Wellicht ben je al vertrouwd met de commandline package management tools onder Debian en Ubuntu, zoals dpkg of apt-get. Die tools zijn erg krachtig, maar niet altijd even gebruiksvriendelijk. Door de jaren heen zijn er dan ook verschillende scripts ontstaan om bepaalde taken te vereenvoudigen. Je installeert ze via de pakketten debian-goodies en apt-file.

 

1. Grote pakketten

Vraag je je wel eens af welke programma’s het meeste schijfruimte innemen op je systeem? dpigs toont je een lijst van de tien grootste pakketten op je systeem én de schijfruimte in kilobytes, die ze innemen. Wil je meer pakketten zien? Voeg dan de -n-optie toe, bijvoorbeeld dpigs -n 25. Zitten daar enkele programma’s tussen die je nooit gebruikt? Overweeg dan om ze te verwijderen van je systeem.

 

2. Veilige updates

Linux-distributies brengen erg snel security updates uit. Wanneer er een nieuwe vulnerability wordt ontdekt, wordt jouw distributie waarschijnlijk binnen 24 uur gepatcht. De meeste Linux-gebruikers installeren die updates dan ook zo snel mogelijk. Maar wist je dat het installeren van de updates op zich niet altijd volstaat? De huidige processen op je systeem blijven immers de oudere versie van de pakketbestanden gebruiken, totdat je ze herstart. Dat probleem dient zich vooral aan bij security updates aan libraries, zoals openssl. Zulke libraries worden vaak door tientallen andere programma’s op je systeem gebruikt. Je package manager herstart niet altijd al die programma’s na installatie van de updates. Je dient dus na de update te controleren of er nog programma’s draaien met een oudere versie van de library. Het checkrestart-commando geeft je een mooi overzicht van alle processen én het bijbehorende commando om ze te herstarten. Zijn dat erg veel processen en krijg je ze niet allemaal herstart? Dan zit er niets anders op dan je pc te rebooten. Bij upgrades van de kernel of libc is dit sowieso de enige oplossing.

 

3. Manpages

Wanneer je in je package manager een nieuw programma zoekt, vind je meestal meerdere opties. Op basis van de beschrijving is het niet altijd duidelijk welk programma het beste aansluit bij jouw wensen. Je kunt ze natuurlijk allemaal installeren en één voor één testen, maar dat is nogal tijdrovend. Een blik op de manpage volstaat vaak om uit te maken of het programma voldoet aan je verwachtingen. Dankzij het debmany-commando hoef je daarvoor de pakketten zelfs niet te installeren. debnmany <pakketnaam> toont je een lijst van de beschikbare documentatie in een bepaald pakket uit de repositories. Uiteraard vind je daarin de manpage terug, maar ook bijvoorbeeld de changelog, copyright of voorbeeldconfiguraties. Je kunt al die bestanden openen vanuit debmany om zo te beslissen welk pakket je wilt installeren.

 

4. Zoeken in pakketbestanden

Soms zoek je informatie over een geïnstalleerd pakket, maar weet je niet meteen in welk bestand je moet beginnen: de manpage, de changelog, de voorbeeldconfiguratiebestanden, enzovoorts. In zulke gevallen is dgrep een handig hulpmiddel. Als laatste argument geef je bij dgrep een pakketnaam op in plaats van een bestandsnaam. Vervolgens voert dgrep jouw zoekopdracht uit op alle bestanden van dat pakket. Maar let op: je kunt beter dzgrep gebruiken in plaats van dgrep. De meeste documentatie staat immers gzip-compressed op je systeem, waardoor dgrep erg weinig resultaten vindt. Voor de rest ondersteunen dgrep/dzgrep grotendeels dezelfde opties als grep.

 

5. Pakketbestanden zoeken

Het apt-file-commando doet het omgekeerde van tip 4: je hebt een bepaald bestand nodig, maar je weet niet in welk pakket dit zit. Na installatie maak je eerst de apt-file’s index aan:

 

apt-file update

 

Vervolgens zoek je naar specifieke bestanden, bijvoorbeeld:

 

apt-file search upnp

 

Uiteraard kun je apt-file’s output nog verder doorzoeken met grep, bijvoorbeeld om pakketten te vinden met een UPnP-plugin:

 

apt-file search upnp | grep plugin

 

Heb je het gewenste pakket gevonden? Gebruik dan apt-file om een volledige lijst te tonen van alle bestanden in dat pakket, bijvoorbeeld:

 

apt-file list maki-plugins

 

Of gebruik tip 3 om de documentatie ervan te raadplegen, voordat je het pakket installeert.