Eigenaars van een Apple-apparaat met M1-chip kunnen nu ook het Linux-besturingssysteem draaien in een Virtual Machine. De mogelijkheid om Ubuntu de draaien in VM komt in de nieuwe Multipass-versie, uitgebracht door Canonical.

De mogelijkheid om Linux op de M1 Mac te draaien komt met een update naar Multipass. De virtuele-machine software staat in versie 1.8.0, waarmee Ubuntu in een VM op het M1-platform kan worden uitgevoerd.

Volgens de ontwikkelaars van Canonical maakt de software het mogelijk om Ubuntu te draaien met minimale instellingen. Gebruikers kunnen de Multipass VM-software voor dit platform gratis downloaden en een enkele opdracht gebruiken om de VM-image te starten.

Tot nu toe kan Parallels alleen worden gebruikt om Linux-distributies op M1-apparaten uit te voeren. De VM-software kan ook Windows 11 draaien op het nieuwe systeem van Apple. Multipass heeft hetzelfde effect, maar is gratis. Deze software is geschikt voor de nieuwste versie van Ubuntu: 21.04 en 21.10.

Multipass is geschikt om Ubuntu te draaien met behulp van zogenaamde aliassen. Dit maakt het mogelijk om opdrachten binnen de VM in het hostbesturingssysteem uit te voeren. Volgens Canonical biedt dit “een bijna native ervaring voor elk Linux-programma”.