Webdav. Voor de meeste lezers van dit blad zal de term Webdav waarschijnlijk wel bekend voorkomen. Maar wat is Webdav en hoe gebruik je Webdav? In dit artikel ga ik op beide vragen in, waarbij ik in het ‘hoe’-deel ook precies uitleg hoe je Webdav onder Linux Mint kunt gebruiken.

Webdav is een uitbreiding op het https(s) protocol. Met behulp van Webdav is het mogelijk om van een internet locatie bestanden te down- en uploaden, te openen, te bewerken en dergelijke. Voorwaarde is wel dat aan de serverkant ook het gebruik van Webdav ingesteld is. Om toegang te krijgen tot een Webdav directory moet je inloggen met een gebruikersnaam en wachtwoord. Webdav is te gebruiken in een grafische omgeving (Linux, MS Windows, Mac) en via de command prompt. Op https://nl.wikipedia.org/wiki/WebDAV kun je meer achtergrondinformatie over Webdav lezen.

 

Webdav in een grafische omgeving

Met de Nemo bestandsbeheerder van Linux Mint (die standaard geïnstalleerd is) is het op eenvoudige wijze mogelijk om een Webdav directory te openen. Dit doe je door in de menubalk op Bestand te klikken en vervolgens op Verbinding maken met server… Kies bij type voor Beveiligde WebDAV (HTTPS). Om bijvoorbeeld een Webdav directory te openen die ondergebracht is bij Trans IP, geef je bij server davs://jouwsubdomein.stackstorage.com/remote.php/webdav in. Vul daarna je gebruikersnaam en wachtwoord in behorend bij de Webdav directory en klik daarna op verbinden (zie afbeelding 1). Nu kun je via je bestandsbeheerder de Webdav directory -net zoals elke andere directory- op je Mint systeem benaderen. Als je in de directory structuur gaat zoeken, zul je ontdekken dat voor de Webdav directory geen mountpoint is. Wil je je Webdav directory mounten, zul je de command prompt moeten gebruiken.

 

Webdav vanaf de command prompt

Om Webdav te kunnen integreren in je bestandssysteem, heb je het programma davfs2 nodig. Vanaf de command prompt installeer je davfs2 met het commando:

sudo apt-get install davfs2

 

De installatie wizard van davfs2 vraagt vervolgens of niet root gebruikers ook Webdav directory’s mogen aankoppelen. Beantwoord deze vraag met ja. Vervolgens maak je een subdirectory webdav onder de directory /mnt aan met het commando:

sudo mkdir /mnt/webdav

 

Om als niet root gebruiker Webdav directory’s te kunnen mounten, voeg je je gebruikersnaam toe aan de groep davfs2 met het commando:

sudo gpasswd davfs2 -a je_linux_mint_gebruikersnaam

 

Tot slot koppel je je Webdav locatie op internet aan je bestandssysteem door de onderstaande (met het commando sudo nano /etc/fstab) regel aan het toe te voegen aan het bestand /etc/fstab:

https://jouwsubdomein.stackstorage.com/remote.php/webdav /mnt/webdav davfs user,noauto,file_mode=0600,dir_mode=700 0 1

 

Log nu opnieuw in op je Linux Mint systeem. Je mount je Webdav directory vanaf nu met het commando:

mount /mnt/webdav/

 

Na het ingeven van je gebruikersnaam en wachtwoord is de Webdav directory bereikbaar als subdirectory webdav van de directory /mnt voor je gehele Linux systeem.

 

Webdav vanaf de command prompt zonder ingeven naam en wachtwoord

Het is ook mogelijk om zonder het invoeren van een gebruikersnaam en wachtwoord je Webdav directory te mounten. Dit realiseer je door aan het het bestand ~/.davfs2/secrets de volgende regel toe te voegen:

https://jouwsubdomein.stackstorage.com/remote.php/webdav gebruikersnaam wachtwoord

 

Maak het bestand ~/.davfs2/secrets alleen door jou benaderbaar door middel van:

chmod 600 ~/.davfs2/secrets

 

Nu kun je zonder het ingeven van een gebruikersnaam en wachtwoord de Webdav directory mounten met:

mount /mnt/webdav

 

Webdav mounten bij opstarten

Als je wilt dat je Webdav directory automatisch bij het opstarten van je computer gemount wordt, voeg dan de mount-opdracht toe aan de opstarttoepassingen van Linux Mint. Op https://goo.gl/LbGSSQ zie je hoe je dit precies doet. Bij opdracht vul je het volgende in:

 /bin/mount /mnt/webdav