In deze workshop ga je je eigen Kodi mediaspeler maken waarbij het onderliggende besturingssysteem Linux is. Het resultaat is een mediaspeler met een gebruikersvriendelijke interface voor de eindgebruiker. 

Uitgangspunt voor deze workshop is dat je een aparte computer gaat inrichten als mediaspeler. Het meest eenvoudig is daarom de speciaal voor dit doel gemaakte Linux distributie LibreELEC op deze computer te gaan installeren. LibreELEC is een Linux distributie die primair als doel heeft een computer te gebruiken als mediaspeler.  De slogan van LibreELEC is: “LibreELEC is a ‘Just enough OS’ Linux distribution for running Kodi.”

LibreELEC en hardware

LibreELEC is beschikbaar voor verschillende hardwareplatformen waaronder Raspberry Pi, computers met een Intel of AMD-processor etc. Zie voor alle ondersteunde hardware https://libreelec.wiki.  Deze workshop beschrijft hoe je LibreELEC op een Intel NUC installeert. Voordat ik LibreELEC naar tevredenheid op een Intel NUC installeerde, heb ik LibreELEC op een Raspberry Pi 1 uitgeprobeerd. Ik kwam er al snel achter dat een Raspberry Pi 1 te langzaam is voor deze software.

LibreELEC downloaden

Op de computer die je het liefst daarvoor gebruikt maak je een opstartbaar installatiemedium (USB stick of SD kaart) aan waarmee je dan vervolgens LibreELEC gaat installeren op de Intel NUC. De voorbeelden in deze workshop zijn gebaseerd op Linux Mint 19. Het aanmaken van het opstartbare installatiemedium vanaf een andere Linux distributie, MS Windows of MAC OS is vergelijkbaar. Het installatiemedium maak je aan door middel van het te downloaden programma LibreELEC USB-SD Creator. Dit programma kun je downloaden van de volgende internetsite: https://libreelec.tv/downloads/ . Klik op de link “Download for Linux 64-bit” en sla vervolgens het bestand op. Open nu een terminal venster en neem de 3 regels uit listing 1 over.

Na het ingeven van je wachtwoord krijg je een scherm zoals dat er uitziet in afbeelding 1. Kies bij stap 1 voor de versie “Generic AMD/Intel/NVIDIA (x86_64). Klik daarna bij stap 2 op de “Download” knop. Na het klikken op de “Choose” knop bij de vraag waar het image bestand van LibreELEC bestand opgeslagen moet worden start meteen de download van LibreELEC. Selecteer nadat het downloaden voltooid is het installatiemedium waar de LibreELEC installatie bestanden op geïnstalleerd kunnen worden (stap 3). Je schrijft deze installatie tenslotte weg door onder stap 4 op de “Schrijf” knop te klikken. Verwijder het installatiemedium waarop de installatiebestanden weggeschreven zijn na de melding dat het schrijven voltooid is.

LibreELEC installeren

Tijdens deze stap installeer je LibreELEC op de computer die je als mediaspeler wilt gaan gebruiken. Start met deze computer het installatiemedium met de installatiesoftware voor LibreELEC. Bij een Intel NUC kun je tijdens het opstarten van de computer op F10 drukken en daarna het installatiemedium selecteren. Bij andere computers kan dit net wat anders gaan, maar meestal is het een soortgelijke methode. Nadat het installatiemedium opgestart is, krijg je een scherm als in afbeelding 2. Om LibreELEC te installeren kies je (met de pijltjestoetsen) voor optie 1 en daarna druk je op enter. Vervolgens krijg je een scherm waar je het opslagmedium kunt kiezen  waarop LibreELEC geïnstalleerd moet worden. Als je het opslagmedium geselecteerd hebt, druk je op de enter toets. Je krijgt vervolgens een melding (zie afbeelding 3) dat de schijf waarop je LibreELEC wilt installeren bij deze actie volledig gewist gaat worden. Je kunt alleen maar verder met de installatie door deze vraag met “Yes” te beantwoorden. Nadat je de vraag met “Yes” beantwoord hebt, wordt deze vraag nog een keer herhaald. Nadat je voor de tweede keer “Yes” als antwoord hebt gegeven, start de installatie van LibreELEC en vrij snel daarna krijg je de mededeling dat de installatie afgerond is. Herstart daarna de mediaspeler door menu optie 3 “Reboot΅ van het installatieprogramma te kiezen.

De eerste keer opstarten

Als je LibreELEC voor de eerste keer na de installatie opstart, dan kom je in een eenvoudige configuratie wizard terecht. Zolang je nog toetsenbord en muis aan je mediaspeler hebt hangen, is deze wizard hiermee eenvoudig te doorlopen. Na afronding van elke vraag klik je met de muis op de “next” knop. De eerste vraag betreft welke hostname je de mediaspeler wilt geven. De tweede vraag betreft de configuratie van de netwerkverbinding. Als je de mediaspeler hebt verbonden met een netwerkkabel, dan geeft LibreELEC in dit scherm aan dat “Wired” online is met vermelding van het IP adres. De draadloze netwerkverbindingen stel je hier in door het aanklikken van de wifi netwerk naam, aanklikken van de “Connect” knop, gevolgd door het invullen van het wachtwoord en het klikken op de “OK” knop. De derde vraag betreft of je de Samba en SSH-services wilt activeren. Standaard staat Samba aan (dat is makkelijk voor het kopiëren van media van en naar de speler) en SSH uit. Na het klikken op de “Next” knop krijg je een mededeling dat LibreELEC (en Kodi) nu gereed zijn voor gebruik.

Specifieke LibreELEC instellingen

Als je met de muis op het tandwieltje links bovenin het scherm klikt, kom je in het instellingenscherm van Kodi. In het scherm dat je dan krijgt klik je linksonder op de tegel “LibreELEC”.  De basiswerking van de instellingen is in het linker schermdeel op een soort instellingen klikken om in het rechter schermdeel de instellingen te kunnen maken.

Standaard staat Bluetooth uit. Dit kun je aanzetten door “Services” te selecteren en daarna in het rechter schermdeel iets naar beneden te scrollen naar de regel “Enable Bluetooth”. Hier zet je dan de schakelaar aan. Raadpleeg de handleiding van je Bluetooth apparaat voor apparaat specifieke instructies. Vervolgens kun je bij “Bluetooth” het Bluetooth apparaat selecteren dat je wilt gebruiken. Klik op het volgende scherm op “pair” en je Bluetooth apparaat wordt gekoppeld met de mediaspeler.

Als je bij “Network” onder “Wireless Networks” de schakelaar bij “Enable ‘tethered’ Wireless Access Point” aanzet, kun je je mediaspeler ook gebruiken als Wifi Access point. LibreELEC komt zelf met een WIFI netwerknaam en wachtwoord die uiteraard aanpasbaar zijn. Je gaat terug naar het algemene instellingen scherm door met de muisknop te klikken op “Settings” (links boven).

Specifieke Kodi instellingen

In het instellingenscherm kies je nu voor “Interface Settings” (links in het midden).  Bij “Regional” kun je onder andere de taal op Nederlands instellen en de tijdzone instellen door respectievelijk een taal en een land te kiezen. Vanwege de uniformiteit met het eerdere deel van de workshop laat je de taal nog even op “English” staan en pas je dat desgewenst na de configuratie van je mediaspeler aan naar Nederlands.

Vanuit het instellingenscherm kies je nu voor “System settings” en selecteer daarna “Audio”. Klik nu in het rechter schermdeel op “Audio output device”. Bij mij stond na de installatie op “ALSA: Default (HDA Intel PCH ALC283 Analog”. Dit betekent dat bij de Intel NUC die ik gebruik het geluid via de koptelefoon uitgang aan de voorkant van de Nuc komt. Voor een mediaspeler is dat niet handig. Als je de mediaspeler aangesloten hebt op je televisie, dan is geluid via HDMI (“ALSA: HDA Intel PCH, monitornaam on HDMI) meer voor de hand liggend. Wil je liever gebruik maken van je geluidsinstallatie voor het weergeven van geluid, kies dan voor “ALSA: HDA Intel PCH, ALC283 Digital S/PDIF”, “PULSE: Default: Bluetooth Audio (PULSEAUDIO) of de analoge aansluiting die standaard bij mij geconfigureerd was. Verlaat nu het instellingen scherm door linksboven eerst op “Settings” te klikken en vervolgens op “System”.

Kodi op afstand bedienen

Bediening via toetsenbord en muis als de mediaspeler eenmaal in gebruik is, is niet handig. Kodi heeft daarom voldoende mogelijkheden om via andere invoerbronnen bediend te worden. Dit kan onder andere met behulp van smartphone, tablet, web interface of afstandsbediening.

In zowel de Playstore van Google als de Apple App Store zijn verschillende apps te vinden. “Kore, Official Remote for Kodi” en “Official Kodi Remote” heb ik respectievelijk geïnstalleerd onder Android en op de Ipad. Beide programma’s werken vergelijkbaar. Als je de app voor de eerste keer opstart wordt een verbinding opgezet met je mediaspeler. Dit gaat in de meeste gevallen automatisch. De afstandsbedieningsapp komt met een voorstel voor de mediaspeler. Hier klik je op en de configuratie is klaar. De app laat vervolgens een basis afstandsbediening zien met pijlen in 4 richtingen en in het midden een soort ‘enter’ knop (zie afbeelding 4). Hiermee bedien je eenvoudig je mediaspeler. Als je op de pijl naar beneden klikt, dan verschuift de balk aan de linker kant van het scherm 1 regel naar beneden. De regel die je wilt hebben selecteer je door op de knop in het midden te drukken.

Kodi bedienen via de webinterface gaat als volgt. Via systeeminstellingen en vervolgens “System information” zie je het IP-adres van je mediaspeler, bijvoorbeeld 192.168.3.45. Ga met een browser naar http://192.168.3.45:8080 en je krijgt een scherm als afbeelding 5. De afstandsbediening krijg je door met de muis links naast de tekst “Nothing playing” onderin het scherm te gaan en dan te klikken. De bediening van deze afstandsbediening is vergelijkbaar met de afstandsbedieningen van de apps.

LibreELEC Linux

De enige manier waarop het mij gelukt is om bij de Linux prompt te komen is via SSH. Zet SSH aan via systeeminstellingen => LibreELEC => Services => Enable SSH. Vanaf een terminal venster log je met het volgende commando uit listing 2 in op je LibreELEC Kodi mediaspeler. Het wachtwoord is: libreelec

Vanaf de opdracht prompt heb je een aantal basis Linux commando’s tot je beschikking, maar je geen package manager tot je beschikking om nieuwe software te installeren. Dat is niet verwonderlijk gezien de slogan van LibreELEC. Je kunt dit nadeel deels ondervangen door bijvoorbeeld Entware op je LibreELEC te installeren.

Tot slot

LibreELE is uitermate geschikt om te gebruiken als mediaspeler. Wil je naast LibreELEC meer software draaien, dan is Entware wellicht een optie. Als ook Entware niet voldoende voor je is, dan resteert de mogelijkheid om Kodi op een standaard Linux distributie te installeren.