Onderzoekers van het MIT hebben sportkleding ontwikkeld met “ventilatieflappen”, die automatisch openen en sluiten als reactie op zweet en lichaamswarmte. Vóór het sporten zijn de flapjes gesloten. Zodra je zweet, openen de flapjes zich voor een frisse luchtstroom over je huid, waardoor je afkoelt. Ben je voldoende afgekoeld, dan sluiten de flappen zich weer, zodat je het niet te koud krijgt. De verantwoordelijken daarvoor zijn geen nano-technologische componenten, maar levende bacteriën. Die zijn in lijnen op de flapjes textiel “geprint”. Die flappen worden op de plaatsen bevestigd waar je het meest zweet. De onderzoekers manipuleerden de bacteriën zelfs zo, dat ze fluorescerend licht geven wanneer je zweet. Ideaal dus als je in het donker gaat hardlopen. Voordat je denkt: “nee, ik wil geen bacteriën op mijn lichaam dragen”; de menselijke huid is het biotoop van miljoenen bacteriën per vierkante centimeter, waarvan de meeste ongevaarlijk zijn. Die paar extra bacteriën kunnen er dus nog wel bij!

http://news.mit.edu/2017/moisture-responsive-workout-suit-0519

 

Een klok zonder cijfers

Jeroen Wennekes creëerde een klok, die de tijd niet in cijfers toont, maar met woorden (bijvoorbeeld “it’s ten minutes past two”). Daarvoor gebruikte hij een Arduino, een ledstrip WS2812B en een rtc-module. De letters zijn uitgesneden in een plaat, waarachter Jeroen een matte plaat van een kapotte lcd-tv bevestigde. Achter de matte plaat bevestigde hij de leds. Door de plaat wordt het licht goed verdeeld en zijn de letters goed zichtbaar. De ledstrip staat toe om met één datapin alle leds afzonderlijk en tegelijkertijd aan te sturen. Jeroen knipte de ledstrip in stukken en verdeelde de stukjes achter de verschillende woorden. Dan restte hem alleen nog de code, zodat de Arduino de tijd via de rtc-module bijhoudt en op gepaste tijden de juiste leds aanstuurt.

http://www.conrad.be/ce/nl/content/wordclock

 

900 km op één laadbeurt met een Tesla Model S

De duurste variant van de Tesla Model S – de P100D – heeft een theoretisch rijbereik (NEDC) van 613 kilometer. We weten allemaal dat die rijbereiken van elektrische wagens in de praktijk stukken lager liggen, maar twee Belgen zijn erin geslaagd om met hun Tesla maar liefst 901,2 kilometer te rijden, voordat de auto moest opladen. Daarmee verpulverden ze het record van de Noor Björn Nyland, die 728,7 kilometer reed met een Model S P85D. Ze hadden een parcours van 26 kilometer uitgestippeld in de haven van Antwerpen, met bochten en rotondes, dat ze keer op keer reden. In totaal deden ze er 23 uur en 45 minuten over met een gemiddelde snelheid van 38,6 km/u. Om stroom te besparen, hadden ze uiteraard de airco uitgeschakeld, waardoor de temperatuur aan boord tot 38 graden opliep. Even leek het erop dat ze hun recordpoging moesten staken, toen de politie hen in het midden van de nacht aan de kant zette. Na een korte uitleg van hun doel mochten ze gelukkig verder rijden…

One crazy trip and a new world record!

 

Nieuwe Atari-spelconsole op komst

Velen van ons kennen nog wel de Atari 2600, de iconische spelconsole die in 1977 op de markt kwam en zelfs nog tot 1991 werd verkocht. Maar al snel kreeg het Amerikaanse bedrijf met financiële problemen te maken en daarna slaagde het er nooit meer in om zijn succes te herhalen, ook niet met de vele andere spelconsoles die het uitbracht. Toch is Atari nog altijd een naam die klinkt als een klok en daar willen de Amerikanen munt uit slaan. In een interview met technologiewebsite VentureBeat maakte Atari-directeur Fred Chesnais onlangs bekend dat het bedrijf een nieuwe spelconsole aan het ontwikkelen is. De Atari Box zal op pc-technologie zijn gebaseerd.

https://www.ataribox.com/

 

Bijen sterven door pesticiden

Onderzoekers van York University hebben onderzocht hoe gevaarlijk pesticiden nu eigenlijk zijn voor bijen. Ze lieten de bijen planten bezoeken, die opgekweekt waren uit zaden, die met pesticiden waren behandeld. Ze wilden een seizoen lang de gezondheid van de bijen monitoren om het debat over de effecten van pesticiden wetenschappelijk te beantwoorden. Daarom plaatsten ze vijf bijenkolonies in de buurt van de pesticidenplanten en zes kolonies ver weg van alle landbouw. Uit de vergelijking bleek dat de bijen die in contact kwamen met pesticiden een kwart minder lang leefden. Ze ontdekten ook dat de pesticiden dubbel zo sterk werkten als de bijen ook in contact kwamen met het fungicide boscalid. Om de bijen te traceren, kregen ze overigens een RFID-chip op hun rug geplakt. Zo konden de onderzoekers altijd detecteren wanneer de bijen in en uit hun kolonie vlogen.

 

Betere hersenen dankzij chocolade

Alle geeks die zich dagelijks volstoppen met chocolade kunnen hun schuldgevoel eindelijk aan de kant zetten. Italiaanse onderzoekers zochten naar alle studies over het effect van flavanolen in cacao op de cognitie en vonden bemoedigende resultaten. Wat zijn de resultaten van langdurig chocoladegebruik? Een beter RAM, pardon werkgeheugen, een verbeterde verwerking van visuele informatie en beter kunnen omgaan met een slaapgebrek (hoewel dat laatste effect alleen bij vrouwen aanwezig was). Uiteraard moet je niet overdrijven, want een reep chocolade is al snel goed voor een paar honderd calorieën, maar als je elke dag een stukje donkere chocolade eet, houd je nog jaren je cognitieve functies op peil…

 

Ubuntu’s motd maakt reclame voor tv-serie

Als je op de commandline van Ubuntu inlogt, krijg je nuttige boodschappen te zien, zoals een link naar documentatie en het aantal beschikbare (security) updates. Dit is de motd (message of the day). Sinds Ubuntu 17.04 leest de distributie ook de webpagina op https://motd.ubuntu.com/ in en toont de tekst daarvan op het einde van de motd. Tijdens de redactiesluiting stond daar nuttige informatie in: “Ubuntu 16.10 will reach end of life on Wednesday, July 20, 2017”. Maar er heeft ook een tijdje een verwijzing gestaan naar een artikel over HBO’s tv-serie Sillicon Valley, omdat daar één verwijzing naar Ubuntu in stond. Uiteraard zijn daar klachten over gekomen van systeembeheerders, die vonden dat er alleen relevante informatie mocht staan over grote beveiligingsproblemen, zoals Shellshock, Heartbleed of andere hippe bugs. De auteur van de code, Canonical’s Dustin Kirkland, vond dat de klagers overdreven. Zo nu en dan een leuke link mocht er weleens tussen volgens hem, net zoals Google zo nu en dan een doodle op zijn homepage zet. Nu is het wachten op de eerste 1 april grap in Ubuntu’s motd, die argeloze systeembeheerders op de kast jaagt.

https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/base-files/+bug/1701068

 

Leer vim in een spelletje

Kun je je er maar niet toe motiveren om de documentatie van vim te bekijken en al die krachtige sneltoetsen en combinaties te leren? Probeer dan eens de website Vim Adventures. Hier speel je een oldschool puzzelspelletje. Je kruipt in de huid van een knipperende cursor in een doolhof en leert dankzij de tips van het spel je door het doolhof te bewegen met de juiste toetsen. Een tip: focus je in het begin niet op de schatkist van level 1, want daar kom je pas als je eerst level 3 hebt doorstaan… In de loop van de levels leer je de toetsen h, j, k en l om de cursor te bewegen, evenals e, b en w om door woorden te navigeren. Daarna ga je op zoek naar de x, zodat je letters kunt verwijderen. Het volledige spel is 13 levels groot, waarbij je maar liefst 60 vim-opdrachten leert.

https://vim-adventures.com/