Op het gebied van Linux en open source valt bijzonder veel te leren. In deze rubriek bespreken we zowel gloednieuwe titels als klassiekers uit de boekenkasten van de Linux Magazine-redacteuren.

 

Raspberry Pi startersgids
Sinds begin april is de Raspberry Pi Startersgids in het Nederlands verkrijgbaar. Het is het eerste Nederlandstalige boekje over deze system-on-board computer van ongeveer veertig euro, die alsmaar populairder wordt. Dit compacte boekje van 128 bladzijden zorgt ervoor dat je snel aan de slag kunt met Raspbian Linux en de Raspberry Pi. De diepgang van de hoofdstukken en paragrafen varieert enorm. Zo is er soms het niveau: als er TAB staat, typ dan niet de letters T, A en B, maar druk op de toets met het opschrift TAB, en op een andere plek wordt tot in detail de uitvoer van een commando toegelicht. Maar dit neemt niet weg dat het boekje iemand die niets van de Pi afweet, snel een goed beeld geeft van de mogelijkheden. Deze startersgids is een vertaling van Meet the Raspberry Pi en daar begint eigenlijk meteen een probleem. Dit is een boekje uit juni 2012, wat de inhoud gedateerd maakt en bovendien incompleet, want de auteur heeft er zelf inmiddels een nieuwe, uitgebreidere, versie van gemaakt in september 2012 met als titel Raspberry Pi User guide. En behalve dat het dus niet het nieuwste boekje is, blijkt de vertaling ook niet bijzonder goed te zijn en er zijn ook gewoon technisch inhoudelijke fouten in geslopen. Jammer, een beetje een gemiste kans van de uitgever die er zich een beetje te goedkoop van afmaakt voor een bijzonder leuk thema als de Raspberry Pi.

 

Titel: Raspberry Pi Startersgids
Schrijvers: Eben Upton, Gareth Halfacree
ISBN: 978-90-430-2882-0
Uitgever: Pearson
Adviesprijs: € 16,95

 

Red Hat Enterprise Linux 6 Administration 
Van onze bekende Linux Magazineauteur Sander van Vugt is onlangs het boek Red Hat Enterprise Linux 6 Administration verschenen. Deze dikke pil van 644 bladzijden beschrijft zo’n beetje alles wat er maar te vertellen valt over RHEL. Het boek is logisch opgezet en volgt de structuur zoals die eigenlijk al jaren voor dit soort studie- en leesboeken wordt gevolgd. Na een Getting Started, via shell, pipes en een editor belanden we in de links, processen, ssh, het filesystem en users en groups. Sander gaat gelukkig ook door voor de meer gevorderde lezer, want KVM, de firewall, packages en OpenLDAP krijgen vervolgens uitgebreid aandacht. En dan moeten we de diepte in met GRUB en clustering. Het boek is een studieboek – op z’n Amerikaans, dus de hoofdstukken en paragrafen zijn ongenummerd – met opdrachten en uitwerkingen. Als je binnen je bedrijf Red Hat Enterprise Linux in je datacenter draait en dit moet (gaan) beheren, is dit studieboek er zeker één om helemaal door te werken. Je bent dan meteen voorbereid op de nieuwe versie van RHEL 7, die ergens dit jaar zal uitkomen.

 

Titel: Red Hat Enterprise Linux 6 – Admini tration
Schrijver: Sander van Vugt
ISBN: 978-1-118-30129-6 
Uitgever: Sybex
Prijs: € 51,99

 

Linux hands-on
Dit is een bijzonder boekje, vooral omdat het eens niet uitgaat van de standaardopzet van de meeste leerboeken. Niet alles wordt uitgelegd en er wordt van de MBO-leerling verwacht dat deze ook zelf aan de slag gaat en dingen uitprobeert. Dus in plaats van gedetailleerde stappen om een taak uit te voeren met veel screenshots is er gekozen voor veel zelfwerkzaamheid: uitproberen, fouten maken en opzoeken maakt het leerproces vele malen leuker. En zo wordt de leerling gevraagd om Samba en NFS in te richten, een Apache-server en FTP-server in te richten en meer. Per les wordt de geschatte benodigde tijd weergegeven, die varieert van één tot vier uur. Als je dit voor de aardigheid eens optelt, heeft de leerling circa 65 uur nodig om de lessen en de praktijk uit het boekje af te ronden. Het boekje is door de opzet als hands-on niet geschikt om van voor tot achter door te lezen; het is echt een doe-boek. Docenten krijgen bij het boekje een docentenhandleiding met extra informatie en de (compact) uitgewerkte opdrachten.

 

Titel: Linux hands-on – Een Linux server opzetten in 28 lessen
Schrijver: Erwin Boonk
ISBN: 978-90-5752-239-0
Uitgever: Brinkman
Prijs: € 20,-