Het jaar is bijna om, dus laten we vooruitkijken naar wat we het komende jaar kunnen verwachten van Linux (en breder gezien open source software). Ik verwacht bijvoorbeeld dat er het een en ander gaat gebeuren met Linux op smartphones. Gaan deze voorspellingen uitkomen?

1. We zullen nog steeds geen Wayland gebruiken

Inderdaad, ik durf het zwart op wit te schrijven. Volgend jaar om deze tijd gebruiken we nog steeds voornamelijk X.org voor de displaycommunicatie. O ja, een distro hier en daar zal misschien het in 2010 aangekondigde Wayland default maken, maar de grote jongens? X.org, wat ik je brom!

2. Systemd wordt alleen maar groter

De scope van systemd wordt zo breed dat er een office-pakket en browser aan worden toegevoegd. Grapje natuurlijk, maar niet helemaal. Want de init-vervanger blijft maar uitdijen en zal volgend jaar nog meer functionaliteiten bevatten. Systemd wordt steeds meer omarmd, maar ondanks dat zal er nog veel worden getandenknarst over de ontwikkelingen ervan.

3. Canonical faseert smartphones uit

Gedurende het jaar zal Canonical zijn activiteiten met betrekking tot Ubuntu voor smartphones terugschalen, of misschien zelfs beëindigen. Tegelijkertijd gaat Ubuntu zich ten lange leste weer meer richten op de desktop en server. Ik weet het, ik weet het, ik hoor je al roepen. Canonical heeft zich steeds meer op de cloud gericht, maar ik denk dat desktop en server de enige manieren zijn om succes te boeken in de huidige markt.

4. Android gaat op de desktop lijken

De grootste release in 2016 zal nieuwe functionaliteit hebben om Android op dezelfde manier te laten draaien als moderne pc-besturingssystemen. De opvallendste: applicaties die in naast elkaar te openen vensters draaien. Vervolgens zullen we zien dat er meer aandacht komt voor Android-laptops (en tablets met toetsenborden).

5. ChromeOS gaat voor Google Play

Als we het toch over Android hebben, ChromeOS gaat koppelen met Google Play om Android-apps op het besturingssysteem te installeren. De selectie van apps die voor het OS geschikt zijn zal niet zo groot zijn als bijvoorbeeld op een Android-tablet en het zal eerder lijken op wat nu beschikbaar is voor Android TV. (Lees: een kleine, maar groeiende subselectie aan apps.) Dit geeft een boost aan wat ChromeOS kan doen buiten de browser om.

 

6. Een nieuw smartphone-OS op Linux verschijnt

Ondanks – of misschien dankzij – de problemen die Linux-gebaseerde smartphones hebben om voet aan de grond te krijgen (met Android als duidelijke uitzondering) gaan we toch weer een Linux-gebaseerd mobiel OS zien dat enthousiasme veroorzaakt. Wie zal het bouwen? Ik heb geen idee, maar ik heb er vertrouwen in dat een bedrijf (of organisatie) ons in 2016 op deze manier gaat verrassen.

7. In de lift: elementary, openSUSE, Fedora

Het kan verkeren in de Linux-wereld: het ene moment staat distro A bovenaan en dan vanuit het niets domineert een andere het landschap. Als we puur naar groei kijken, verwacht ik dat elementary, openSUSE en Fedora het meest zullen klimmen. Ik weet niet met hoeveel, maar verwacht dat deze zullen opvallen.

8. Microsoft gaat meer open source doen

De open source-activiteiten van Microsoft zullen fors toenemen in 2016 en er zal veel meer software onder een FOSS-licentie worden uitgebracht. Het bedrijf zal veel meer praten over Linux en Microsoft zal duidelijker aanwezig zijn op FOSS- en Linux-conferenties. De Linux-community zal steeds minder wantrouwend worden tegenover Microsoft. En dat zal raar voelen.

bron: www.webwereld.nl