Write root – reacties van Linux Magazine lezers
- May 1, 2014
- 0
In Write root behandelen we vragen en ideeën van onze lezers. We nodigen iedereen uit vooral te reageren op artikelen, op meningen van auteurs en op vragen van andere lezers. Stuur dit dan naar redactie@linuxmag.nl
Prima migratieartikel, ik ben dol op dit soort artikelen. maar….! Apple is een personal UNIX. Je maakt met Linux eigenlijk je eigen Apple voor een fractie van het geld! Als je een 2.6 i5 met 4 of 8 Gb mem hebt en Ubuntu erop zet, dan heb je al snel iets wat echt niet zoveel afwijkt van een moderne Apple. Veel mensen kopen geen Apple omdat die te duur is. Er komen ook steeds meer Linux apps die integreren met Dropbox en dus op alle platformen aanwezig zijn. Handig als je nog ‘s terug wilt switchen. Heb ik gemerkt na mijn aanschaf van m’n Apple… Veel leuke toepassingen op Ubuntu kun je tussen die twee gebruiken, super cool! Het is zo goed als een Mac en lijkt toch nog veel op Windows.
Peter van de Pas
Linux, BSD, Windows, Mac OS X, ze hebben alle vier bestaansrecht. Zoals je zelf ook al aangeeft, bij elk doel kies je het meest geschikte besturingssysteem. Met de juiste Linux-distro heb je zeker een systeem dat zich kan meten met een Mac. Ik ken echter veel gebruikers van een Mac die deze juist kiezen omdat het kant-en-klaar wordt geleverd inclusief systeem en ondersteuning omdat ze helemaal geen verstand hebben van computers. Voor hen is helaas nog geen soortgelijk Linux-alternatief te vinden. Maar laten we hier geen religious war over beginnen.
In Linux Magazine #1 is per abuis de verkeerde schrijver genoemd bij het Mikrotik artikel, die moet Erwin Vrolijk zijn.
Remco Fugers
Gezien de tijd en energie hij in dit artikel heeft gestoken is een eervolle vermelding hier zeker op zijn plaats!
Mijn systeem is Ubuntu en ik doe mijn dagelijkse dingen op deze computer. Ik ben 77 jaar en nog steeds nieuwsgierig naar nieuwe dingen. Het artikel over TODOYO laat me terug denken aan eerdere ervaringen met computers. Van 1992 tot 2002 was ik stuurman aan boord van grote schepen die over de hele wereld voeren. Ik gebruikte een laptop voor mijn navigatie, maar af en toe was ik ook op het hoofdkantoor en daar hielp ik met de schepen van het nodige te voorzien. We hadden daarvoor Engelse software. Elk schroefje, pennetje en ankerketting was in het systeem ingevoerd en moest voldoen aan de vlagstaat en aan internationale verdragen. Elk schip had zijn eigen benodigdheden, andere motoren enz. Volgens de wetten moesten er van bijna alle onderdelen minstens twee of soms meer aanwezig zijn. Automatisch kon het hoofdkantoor zien wat besteld en verzonden moest worden per post, schip of vliegtuig. Dat gold zowel voor navigatie, machinekamer, veiligheidsmiddelen als kombuis en meer. Dus dat lijkt goed op TODOYU. En dat meer dan 20 jaar terug.
Pieter Ouwehand
Ja, op de een of andere manier blijft de geschiedenis zich herhalen. De techniek verandert, maar zeker conceptueel is alles als vanouds.
Het artikel van Filip Vervloesem over geavanceerde opslagtechnieken met LVM is erg nuttig. Met name het stukje over het afstemmen van de fysieke volumes op een onderliggende md-raid opslag is goed om te weten. Echter, als ik een homeserver inricht, dan is dit meestal een virtuele machine. De configuratie is dan zoiets als: ubuntu vmhost met md-raid en daarop kvm-qemu virtuele machines met ubuntu en lvm. Als je ervan uit gaat dat een raw-image gebruikt wordt als hdd voor de vm, is er dan een voordeel te halen uit het uitlijnen van de strides-chunks-blocks, en zo ja, hoe doe je dat dan op een goede manier?
Frans Duijnhouwer
In het artikel haalden we het volgende voorbeeld aan: een RAID-array van fysieke schijven als physical volume voor een LVM volume group met daarin één of meerdere logical volumes, elk voorzien van een ext4-bestandssysteem. In die setup behalen we de beste schijfprestaties als elk logical volume mooi is afgelijnd met de onderliggende RAID chunks én als de ext4-bestandssystemen ook weet hebben van de onderliggende RAID-structuur.
Jouw setup is iets anders: de RAID-array van fysieke schijven is meteen geformatteerd met een ext4-bestandssysteem, dat een virtuele schijf bevat met daarin een LVM-setup met meerdere bestandssystemen. Het probleem is nu dat de onderliggende RAID-structuur volledig onzichtbaar blijft voor het guest OS. Je kan de LVM-setup in het guest OS natuurlijk uitlijnen op een veelvoud van 512kB (de standaard RAID chunk size). Maar daarmee is het probleem nog niet van de baan, want de virtuele disk zélf is niet op die manier uitgelijnd. Het is immers een bestand zoals een ander in het bestandssysteem van het host OS en kan dus op een block van 4kB beginnen. Moet het guest OS 512kB aan data wegschrijven, dan resulteert dat ook in twee gewijzigde RAID-chunks op het host OS. Het spreekt voor zich dat je zo nooit de beste prestaties zal behalen.
Lig je wakker van de schijfperformantie van je virtuele machines? Dan hebben we maar één tip voor jou: laat disk images links liggen! Bij disk images heb je steeds de overhead van het bestandsysteem op het host OS. Je maakt immers een bestandssysteem aan binnen een bestand op een ander bestandssysteem. Het is veel efficiënter om een device (volledige schijf, partitie of logical volume) rechtstreeks aan je virtuele machine te koppelen. Omwille van de flexibiliteit gebruikt men meestal logical volumes voor die toepassing.
Als de LVM-setup op het host OS correct uitgelijnd is met de RAID chunks, heb je niet veel werk meer in het guest OS. Zorg er gewoon voor dat de partities uitgelijnd zijn op een veelvoud van de physical extent size van het host OS én gebruik de correcte stride- en stripe_width-opties bij mkfs. De physical extents van LVM in het guest OS komen dan netjes overeen met die in het host OS, waardoor alles perfect is uitgelijnd op de onderliggende RAID chunks.
Zou ik misschien beter bijvoorbeeld Linux Mint 13 (LTS) met Mate in plaats van Cinnamon kunnen gebruiken (Mate schijnt minder eisen te stellen op grafisch gebied). Zo ja, kan ik dan het vervolg in Linux Magazine 2 (waar ik met veel belangstelling naar uitkijk) nog volgen?
Jos Neesen
Met de vraag over Mate ga je een ‘religious war’ starten, namelijk welke is beter, sneller, mooier, stabieler :-). We hebben Cinnamon gekozen met name omdat deze veel lijkt op Windows en omdat deze grafisch het ook goed doet. Maar elke andere is ook prima, de keuze is aan jou. De serie zal toch wel te volgen blijven.
Dankzij het duidelijke artikel in Linux Magazine van maart is het me gelukt kennis te maken met Linux Mint. Veel dank daarvoor. Het valt me op dat je uit allerlei talen kunt kiezen, maar Nederlands is daar niet bij. Zijn er geen distro’s die in het Nederlands zijn?
Jan Frings
Dank je voor je reactie. Tijdens de daadwerkelijke installatie van Mint kies je de installatietaal (Nederlands, nu draai je de live-dvd denk ik want daarmee eindigen we in LM1). In deel 4 van de serie in dit nummer kiezen we gewoon voor Nederlands.
Met belangstelling las ik het artikel over virtueel installeren van Ubuntu Mint. Ik ben daarmee aan de slag gegaan en kom daarmee heel ver. Nadat alles is ingesteld, druk ik in de Virtual Box op Start. Vervolgens gaat het systeem automatisch booten. Ik kan dit beïnvloeden door F12 in te drukken. Toen ik optie 1 Start Linux Mint koos, gebeurde er helemaal niets. Ik had verwacht dat nu het Mint-bureaublad te zien zou zijn, maar in plaats daarvan krijg ik een zwart scherm met aan de bovenkant het logo van Mint. Ik krijg Mint niet draaiende. Kun jij mij hiermee verder helpen?
Theo Boelen
Het is lastig te zeggen wat er aan de hand kan zijn. Je zou het volgende kunnen proberen. Installeer de laatste versie van VirtualBox. Zet PAE/NX eens aan in Settings -> System -> Processor of probeer eens te starten met een 64-bit Mint.
Ik doe mee aan de workshop met Mint als guest in de VirtualBox (en Windows 7 als host) zoals beschreven in Linux Magazine #1. Op zich werkt ’t wel, maar ik krijg een melding over 3D-acceleratie. Toen ik hier een vinkje had gezet, crashte Cinnamon bij het opstarten.
Jos Neesen
3D-acceleratie is inderdaad uitgeschakeld en werkt niet altijd even goed, omdat dit direct op de hardware ingrijpt. Zorg dat je de laatste driver voor je grafische kaart hebt op Windows. Gebruik altijd de laatste Virtual Box versie en probeer zowel de 32-bit als de 64-bit versie uit. Zorg dat de grafische kaart in VirtualBox voldoende geheugen heeft (32MB wordt aangeraden, maar meer is hier altijd beter). Installeer ook de guest additions (zie deel 4 van de serie).