Write root – reacties van Linux Magazine lezers maart 2013
- March 1, 2014
- 0
In Write root behandelen we vragen en ideeën van onze lezers. We nodigen iedereen uit vooral te reageren op artikelen, op meningen van auteurs en op vragen van andere lezers. Stuur dit dan naar redactie@linuxmag.nl. Deze keer gaan we in de lezersrubriek ‘write root’ in op enkele opmerkingen uit het lezersonderzoek (anoniem).
“Ik zou graag zien dat er zo af en toe een DVD met actuele software werd meegestuurd met Linux Magazine.”
Tja, productie van een DVD en het bijhouden van actuele applicaties en distro’s kost zeer veel tijd en we lopen waarschijnlijk altijd achter met de versies. Het is ook bijna onmogelijk een DVD samen te stellen, die voor iedereen geschikt is. Maar we gaan in de toekomst wel digitaal. Als de nieuwe website in de lucht is, gaan we meer doen met het aanbieden van software (of links naar software).
“Kan Linux Magazine ook in digitale vorm (pdf) geleverd worden, naast de papieren versie? En zou het mogelijk zijn om oude jaargangen in pdf of html te leveren? “
We zijn hard bezig met het bouwen van een nieuwe website, waarbij het community-gevoel centraal zal staan. We willen er eerdere artikelen als webpagina’s op plaatsen en op die wijze het archief beschikbaar maken voor iedereen. Hoever we terug gaan in de tijd weten we (nog) niet. Ook de artikelen uit de komende nummers komen dan op de site. Een pdf-versie van het tijdschrift komt er (vooralsnog) niet.
“Soms zijn technische artikelen voor mij als leek/hobbyist/eindgebruiker net te lastig. De interesse is er wel, maar zoveel voorkennis heb ik niet.”
Deze opmerking hebben we veel gehoord in ons lezersonderzoek! We zullen proberen wat vaker ook de beginnende gebruiker aan te spreken (dus meer artikelen met een lager aantal tux). We gaan tevens proberen om in artikelen termen en begrippen toe te lichten in een legenda of apart kader om ze te verduidelijken. De beginnende Linux-gebruiker en zeker de Windows-overstapper willen we heel graag als lezer hebben/houden, zeker omdat het gebruik van Linux traag maar gestaag blijft groeien.
“Soms mogen artikelen wel wat dieper gaan en moeilijkere stof bevatten. Dus niet ‘hoe installeer je een distro?’, maar ‘hoe installeer je KVM met een HA cluster?’”
Er zijn slechts enkele lezers die vragen om moeilijkere en technisch meer uitdagende artikelen. Er zijn echter tien keer zoveel lezers, die juist willen dat er meer aandacht komt voor beginners en vooral ook voor Windows-overstappers. De algemene mening lijkt dus dat de artikelen in het algemeen te technisch zijn en te veel gericht zijn op de professionele systeembeheerders. We zullen dit jaar voor de techneuten en geeks een aantal extra diepgaande artikelen uitbrengen met veel tux, eventueel in een serie.
“Linux Magazine heeft een iets te veel hobby-niveau. Ik zoek wat meer diepgang op zaken, die een grotere invloed kunnen hebben op zakelijk gebied! Een kijkje in de keuken bij bedrijven die Linux inzetten in bedrijfskritische omgevingen en applicaties.”
Uit ons lezersonderzoek blijkt dat de meeste lezers Linux Magazine vooral zien als een hobbyblad, maar dat ze wel beperkt geïnteresseerd zijn in zakelijke praktijk. Dus ruimte voor praktijkverhalen is er altijd. Het is echter lastig bedrijven te vinden, die hierover in ons blad willen publiceren. Het is net zo lastig om dan ook nog eens de juiste contactpersoon te vinden én iemand te vinden die vervolgens het interview gaat doen. Tips van bedrijven, die willen meedoen zijn dus altijd welkom.
“Ik zou de tekst in het Linux Magazine graag wat duidelijker hebben!”
Dit is eveneens een opmerking die meerdere malen gemaakt is en die ons zelf ook soms stoort na het drukken. We zullen tijdens de vormgeving nog meer rekening houden met kleurcombinaties, die voldoende contrasteren en waar achtergrondafbeeldingen de leesbaarheid niet verslechteren. Maar we willen Linux Magazine wel fleurig houden en er geen krantje van maken.
“Linux Magazine is een leuk blad, maar aan de dunne kant. De verschijningsfrequentie mag ook wel omhoog, kunnen jullie er geen maandblad van maken?”
Yes! Dat willen we heel graag, elke maand een superdik nummer op papier en digitaal! Maar helaas is het crisistijd en moeten ook wij op de kleintjes letten. Om het blad dikker te maken of vaker te laten verschijnen, zou de abonneeprijs sterk omhoog moeten. We willen de kosten voor de lezer graag laag houden, dus dat is helaas geen optie. Dus vraag je kennissen, buren, opa en oma, collega’s, sportvrienden, social media-vrienden om allemaal abonnee te worden van Linux Magazine.
“Besteedt meer aandacht aan concurrerende open source software versus Windows-software. En goede open source applicaties en ‘korte’ tutorial-achtige uitleg/instructie.”
Dit gaat gebeuren. Wij merken ook dat er meer switchers komen en dat applicaties, migratie en compatibiliteit steeds belangrijker worden. In het kader van meer artikelen voor instappers en beginners, gaan we meer open source applicaties bespreken.
“Elke keer leer ik weer nieuwe dingen. Hoewel dit via de ouderwetse papieren manier gaat, blijf ik het fijn vinden om dit soort informatie op deze manier tot me te nemen.”
Dat is een mening die eigenlijk iedereen deelt. Digitaal is mooi, als het extra is, maar er gaat niets boven een papieren magazine! Hierin kun je bladeren, strepen, knippen en kun je overal heen meenemen, zelfs als er geen WiFi is of als je eens offline wilt zijn.
“Jammer dat er geen eigen website (meer) is. En waarom is er geen grotere community?“
Zoals de meeste van onze lezers al wel gemerkt hebben, is er sinds enkele maanden geen eigen website meer. Wegens een fout bij onze hostingpartner was onze website van de ene op de andere dag van de digitale aardbodem verdwenen. Momenteel zijn we druk bezig om een nieuwe website te ontwikkelen, bestemd voor de gehele Nederlandse community van Linux- en open source gebruikers. Bij het ontwikkelen van deze vernieuwde website willen we niet over één nacht ijs gaan en zullen we pas live gaan als de website écht tot in de puntjes perfect is! Denk hierbij aan een eigen forum, een archief met artikelen uit eerdere edities en blogs. Meer nieuws hierover volgt snel.
“Een column van het december nummer gaat over de cloud. Ik vind het een boeiende observatie. De cloud is een interessante ontwikkeling, waar ik dagelijks wel een keertje over nadenk. De gedachtengang in Linux Magazine was ik nog niet eerder tegengekomen. Het is iets waar we met zijn allen maar eens goed over moeten nadenken. Het staat mij in ieder geval nog niet aan dat open source straks niet meer bestaat. Jullie hebben mij zeker op een nieuw spoor gezet, waarvoor dank. – Ben van Scheppingen”
Dank je, dat is wat Linux Magazine graag doet; lezers laten filosoferen over de toekomst.