Facebook en Google starten samen met een aantal partners het project TODO. De doelstelling is de manier waarop open-source wordt ontwikkeld en ingezet te optimaliseren.   

Net als Facebook gebruiken of ontwikkelen ook IT-reuzen Google, HP, IBM en Oracle in een belangrijke mate open-source projecten voor hun alledaagse business. Vooral online activiteiten zijn sterk van open-source afhankelijk.

Bij Facebook voelt men de behoefte de manier waarop open-source projecten worden beheerd en georganiseerd te verbeteren. Ook de software zelf mag op de schop. Het TODO-project – wat staat voor Talk Openly, Develop Openly – haakt in op deze doelstellingen.

Nobel streven

“We willen onderzoeken hoe we de kwaliteitsstandaard van open-source projecten overal in de wereld omhoog kunnen krikken”, zegt vice-president infrastructuur Jay Parikh van Facebook.

Het TODO-project kent twee doelstellingen. Enerzijds mikt het erop dat organisaties, of ze nu wel of niet veel ervaring met IT hebben, eenvoudiger aan de slag kunnen met een open-source oplossing. Ook moet het makkelijker worden om zelf software met het label open-source te gaan ontwikkelen. TODO gaat een plek bieden waar leden van de community tools kunnen delen, zodat niet telkens het wiel opnieuw uitgevonden hoeft te worden.

Het andere doel is dat het voor organisaties makkelijker moet worden om te bepalen of een open-source oplossing volwassen genoeg is. Vaak is het binnen GitHub onduidelijk welke projecten na verloop van tijd nog geüpdatet en onderhouden worden. Volwassen projecten krijgen voortaan een TODO-keurmerk mee.

Tot de initiatiefnemers behoren naast Facebook en GitHub onder andere ook Twitter, Google, Box, Dropbox en Walmart Labs.

“TODO is een nieuwe open-source samenwerking gevormd om de uitdagingen bij de horens te vatten die organisaties ontdekken bij gebruik van open-source en het ontwikkelen ervan”, aldus het sociale netwerk in een verklaring.

Loadbalancing voor de massa

Maandag maakte Facebook eveneens bekend dat het mcrouter, een memcached protocol router voor loadbalancing tussen caching servers, binnenkort via open-source zal vrijgeven. “Mcrouter kan in piekbelasting bijna vijf miljard verzoeken per seconde verwerken”, aldus het bedrijf, die in deze blogpost meer details heeft gepubliceerd. Het concern loopt al jaren voorop met het open sourcen van netwerk– en datacentertechnologie.

De aankondigingen van Facebook werden gedaan tijdens het eigen @Scale-evenement in San Francisco. Hier praten bedrijven over schaalbaarheid op internet. Facebook is met meer dan een miljard actieve gebruikers het grootste internetbedrijf ter wereld.