Soms zijn er van die dingen, die je onbewust doet of weet, om er op een gegeven moment bij stilgezet te worden. Het moment dat je beseft waarom je iets op een bepaalde manier doet. En waarom iets op een bepaalde manier goed werkt.

Via via kwam ik op YouTube terecht bij een lezing van Dr. Richard Cook, getiteld: “How complex systems fail”. Dr. Richard Cook is een arts, die ruim 25 jaar onderzoek heeft gedaan naar de vraag waarom we vaak zo succesvol zijn, terwijl er eigenlijk veel meer fout zou moeten gaan. In zijn geval is dat aan de operatietafel. Hetzelfde geldt echter ook voor de ingewikkelde en complexe apparatuur, waar hij als arts mee moet werken. Hij gaf deze lezing alleen niet aan een zaal vol met artsen, maar aan een zaal vol met IT-professionals. “Ik weet weliswaar niet zo heel veel van servers en computers én we werken in twee totaal verschillende beroepstakken, maar er zijn zeker raakvlakken”, zo begon hij zijn lezing.

Dr. Cook legt uit dat er onderscheid gemaakt moet worden tussen een ontwerp en de uiteindelijke implementatie van een systeem. In ons geval is dat dus bijvoorbeeld de inrichting van een netwerk of een server. Een ontwerp is voorspelbaar en deterministisch. De echte wereld, waarin de uiteindelijke implementatie moet gaan werken, is dat niet. Er zijn altijd onvoorziene omstandigheden, waarop de uiteindelijke implementatie dan op aangepast dient te worden.

De reden waarom we over het algemeen zo succesvol zijn, blijkt te komen door een combinatie van vier factoren:

 

•Monitoring: Men houdt in de gaten wat er gaande is en men probeert dat te begrijpen.

•Reactie: De informatie, die monitoring geeft, wordt geprojecteerd op de toekomst. Indien nodig worden er aanpassingen doorgevoerd om problemen te voorkomen.

•Aanpassing: Het systeem wordt steeds aangepast en geoptimaliseerd om het beter te laten werken dan dat het daarvoor deed.

•Leren: Het onderhouden van een systeem is een constant leerproces.

 

Dr. Cook constateert dat er nogal vaak sprake is van “zware dozen”. Dat zijn gesloten systemen, waarvan de inwendige werking geheel of gedeeltelijk onbekend is. Een systeem wordt opgeleverd en daarna moet een IT-professional er mee gaan werken. Alleen weet die IT-professional vaak niet wat het systeem precies doet. In het geval van problemen kan eigenlijk alleen maar de support gebeld worden en dan is het maar te hopen, dat die snel ter plaatse is.

Daarom benadrukt Dr. Cook het belang van open systemen, om een veerkrachtig en betrouwbaar systeem te kunnen garanderen. Degene, die met het systeem moet werken, moet alle vier de genoemde punten kunnen uitvoeren. Vaak is dat echter niet het geval.

Dat was het moment waarop ik besefte waarom open source zo succesvol is. Waarom de meest veerkrachtige en betrouwbare systemen op open source draaien. Open source geeft je namelijk alle vier de punten, per definitie. Dat is precies de reden waarom ikzelf sterk de voorkeur geef aan open source. Het verbergt niets en het geeft mij de controle. Het geeft me zelfbeschikking en onafhankelijkheid. Het moedigt aan om het aan te passen waar nodig en het stimuleert om meer te leren. Niet door naar een cursus te gaan en een certificaat te halen (hoewel dat zeker niet verkeerd is, begrijp me goed), maar door de mouwen op te stropen en er zelf in te duiken.

En zo legt Dr. Cook precies uit waarom open source zo succesvol is, zonder het ook maar één keer te noemen. Daar moest ik toch even om glimlachen.

Bron: https://youtu.be/2S0k12uZR14