Neem de controle terug over je smartphone
- December 15, 2020
- 0
Onze smartphone speelt een steeds belangrijkere rol in ons leven, en dus zouden we daar juist volledige controle over moeten hebben. Maar wat zien we? Android en iOS leggen ons jaar na jaar meer beperkingen op. Tijd voor een Linux-telefoon die ons respecteert.
Koen Vervloesem
Zowat alle belangrijke apparaten in mijn huis draaien een opensourcebesturingssysteem zoals Linux of FreeBSD, op één na: mijn smartphone met Android. Dat is me al langer een doorn in het oog, maar de weinige alternatieven voor Android konden me nooit overtuigen.
Ik bewonder de inspanningen van LineageOS en microG om Android te ontdoen van allerlei propriëtaire componenten en er een bruikbaar besturingssysteem met meer vrijheid van te maken. Maar uiteindelijk blijf je zo werken in het Android-ecosysteem. En dat zit vol met propriëtaire apps, waarvan vele het niet zo nauw nemen met je privacy. Door dit ecosysteem te blijven gebruiken, steun je het. Ik wil dit niet langer meer doen.
Zowel Google als Apple regeren hun ecosysteem met ijzeren hand. Ze verwijderen apps uit hun applicatiewinkel als de makers zich niet aan hun regels houden of concurreren met hun eigen apps. Ze vinden dat gebruikers niet te vertrouwen zijn om hun eigen apparaat te beheren. De Android 10 SDK maakt het de terminal-app Termux knap moeilijk en de app SSHelper is om die reden zelfs gestopt. Om de controle over je smartphone te krijgen, moet je het apparaat rooten of jailbreaken. Het woord alleen al: je moet echt uit een gevangenis breken. Wil je meer voorbeelden? Lees zeker de blog van Purism eens…
En daarmee heb ik al een deel van de oplossing aangehaald: ik heb vorig jaar een pre-order van de Librem 5 van Purism gedaan. Een smartphone waarop gewoon een Linux-distributie draait, PureOS. Alle broncode is beschikbaar, en je wordt op geen enkele manier tegengewerkt als gebruiker. Je kunt ermee doen wat je wilt, tot in de diepste krochten van het besturingssysteem aanpassingen doen, jezelf in de voet schieten, niemand houdt je tegen. En je hebt toegang tot een ecosysteem van opensourceprogramma’s die respect hebben voor de gebruikers.
Ook de PinePhone is een prima Linux-telefoon, meer aan de onderkant van het prijsspectrum. Deze heb ik ook aangeschaft (hij kan nu elk moment arriveren), alleen al omdat er zo’n bloeiende softwarecommunity rond is ontstaan. Al meer dan tien distributies werken op de PinePhone, inclusief Ubuntu Touch, Mobian (Debian voor smartphones) en Manjaro. Ook hier heb je dus op je smartphone gewoon een Linux-distributie zoals je gewend bent op je desktop of laptop, met volledige controle over je apparaat.
De ontwikkeling van beide apparaten heeft heel wat langer geduurd dan voorzien, maar hopelijk heb ik ze binnenkort allebei in handen. Ik kan niet wachten om mijn Android-telefoon weg te doen en te genieten van de kracht van Linux op mijn smartphone. Het is tijd dat er een bruikbaar alternatief is, zodat je op je smartphone kunt draaien wat je wilt, en niet de hele tijd bang hoeft te zijn dat een app je privacy te grabbel gooit, dat de producent je verplicht om van zijn diensten gebruik te maken of dat je plots merkt dat er een functie verdwenen is omdat de producent je als een kind behandelt. Neem de controle over je mobiele leven terug!