Leef je als het ware in je terminalvensters en kijk je zelden naar je webbrowser, dan is de toepassing Ansiweather zeker iets voor jou. Dit bash-script toont het weerbericht op een regel in je terminal, met ondersteuning voor ANSI-kleuren en Unicode-symbolen. De gegevens komen van de gratis API OpenWeatherMap, die de huidige weergegevens van ongeveer 70.000 steden wereldwijd elke tien minuten bijwerkt. Ook voorspellingen per drie uur en per dag zijn hierop beschikbaar. Ansiweather maakt gebruik van curl of wget (normaal al geïnstalleerd op elke Linux-distributie), bc (idem) en jq (die zul je nog moeten installeren). Daarna download je eenvoudigweg het script van de GitHub-pagina van het project en voer je het uit:

** LISTING **

./ansiweather

** EINDE LISTING**

Het script bepaalt zelf je locatie aan de hand van je ip-adres, met behulp van de dienst Telize. Is het resultaat niet helemaal correct, dan geef je jouw locatie zelf op met de optie -l, waarbij je je stad opgeeft en daarna de tweelettercode van je land, met een komma ertussen:

** LISTING **

./ansiweather -l Aarschot,BE

** EINDE LISTING **

Je krijgt dan de temperatuur, windsnelheid, windrichting, vochtigheidsgraad en luchtdruk te zien. Naast de temperatuur worden ook in een icoontje de weersomstandigheden voorgesteld, zoals zon, bewolking, regen, mist, sneeuw en onweer. Het hangt een beetje af van het lettertype en de lettergrootte van je terminalvensters of dat goed zichtbaar is.

Standaard toont Ansiweather geen weersvoorspelling. Met de optie -f 7 krijg je die te zien voor de volgende zeven dagen. Je ziet dan wel enkel per dag de minimum- en maximumtemperaturen en de weersomstandigheden (hoewel de code heel inzichtelijk is en andere info toevoegen vrij eenvoudig kan. Dit laten we over als oefening voor de lezer).

Op de GitHub-pagina vind je ook een voorbeeldconfiguratiebestand dat je in ~/.ansiweatherrc kunt plaatsen. Vindt Ansiweather dat bestand, dan haalt het daar zijn configuratie uit. Daar kun je dan je locatie ingeven, maar ook de tekst die getoond wordt en de kleuren. Zelfs de icoontjes zijn aan te passen, tenminste als je betere Unicode-symbolen voor de diverse weersomstandigheden kent. Als je een configuratie hebt opgesteld die je geschikt lijkt, kun je Ansiweather perfect gebruiken in de statusbalk van een terminal multiplexer zoals screen of tmux, zodat je altijd het weerbericht ziet in je terminals.

AFBEELDING: tips_ansiweather.png

https://github.com/fcambus/ansiweather