Haters van Microsoft Office en gebruikers van Linux gebruiken LibreOffice al jaren. Nadat het pakket zich vijf jaar geleden losmaakte van het door Oracle overgenomen OpenOffice, werd het gestaag populairder zodat nu ook steeds meer Windows- en Mac-gebruikers de software installeren.

Woensdag bracht LibreOffice versie 5.0 van zijn pakket (inclusief tekstverwerker, spreadsheet, presentatievormgever, tekenapplicatie en wiskundige tool) naar buiten. Nieuwe gebruikers kunnen via de site een 32- of 64-bit versie van de open source-software downloaden. Bestaande klanten kunnen vanuit hun bestaande software via de ingesloten update-optie in het Helpmenu naar de laatste versie upgraden.

Dit zijn de meest in het oog springende verbeteringen:

Compatibiliteit met Microsoft Office

LibreOffice heeft slagen gemaakt in de ondersteuning van Microsofts Open Office XML (OOXML) formaat. Dit maakt dat gebruikers die Microsoft Office gebruiken minder veranderingen in documenten opmerken als deze zijn opgemaakt in LibreOffice en vice-versa. Dit is enorm belangrijk omdat Microsoft Office verreweg het populairste pakket voor productiviteitssoftware blijft (en voorlopig ook nog wel zal blijven).

Strakkere vormgeving

Binnen LibreOffice is het startscherm opnieuw ontworpen en hebben ook de icoontjes en menubalken een metamorfose ondergaan. Volgens de makers helpt dit gebruikers om zowel creatiever als productiever te gaan werken.

Sterk verbeterde spreadsheetsHet onderdeel Calc, het LibreOffice equivalent voor Microsoft Excel, heeft een flink aantal nieuwe features gekregen. Zo worden voortaan complexere formules, nieuwe functies, opmaak op basis van condities, bijsnijden van afbeeldingen en nieuwe tabelopties ondersteund. Ook hier is qua compatibiliteit LibreOffice een stukje dichter bij Office/Excel gekropen en worden onderdelen van een XLSX-document beter geïmporteerd en geëxporteerd.

Profielen kunnen gewoon mee

Waar het eerder bij major releases van LibreOffice gebruikelijk was dat je bestaande instellingen en uitbreidingen verloor, gaan ze bij een upgrade naar 5.0 gewoon mee. Het gebruikersprofiel blijft op dezelfde locatie in Mac, Windows en Linux actief, wat betekent dat je bijvoorbeeld je uitgebreide woordenboek niet opnieuw hoeft aan te maken. .Nieuwe features voor Writer Net als Calc heeft ook Writer (LibreOffice’s Word) flink wat veanderingen ondergaan. Zo ondersteunt de tekstverwerker nu emoji’s en kun je met korte woorden die je tussen de dubbele punt zet nu snel speciale karakters of lange woorden typen. Zo kan :ast: de * worden en :lngwp: langwerpig, net wat jij wilt. Ook zijn er previews van stijlen toegevoegd, kun je afbeeldingen direct met je muis bijsnijden en worden markeringen vanuit Word-documenten 1 op 1 overgenomen.