TISA en TIPP bedreigen onze manier van leven
- December 23, 2016
- 0
Kijkend naar China, Europa, India, Japan, Rusland en de VS, belangrijke spelers in de wereldeconomie, heeft Europa nog het meest oog voor de menselijke maat. Dat is erg lastig voor grote multinationals en daarom moet dat nodig worden recht getrokken, onder andere door geheime internationale verdragen. Daarmee verdwijnen niet alleen de Europese normen en waarden in het afvoerputje, maar wordt ook de open source beweging ernstig bedreigd.
In het vroegere Oost-Duitsland kon je de buurman nooit vertrouwen, misschien werkte hij wel voor de Stasi of ging hij aan de Stasi verklappen wat hij bij jou gehoord of gezien had. Die tijd is gelukkig voorbij. In de nieuwe wereld hebben de geheime diensten die buurman niet meer nodig, nu ben je het gewoon zelf die via internet en je smartphone aan de geheime diensten meldt wat je denkt, doet en gelooft. Sommige mensen hebben daar geen enkele moeite mee, zij hebben immers niets te verbergen. Wie nu iets doet wat de belangen van de VS schaadt, kan eenvoudig op basis van een uitleveringsverdrag daar voor het gerecht worden gesleept, meestal met langjarige gevangenisstraf tot gevolg. Geen land dat zo’n uitlevering wilt tegenhouden, de VS is daarvoor economisch te belangrijk. China begint eveneens economisch belangrijk te worden, wat nu als die ook uitlevering gaat eisen? Dan zit je straks in een Chinese cel, omdat je de verkeerde website bezocht of op Facebook iets ‘verkeerds’ hebt geliked.
Het blijft levensgevaarlijk, dat integraal registreren van telefoon- en internetverkeer. Nu weten we dat in de TISA geregeld wordt dat landelijke politiek geen belemmering meer mag opleveren voor het privacy-schendend vergaren van die gegevens. TISA is de afkorting van het “Trade In Services Agreement”, een geheim verdrag met wereldwijde dekking waarin gewaarborgd wordt dat diverse partijen onbelemmerd toegang tot ons verkeer en onze data hebben.
Het is steeds weer schrikken wanneer zo’n afkorting met een T voorbij komt, internationale verdragen met verstrekkende gevolgen die in het geniep worden opgesteld. Deze verdragen worden gesloten tussen directies van multinationals, vertegenwoordigers van geheime diensten en politici die vinden dat het de burgers niks aangaat wat zij gezamenlijk bekokstoven. Uit gelekte informatie blijkt dat in de TISA staat dat zelfs de inhoud van het verdrag geheim moet blijven tot tenminste vijf jaar nadat het van kracht is geworden.
De TISA regelt ook dat landelijke politiek het gebruik van open source niet mag afdwingen, bijvoorbeeld om te zorgen dat het internetroutertje bij je thuis gevrijwaard is van achterdeurtjes. Veel te lastig, dat open source, zowel voor de NSA als voor de grote Amerikaanse IT-bedrijven. Zo lost de TISA wel meer dingen op die voor Amerikaanse bedrijven lastig zijn. Eisen dat data op Europees grondgebied moet blijven mag straks bijvoorbeeld ook niet meer. Niet alleen de TISA is een enorme bedreiging, de TIPP is net zo erg. Ook hier gaat het om het marginaliseren van landelijke politiek en het vergroten van de macht van de multinationals ten koste van onze gezondheid en privacy. Lastige regels, zoals Europese belemmeringen op het gebied van genetisch gemanipuleerd voedsel en fracking, zijn daarmee van de baan. Goede kans dat softwarepatenten straks ook in Europa de boel mogen gaan verzieken.
Deze verdragen zullen allebei binnenkort worden afgerond. Wij moeten op onze Europese parlementariërs vertrouwen dat het wel goed komt. Vast staat dat obesitas de belangrijkste volksziekte in Europa wordt. Toch hoeft op geen enkele verpakking een duidelijke waarschuwing te staan dat de inhoud te veel vet, zout en suiker bevat. In de levensmiddelenindustrie gaat veel geld om en daarom heeft deze een zeer machtige lobby. De belangen die in TISA en TIPP spelen zijn ordes zwaardere grootte. Het is maar zeer de vraag welke parlementariër in dat geweld overeind kan blijven…