Er zijn natuurlijk duizenden open source apps, dus voor elke taak is wel een applicatie te vinden. Sterker nog, voor elke taak zijn soms wel tientallen apps te vinden. Maar onder deze gigantische verzameling tools zit ook een hoop bagger. Dit is niet anders dan de apps in de bekende app stores. Mint is gelukkig voorzien van een handige collectie top-applicaties. Dit zagen we reeds tijdens de Mint-serie het afgelopen jaar, waaronder bijvoorbeeld: Nemo explorer, Banshee mediamanager, Brassero dvd-burner, GIMP fotobewerking, Pidgin communicator, de LibreOffice kantoorsuite, Evince pdf-reader en niet te vergeten VLC videoplayer.

Maar er ontbreekt ook het één en ander. Als je ‘onze’ apps toevoegt aan de standaard Mint-distro, heb je een volwaardige kantoor-/thuiswerkplek die voorziet in de meeste behoeften. Dit zijn de 15 applicaties die op Mint ontbreken en de favorieten van Linux Magazine. De applicaties zijn minstens net zo goed als (soms erg) dure commerciële closed source producten. Wat staat er in jouw toplijst van onmisbare apps op Mint? Laat het ons weten!

1 – Database

LibreOffice Base is een database, een component van het met Mint meegeleverde LibreOffice, die echter niet standaard is geïnstalleerd. Wil je databases maken en gebruiken, installeer dan LibreOffice Base op je Mint-systeem (nl.libreoffice.org). Als alternatief kan je kiezen voor Calligra Kexi, onderdeel van de Calligra Office suite en de opvolger van KOffice. Calligra Office bevat ook applicaties als een tekstverwerker (Calligra Words), een spreadsheet (Calligra Sheets) en een applicatie om presentaties te maken (Calligra Stage) en is hiermee een stevige concurrent van LibreOffice (www.calligra.org).

 

2 – Planning en projectmanagement

De Calligra suite bevat Calligra Plan voor planning en project management (www.calligra.org). Je definieert taken, legt hier relaties tussen, voert tijdslimieten op en kent resources toe om je project strak te laten lopen. Alternatieven zijn bijvoorbeeld LibrePlan (www.libreplan.com) of ProjectLibre (www.projectlibre.org).

 

3 – Flowcharts

Voor het tekenen en ontwerpen van allerlei diagrammen, zoals netwerkdiagrammen, organisatorische schema’s en stroomschema’s kun je wederom een Calligra-tool kiezen: Calligra Flow (www.calligra.org). Wellicht kun je ook uit de voeten met LibreOffice Draw voor dit doel (nl.libreoffice.org). Hoewel het niet specifiek ontworpen is voor diagrammen, biedt het pakket wel allerlei voorzieningen. Er zijn ook online varianten, zoals Draw.io (http://draw.io)

4 – Tekenen

Tekeningen maak je met Krita (https://krita.org/ of www.calligra.org) of LibreOffice Draw (nl.libreoffice.org). Ook Pinta (http//pinta-project.com) of tuxpaint voor kinderen (www.tuxpaint.org) zijn handig als tekenpakket.

5 – Vectortekenen

Vectortekeningen maak je bijvoorbeeld met Inkscape (https://inkscape.org/nl). Inkscape gebruikt het standaardformaat SVG (Scalable Vector Graphcs) van de W3C en kan bijvoorbeeld EPS, PS en PDF importeren.  Maar je kunt het ook eens proberen met Calligra Karbon (www.calligra.org).

6 – Mindmapping

Mindmaps maken kan met alweer een Calligra tool, namelijk Calligra Braindump (www.calligra.org). Je dumpt je gedachten op het whiteboard in tekst, lijntjes en plaatjes en legt er relaties tussen voor de meest creatieve ideeën. Een alternatief is View Your Mind (http://sourceforge.net/projects/vym). Mindmaps hebben zich vanuit onderwijs inmiddels verbreed naar andere markten en zijn ook praktisch bij research, project-overleggen, voor het maken van documentatie en allerlei andere doeleinden.

7 – Browser

Chrome vinden we een onmisbare applicatie om toe te voegen op Mint (www.google.com/chrome) naast de standaard aanwezige Firefox browser. Je gebruikt Chrome graag als browser, omdat er standaard Flash in wordt ondersteund en deze bovendien goed samenwerkt met andere Google apps (en spellen) uit de Chrome Store en online diensten van Google als GMail. Ook wil je Pipelight installeren om Microsoft Silverlight support te hebben in de browser (http://pipelight.net), Pipelight gebruikt onder water WINE (www.winehq.org).

8 – Desktop publishing

Voor geavanceerdere documentopmaak is Scribus erg handig en populair (www.scribus.net/canvas/Scribus). Desktop publishing is iets anders dan tekstverwerking, omdat hier de focus ligt op geavanceerde pagina-opmaak met teksten, objecten en kleuren. Bijvoorbeeld voor het ontwerpen van drukwerk. Het gratis MagPi magazine wordt bijvoorbeeld helemaal gemaakt met Scribus.

9 – Videobewerking

Video’s inlezen en totale films bewerken, kun je met Cinelerra (http://cinelerra.org) of met videoLAN Movie Creator (www.videolan.org/vlmc). Ook OpenShot wordt met succes ingezet (www.openshotvideo.com).

10 – 3D-animaties

Voor het modelleren, renderen en maken van 3D-animaties gebruik je Blender (www.blender.org) van de Nederlandse Blender Foundation. Blender vormt ook de basis voor videobewerking van vooral animatiefilms. Blender is in eerdere Linux Magazines al enkele malen ter sprake gekomen.

11 – 3D CAD

Met de opkomst van 3d-printers wordt 3D CAD een applicatie voor een heel andere doelgroep dan alleen grafische ontwerpers, architecten en ingenieurs. 3D CAD ontwerpen maak je met FreeCad (www.freecadweb.org). Als alternatief kun je ook OpenSCAD (www.openscad.org) gebruiken. Specifiek voor 3d-printen komen er steeds meer en meer 3d-ontwerp webapps, dit dankzij de WebGL-standaard.

12 – Muzieksynthese en -bewerking

Met LMMS genereer je synthesizer geluiden, plaats en edit je deze geluiden en bouw je zelf lekkere beats of stuur je andere MIDI-devices aan (https://lmms.io). Zelfs als je niet actief in de muziek zit, is het erg leuk om eens met LMMS te experimenteren. Dat geldt overigens voor alle in dit artikel genoemde applicaties.

13 – E-books maken en wijzigen

Met Sigil maak je zelf je eigen EPUB-boeken (https://github.com/user-none/Sigil). Je kunt wysiwyg (What You See Is What You Get) je boek opmaken, maar je kan ook diep in de code duiken voor de finishing touch. Als het klaar is, controleer je of het eindresultaat voldoet aan de EPUB-eisen met Flightcrew dat is geïntegreerd. Het is mogelijk bestaande EPUB- en HTML-bestanden te importeren.

 14 – Web- en html editor

Maak je eigen webpagina’s, sites en html-pagina’s met kompoZer (www.kompozer.net). Net als Sigil voor e-books doet, laat ook kompoZer je wysiwyg werken. Ditmaal voor webpagina’s en je kunt de code wijzigen indien gewenst. De ingebouwde ftp-client laat je zelfs je pagina’s real-time op de site editen.

15 – Beeldbellen

Skype draait op Linux, maar is geen open source en tegenwoordig eigendom van Microsoft. Het populaire Genband Fring (www.fring.com) is ook geen open source, dus onze voorkeur gaat uit naar Linphone (www.linphone.org). VoIP bellen en videobellen met Linphone werkt prima op Linux en Android, maar ook op Windows en iOS. Zo is iedereen weer bereikbaar.