Een half jaar terug zag Solomon Hykes – de bedenker van Docker – het probleem nog niet zo. Maar om te voorkomen dat er niet-compatibele containertechnologieën ontstaan, gaat Docker nu toch meewerken aan één standaard voor containers.

Die standaardisatie vindt plaats onder regie van de Linux Foundation, onder de naam Open Container Project. Alle belangrijke spelers doen mee, waaronder Amazon Web Services, Cisco, Google, HP, IBM, Microsoft, Pivotal, Red Hat, VMware, Docker én CoreOS.

De laatste partij is niet de meest bekende naam in het rijtje, maar wel de partij die de aanzet gaf tot het huidige standaardisatie-initiatief. CoreOS lanceerde eind vorig jaar een onafhankelijke, open specificatie voor containers onder de naam appc; CoreOS was en is van mening  dat de formele specificatie van zo’n belangrijke infrastructuurcomponent niet in handen van één bedrijf hoort te liggen. Solomon Hykes van Docker zag dat in eerste instantie anders. Maar ceo Alex Polvi van CoreOS wist hem van zijn gelijk te overtuigen, zei Solomon Hykes op de DockerCon-conferentie in San Francisco.

Docker krijgt het voortouw

Bij het specificeren van de standaard krijgt Docker nu wel het voortouw. Dat is ook de meest logische stap, waar Docker op dit moment de de facto standaard is. Naar eigen zeggen gebruiken ruim 3 miljoen ontwikkelaars zijn containertechnologie; die zouden bij elkaar 140.000 op Docker gebaseerde apps hebben gebouwd die 500 miljoen keer gedownload zijn.

Docker zal het eerste concept van de Open Container Format-specificatie schrijven, en de Docker-implementatie van containertechnologie zal het uitgangspunt zijn. In dat kader heeft Docker de kern van zijn container-runtime, runC genaamd, als open source tool beschikbaar gesteld aan het Open Container Project. Deze runtime moet in dat project nog verder uitgebreid worden, bijvoorbeeld met technologie om containers op verschillende platformen te draaien zonder de implementatie afhankelijk te maken van de eigenaardigheden van de afzonderlijke platformen.

Geen eenheidsworst

De standaardisatie van containertechnologie zal niet betekenen dat alle containeroplossingen identiek worden. In termen van bijvoorbeeld tools en beheermogelijkheden zal ieder zijn eigen weg blijven gaan. Maar de standaardisatie garandeert wel dat klanten met hun keuze voor een containeroplossing niet vast komen te zitten aan bepaalde (cloud)platformen. Daarbij zal de specificatie zorg dragen voor terugwaartse compatibiliteit met Docker en appc van CoreOS.