn en de changeprocedure meer stempeltjes vereist dan het aantal zegeltjes op de spaarkaart van de supermarkt. Aan de andere kant moet je een “agile” organisatie zijn, die zich zelf herhaaldelijk opnieuw uitvindt. Dat is erg belangrijk tegenwoordig, dat je zelf steeds opnieuw uitvinden. Wie daar niet aan mee doet als manager wordt in de boardroom nauwelijks nog serieus genomen. Waar het allemaal op neer komt is dat de IT-organisatie moet evolueren naar een soepele, veranderingsgezinde club met een super flexibele portfolio, die in staat is razendsnel op veranderingen in te spelen. Wij staan aan de vooravond van de internet of things, waar verschrikkelijk veel sensors mega veel data vergaren. Al die apparaten en alle gebruikers zijn voortdurend met elkaar verbonden. De IT zorgt dat alles en iedereen geïntegreerd wordt. De management goeroes zijn het er over eens, alle business wordt digitale business. Binnenkort is dus ook de loodgieter alleen nog via een digitaal platform te benaderen, handig om te weten wanneer bij je thuis plotseling de vloer blank staat.

 

We gaan een tijdperk tegemoet waar API’s de dienst uit maken. Die API’s slaan de brug, zij zijn de lijm tussen de logge bureaucratische wereld met snorrende servers, knipperende LEDjes en mooi gebundelde patchkabels achter de met key-fobs beveiligde glazen schuifdeuren aan de ene kant, en aan de andere kant de snelle hippe wereld van de geconsumeriseerde IT, waar cloud en mobile platforms elkaar ontmoeten. Een extra bijkomstigheid is dat diezelfde management goeroes een explosie van data verwachten die ook de nodige uitdagingen met zich mee brengt. Daarnaast verwachten zij dat de wereld door de aanwending van slimme algoritmes op zijn kop komt te staan. Slimme algoritmes maken veel banen overbodig. Slimme algoritmes worden niet ziek, krijgen geen kater en zijn dag en nacht aan het werk. Zij kunnen steeds meer, worden steeds slimmer en zijn op een aantal terreinen nu al beter dan mensen, zoals bijvoorbeeld op het gebied een sommige medische diagnoses. Naast de medische wereld zullen slimme algoritmes ook de zakenwereld voorgoed veranderen. Nieuwe, open platformen ontstaan waar men veel van die algoritmes met elkaar deelt. Voor minder generieke of heel bijzondere ontstaan nieuwe markten. Maar ook voor de gewone man in de straat staan een hoop ingrijpende veranderingen voor de deur. Virtuele persoonlijke assistenten, met kennis van je smaak en persoonlijke voorkeuren, speuren -nog voor je zelf weet dat je bijvoorbeeld aan nieuwe schoenen of een nieuwe vaatwasser toe bent-  op de achtergrond voor jou pro-actief het internet af en vinden de scherpste aanbiedingen. Alle applicaties worden gepersonaliseerd en omgevings-bewust. De scheidslijn tussen werk en thuis vervaagt nog verder en al je apps worden “stateful”. Aan het einde van de werkdag sluit je je werkplek af en ga je thuis gewoon verder waar je was gebleven.

Waar je als IT manager dus nu pijn in je buik over behoort te hebben, is de mogelijkheid om snel op klantwensen in te spelen, flexibel te zijn en alles te integreren. Dat snel reageren, integreren en API’s met goede, degelijke protocollen beschikbaar hebben, klinkt ons natuurlijk als muziek in de oren. Dit is het terrein waar open source sterk is en dat op een veilige manier doet. Nergens ligt het ontwikkeltempo zo hoog als bij open source. De toolbox van de huidige generatie ontwikkelaars bevat een groot aan open source oplossingen. Ook bijvoorbeeld voor analyses in de big-data wereld worden nu al veel open source tools ingezet. Open source software wordt de drijvende kracht achter al die slimme algoritmes en virtuele assistenten. Het huidige, oude internet bestaat dankzij open source. Voor die nieuwe bimodale wereld zal open source nog veel belangrijker worden. Wij leven in een interessant tijdperk.

Deze column heeft eerder gestaan in Linux Magazine. Wil jij alles weten over Linux & Opensource. Neem dan ook een abonnement op Linux Magazine. Voor slechts 35,50 per jaar ontvang je 6 x per jaar Linux Magazine.