Hoewel Linux Mint, zo uit de verpakking, flink wat printers ondersteund, gaat het afdrukken toch lang niet altijd goed. Met een beetje handigheid zijn afdrukproblemen oplosbaar.

Linux staat er helaas om bekend dat het lang niet alle printers ondersteund. Dat ligt natuurlijk vooral aan fabrikanten die voor hun printer geen Linux-driver uitbrengen. Ben je van plan de ‘Grote Overstap’ van Windows naar Linux (Mint) te maken, dan is het dus zaak om te controleren of jouw printer wordt ondersteund. Neem allereerst een kijkje op de website van de fabrikant en check of daar Linux-drivers voor jouw apparaat beschikbaar zijn. Zo ja, dan zit je meestal wel goed. Tenzij het érg oude drivers betreft die alleen in een 32-bits uitvoering beschikbaar zijn, terwijl jij een 64 bits Mint draait.

 

Netwerkprinter

Het handmatig toevoegen van een printer in Linux Mint is dankzij het daarvoor bedoelde hulpprogramma gelukkig eenvoudig. Klik in het startmenu onder Voorkeuren op Systeeminstellingen. Scroll in het geopende venster een stukje naar beneden en klik onder het kopje Apparatuur op Afdrukbeheer. In wederom een nieuw venster klik je dan op de knop Toevoegen. Bezitters van een printer met een netwerkaansluiting hebben het nu gemakkelijk. Klik op Netwerkprinter en vervolgens op Zoeken. Tik in het veld achter Host het IP-adres van je printer in en klik op de knop Zoek. Als het goed is, wordt jouw printer herkend en hoef je alleen nog op Volgende te klikken.

 

Selecteer de juiste printer

Probleem is nu dat de zoekactie wél het protocol waarmee met de printer communiceert heeft ontdekt, maar de slimheid om de correcte driver te installeren nog ontbreekt. Kortom: in de nieuwe stap die je nu ziet, moet je op zoek naar jouw merk en type printer. Wij hebben geluk: de door ons gebruikte OfficeJet 6700 komt voor in de lijst. Selecteer de printer, klik op Volgende en geef aan of er al of niet extra opties, zoals een duplexer, aanwezig zijn. Klik weer op Volgende en tot slot op Toepassen. Desgewenst print je aansluitend meteen een testpagina om te controleren of de printer naar behoren werkt.

 

USB

Meestal neem je de eerste horde bij het aansluiten van een USB-printer ook zonder moeite. Zodra je de printer in een USB-poort prikt, wordt deze door Mint herkend als printer. Als het een beetje meezit, wordt deze dan ook toegevoegd door Afdrukbeheer. Mogelijk zie je de printer zelfs meerdere keren, dat gebeurt wanneer verschillende manieren om met het apparaat te communiceren, zijn ontdekt. Wordt een USB-printer niet herkend, dan is het zaak om de op de website van de fabrikant naar passende drivers te zoeken. Of je googelt eens op jouw merk en type printer in combinatie met de zoekwoorden driver en Linux Mint. Grote kans dat je dan ofwel ergens tegen een driver aanloopt, of in ieder geval een how-to over hoe je dat specifieke apparaat alsnog onder Mint aan de gang krijgt. Zie ook https://linuxmag.nl/2-algemeen/499-printen-met-linux-mint

 

Generieke driver

Heb je een netwerkprinter toegevoegd waarvoor geen driver beschikbaar is, dan is meestal geen man overboord. Het overgrote deel van de printers ondersteunt namelijk een ‘generiek’ afdrukprotocol. Vaak is dat één van de ooit door HP bedachte technieken. Komt jouw printer dus niet voor in het lijstje met nieuw toe te voegen printers, dan kies je helemaal bovenaan voor de optie Generic. Je kunt nu kiezen uit een lijst aan printerprotocollen. Het is zaak om in de handleiding van je printer even op te zoeken welke alternatieve methoden worden ondersteund. Vaak zal dat één van de PCL-protocollen zijn (inderdaad afkomstig van HP). Daarbij geldt: hoe hoger het versienummer, hoe beter. Ben je in het gelukkige bezit van een PostScript-printer, dan vind je deze optie ook in het lijstje. PostScript heeft overigens soms een net iets andere naam, bij Brother heet het bijvoorbeeld BR-Script. Werkt geen van de protocollen, dan kun je uit armoede ook nog kiezen voor tekst-only. Maar daar heb je niet echt heel veel aan natuurlijk. Echter: de kans is levensgroot dat één van de PCL-versies door jouw printer wordt ondersteund. Voor de liefhebbers zijn ook nog generieke matrixprinters (of beter: de printerprotocollen daarvoor) aanwezig. Grote kans dus dat je die antieke printer van zolder weer als vanouds kunt laten ratelen.

 

NAS

Er is nóg een truc om afdrukken onder Linux Mint eenvoudig te realiseren. De betere NASsen (en ook een deel van de meer uitgebreide routers) beschikken namelijk over de mogelijkheid om USB-printers via het netwerk te delen. Ofwel: je prikt een USB-printer in een vrije USB-poort van je NAS, waarna je die daar configureert. De eigenlijke configuratie verschilt per NAS. In die van het merk Synology klik je in het startmenu op Configuratiescherm en daarna op Externe apparaten. Klik in het geopende venster op de tab Printer. Daar tref je -als het goed is- je aangesloten printer aan. En die is vervolgens via de knop Printerbeheer weer te configureren. Ook nu valt weer te kiezen voor een generieke printerdriver als de printer in kwestie niet rechtstreeks wordt ondersteund. Overigens komt de Synology ook van pas als je een Apple-apparaat gebruikt. Elke geïnstalleerde printer is namelijk ook als AirPrint-printer te configureren. Androidgebruikers kiezen voor Google Cloud Print, daarmee kan zelfs op afstand via internet geprint worden. Omdat lang niet iedere netwerkprinter één of beide trucjes ondersteunt, kan je in de Synology ook netwerkprinters toevoegen. Voor gewone afdruktaken gebruik je vanuit Mint (of welk ander OS dan ook) de rechtstreekse weg. Vanaf je mobiel print je naar de door de NAS beschikbaar gemaakte AirPrint-printer of gebruik je Google Cloud Print. Kortom: je maakt met een NAS van zelfs de meest simplistische printer een netwerkprinter met allerlei extraatjes.

Al met al zijn er mogelijkheden genoeg om ook de wat ‘moeilijker’ printers aan de praat te krijgen. Het makkelijkste zijn netwerkprinters, de kans dat je die snel aan het printen krijgt is het grootst.

 

Nieuwe printer aanschaffen

Ben je van plan als Linux (Mint) gebruiker een nieuwe printer aan te schaffen, dan ligt het natuurlijk voor de hand om voor aankoop te checken of er drivers voor Mint beschikbaar zijn. Is dat niet het geval, dan moet je direct nagaan welke alternatieve protocollen ondersteund worden. Punt is dat bij bijvoorbeeld fotoprinters lang niet altijd het onderste uit de kan gehaald wordt. Bij een simpele zwart-wit laserprinter maakt het voor de uiteindelijke afdrukkwaliteit weinig uit wanneer een generiek protocol gebruikt wordt. Multifunctionals vormen een aparte tak van sport. Hier moet je eigenlijk gewoon een driver voor hebben om gebruik te kunnen maken van alle onderdelen van het apparaat. Zelfs als de multifunctionele printer als printer ondersteund wordt door Mint, werken vaak de andere onderdelen als scanner en fax niet zonder volledige fabrieksdrivers. Vraag dus altijd heel expliciet of je de printer kunt retourneren als onderdelen onder Linux niet blijken te werken. Heb je behalve een Linux-systeem ook nog één of meer Windows-computers in huis, dan kan je die eventueel gebruiken voor scannen en dergelijke. De multifunctional is dan onder Linux slechts een printer. Ergens zonde natuurlijk, maar het is een afweging die je zelf moet maken. Check verder of de beoogde printer een ethernet-aansluiting aan boord heeft of wifi. Dat vergemakkelijkt het configureren van de printer onder Mint. En komt altijd van pas in een (thuis)netwerk.