Elders in dit blad lees je hoe je een UPnP-mediaserver installeert om audio en video te streamen naar XBMC. Uiteraard bestaan er ook UPnP-clients voor Linux. Wij hebben er een aantal getest onder Linux Mint.

Banshee

Banshee is de standaard mediaspeler onder Linux Mint, dus beginnen we daarmee onze test. Gelukkig ondersteunt Banshee UPnP, al moet je dat wel even inschakelen. Daarvoor ga je naar ‘Preferences’ > ‘Extensions’ en vink je helemaal onderaan de lijst het item ‘UPnP Client’ aan. Verder hoef je niets in te stellen. Wacht nu enkele seconden en er verschijnt in de navigatiebalk aan de linkerkant een extra item ‘Shared Media’. Daaronder zie je een lijst van beschikbare UPnP-mediaservers. Voor elke mediaserver krijg je een aparte lijst te zien met audio- en videobestanden. Geef Banshee wel even de tijd om die lijsten in te laden. Tijdens onze test met een bibliotheek van ongeveer 6.000 mediabestanden duurde dit twee minuten. Dat is alvast één nadeel in vergelijking met het afspelen van media via een Samba-share, die je lokaal mount. Ook mediabibliotheken gedeeld via DAAP (dat is het protocol van iTunes om media te delen) worden in onze ervaring veel sneller geladen.

 

Is de bibliotheek eenmaal geladen, dan werkt Banshee’s UPnP-client op het eerste gezicht behoorlijk goed. Banshee speelt de gekozen nummers meteen af, geeft bliksemsnel resultaten voor een zoekopdracht weer en laat je nooit wachten bij het verder spoelen, zowel binnen één nummer als naar het volgende nummer. Helaas werden sommige nummers afgespeeld met behoorlijk wat ruis erop, terwijl dat zeker niet aan het bronbestand lag. XBMC speelde hetzelfde bestand immers probleemloos af. Erg opvallend was dat dit enkel bij bepaalde nummers voorviel, terwijl andere nummers steevast wél correct afspeelden. Een pluspunt is wel dat Banshee ook gedeelde videobestanden weet af te spelen. Daarbij zal je niet meteen tegen een onbekende codec aanlopen, want Banshee speelde zelfs meer video’s af uit onze testcollectie dan XBMC. Niet slecht!

 

*** AFBEELDING *** afb1.png: Banshee ondersteunt wel UPnP, maar het werkt het niet altijd even betrouwbaar…

 

Rhythmbox en Totem

Mint’s videospeler Totem zou naar verluidt ook UPnP ondersteunen, maar in Linux Mint 17 blijkt dat helaas niet het geval te zijn. De UPnP-functionaliteit is onderdeel van het pakket totem-plugins, dat op zijn beurt een extra library van het pakket grilo-plugins-0.2 gebruikt. Na installatie van beide pakketten zie je die library wel op je systeem staan, maar Totems plugin daarvoor ontbreekt gewoon. Vergelijk maar eens de output van de twee onderstaande listings en je ziet wat we bedoelen!

 

aptitude show totem-plugins-extra

 

dpkg -L totem-plugins-extra

 

 

Hetzelfde verhaal geldt voor de Rhythmbox muziekspeler, aangezien die ook het Grilo-framework gebruikt voor UPnP-ondersteuning. Dit probleem zou opgelost zijn in Ubuntu 14.10, maar Linux Mint 17 is nog gebaseerd op Ubuntu 14.04. Her en der vind je wel PPA’s met up-to-date versies van Totem en Rhythmbox én de Grilo-plugin, maar die installeer je uiteraard op eigen risico. Je weet immers nooit of die packages voldoende stabiel zijn en of je nog security updates mag verwachten.

 

Wil je toch die weg bewandelen, dan helpen we je even verder. Op http://bit.ly/1BMi1B2 vind je een PPA met aangepaste packages voor Rhythmbox. Open het programma ‘Administration’ > ‘Software Sources’ en klik links op ‘PPAs’. Kies vervolgens ‘Add a new PPA…’ en vul de volgende regel in:

 

 

ppa:florian-will/grilo-rb

 

 

Er verschijnen nu twee extra lijnen in het PPA-overzicht: de tweede (met ‘(Sources)’ aan het einde) mag je uitschakelen. Klik nu op ‘Update the cache’ rechtsboven. Vervolgens open je de Update Manager en installeer je de beschikbare updates voor Rhythmbox. Controleer ook in de Software Manager of het pakket ‘rhythmbox-plugins’ geïnstalleerd is. Open tenslotte Rhythmbox en ga naar ‘Tools’ > ‘Plugins’. Vink het item ‘Grilo media browser’ aan en jouw UPnP-mediaserver zou nu in Rhythmbox’ linkernavigatiebalk moeten verschijnen.

 

In tegenstelling tot Banshee toont Rhythmbox niet meteen je volledige collectie, maar een uitklapbare mappenstructuur. Zo kun je je collectie bijvoorbeeld op album, artiest of genre doorbladeren. Er is ook een element “All Music”, al moet je telkens op ‘Fetch more tracks’ klikken om duizend extra nummers op te halen. Dat ophalen verloopt trouwens vlotter dan in Banshee. Het is wel jammer dat Rhythmbox ook de elementen ‘Music’ en ‘Video’ van onze UPnP-server toont, terwijl het die mediatypes helemaal niet ondersteunt. Het zoeken naar nummers verliep helaas veel trager dan in Banshee en de cover art werd niet getoond. De problematische nummers uit Banshee bleken trouwens ook in Rhythmbox niet correct te werken. De huidige versie van Rhythmbox is dus niet meteen een aanrader om via UPnP muziek af te spelen. Met die negatieve ervaringen in het achterhoofd hebben we niet verder gezocht naar een PPA om een nieuwere versie van Totem te installeren in Linux Mint 17…

 

Amarok

Een andere populaire mediaspeler voor Linux is Amarok. Net zoals Rhythmbox en Banshee voor de Gnome-deskop ontwikkeld zijn, is Amarok ontwikkeld voor KDE. Dat betekent niet dat je Amarok niet kan installeren in Linux Mint, maar wel dat het programma er net iets anders uitziet dan dat je gewend bent. Ook in Amarok moet je de UPnP-plugin nog inschakelen. Daarvoor ga je naar ‘Settings’ > ‘Configure Amarok’ > ‘Plugins’. Vink nu ‘UPnP Collection’ aan en klik op ‘OK’. Hoewel dit in principe moet volstaan voor UPnP-ondersteuning, blijkt dit niet te werken in Linux Mint. Ook hier ontbreken er enkele essentiële bestanden in de benodigde Ubuntu-pakketten. De precieze details lees je na op http://bit.ly/1HGEwjc. Hoewel die bug al drie jaar geleden is gerapporteerd, is er kennelijk nog geen oplossing in zicht. Geen UPnP in Amarok dus!

 

VLC

Ook VLC zou out-of-the box UPnP ondersteunen. Daarvoor open je de playlist (‘View’ > ‘Playlist’ of Ctrl-L) en zoek je in de linkerbalk naar ‘Universal Plug’n’Play’ onder ‘Local Network’. Helaas blijkt “plug-and-play” alweer een grote leugen te zijn. Hoewel onze mediaserver zichtbaar was, konden we die niet doorbladeren. Een test met de allerlaatste VLC-versie onder Windows had trouwens hetzelfde resultaat. Deze keer ligt het dus tenminste niet aan Ubuntu of Linux Mint…

 

UPnP of niet?

We hebben bovenstaande mediaspelers getest in combinatie met een ReadyMedia-installatie, die voor de rest vlekkeloos werkt. Zowel in XBMC, op een Yamaha-receiver als in verschillende Android-apps zijn we nooit tegen problemen aangelopen met ReadyMedia. Toch slaagden we er niet in om media van onze mediaserver op een betrouwbare manier af te spelen op een Linux Mint-computer. Hoewel heel wat programma’s beweren dat ze UPnP ondersteunen, blijkt dit in realiteit zelden te kloppen. Vaak ontbreken de benodigde componenten gewoon in de packages van Ubuntu en Linux Mint. Het is echt jammer dat Ubuntu en Mint dit niet beter ondersteunen. Anno 2015 verwacht je toch gewoon een perfecte multimedia-ervaring?

 

Ons advies is dan ook eenvoudig: om muziek of video te streamen naar een Linux-pc is UPnP absoluut af te raden. Er zijn twee alternatieven. Of je deelt je mediabestanden via Samba of NFS met je computer. Die importeer je dan in je mediaspeler alsof het lokale bestanden zijn. Een andere optie is om een DAAP-server te installeren, zoals forked-daapd (een fork van het vroegere Firefly/mt-daapd) om je muziekcollectie te streamen. Zowel Banshee, Rhythmbox als Amarok ondersteunen immers DAAP en dat werkt wél betrouwbaar. Anderzijds wordt forked-daapd al even niet meer ontwikkeld, dus het is maar de vraag hoe lang dit nog goed werkt…