Canonical levert al vijf jaar met Ubuntu zijn eigen pakketbeheerprogramma mee: Ubuntu softwarecentrum. Niet iedereen vindt dit echter zo’n goed programma. Zo werkt het vrij traag. Aan de andere kant is Synaptic voor velen wat te hoog gegrepen, omdat het niet zo gebruiksvriendelijk is en je er geen commerciële programma’s mee kunt installeren. Een mooi alternatief is App Grid. Dit pakketbeheerprogramma is sneller en verbruikt minder RAM en opslagruimte dan Ubuntu softwarecentrum. Verder biedt het een hele andere, maar toch gebruiksvriendelijke interface en is het ook met je Ubuntu One-account te koppelen. Installatie verloopt als volgt:

 

**** LISTING ***

sudo add-apt-repository ppa:appgrid/stable

sudo apt-get update

sudo apt-get install appgrid

*** EINDE LISTING ****

 

Elke keer dat je App Grid opstart, krijg je in een rooster een aantal willekeurig uitgekozen toepassingen te zien met een screenshot en een korte beschrijving. De interface is eenvoudig, maar toont heel veel informatie op je scherm. Met de pijltjes naar rechts of links blader je door de andere toepassingen. Je kunt de toepassingen alfabetisch of op de beste beoordeling sorteren, de toepassingen filteren per categorie en uiteraard ook zoeken op trefwoorden.

Klik je op een toepassing, dan krijg je een uitgebreidere beschrijving te zien met meer screenshots en reviews van gebruikers. Installeren gaat eenvoudig met een klik op “Installeer”. Overigens krijg je ook commerciële software in App Grid te zien als je in Ubuntu One inlogt. Klik daarvoor in het overzichtsscherm van App Grid bovenaan rechts op “Log in met Ubuntu One”. App Grid is daardoor een volwaardig alternatief voor Ubuntu softwarecentrum. Het enige nadeel voor puristen: App Grid is niet open source.

AFBEELDING: tips16_1_appgrid.png

http://www.appgrid.org/