De minicomputer Raspberry Pi bestaat al een paar jaar en in verschillende edities van Linux Magazine is al de nodige aandacht geschonken aan deze kleine supercomputer. In de rest van Nederland begint de Raspberry Pi ook steeds bekender te worden. In het Verenigd Koninkrijk wordt hij al veel door kinderen op scholen gebruikt, maar in Nederland ontbrak tot op heden het benodigde lesmateriaal. De Bendoo Box gaat hier verandering in brengen…

De Bendoo Box is een compleet pakket rondom de Raspberry Pi dat erop gericht is om kinderen tussen de 10 en 14 jaar meer te leren over techniek. De set is ontwikkeld door de uitgeverij van Linux Magazine in samenwerking met IPON – Innovatie Platform Onderwijs Nederland – en het onderwijsblad Vives. Dankzij het beschikbare lesmateriaal kan hij dan ook uitstekend op scholen worden ingezet, maar de set is ook zeker geschikt voor thuis.

Naast het nieuwste model van de Raspberry Pi – Model B+ – bevat de box een voedingsadapter, sd-kaart, hdmi-kabel, netwerkkabel, draadloos mini-toetsenbord met ingebouwd touchpad, een vrolijke Bendoo Box-behuizing voor de Pi en een uitgebreid handboek. Het enige dat je nog nodig hebt, is een monitor of een tv met een hdmi-aansluiting. De software om mee te starten – Raspbian – staat al op het sd-kaartje en hiermee kun je direct aan de slag.

Aan de slag

Veel tijd en aandacht is gegaan naar de meer dan honderd pagina’s van het handboek dat ‘Bendoo kids’ op weg moet helpen. Praktische informatie wordt afgewisseld met tips en uitleg over techniek en het is ook voor volwassenen erg interessant. In het eerste deel van deze gids wordt kennis gemaakt met de Raspberry, hoe je ‘m aan de praat krijgt en wat je er vervolgens allemaal mee kunt doen. Het tweede deel gaat uitgebreid in op de speciaal voor kinderen ontwikkelde programmeertaal Scratch (uiteraard meegeleverd), waarmee je zelf interactieve verhalen, animaties, spellen, muziek en andere zaken kunt maken. Scratch werkt met bouwstenen die – net als Lego – handig in elkaar kunnen worden gepast. Tegelijkertijd leer je logisch denken en maak je kennis met sprites, ‘als dan’- routines, variabelen en andere zaken die ook essentieel zijn bij het werken met meer serieuzere programmeertalen. Kinderen (en volwassenen) die uitgekeken zijn op Scratch worden door de makers van de Bendoo Box gestimuleerd om over te stappen op Python. Deze laatste programmeeromgeving is onderdeel van Raspbian. 

Webserver

Met het derde en laatste deel van het handboek leer je hoe een website werkt en hoe je jouw Raspberry Pi in een heuse webserver kunt veranderen. Apache, PHP, SQL en andere onderdelen voeg je zelf toe, waarna tot de installatie van het cms WordPress kan worden overgegaan. Kleine kanttekening: waarom daarbij niet voor een Nederlandse versie van WordPress is gekozen is ons raadsel, al zal dit dankzij het duidelijke stappenplan verder geen problemen opleveren. Daarna wordt geleerd hoe je een WordPress-site zelf kunt inrichten en hoe content in de vorm van tekst, video’s en foto’s kan worden toegevoegd. Het laatste hoofdstuk van het boekje legt uit hoe domeinnamen werken en hoe dit geregeld wordt. In de doos van de Bendoo Box zit een kaart waarmee je een eigen .nl domeinnaam kunt registreren en deze vervolgens twee jaar lang gratis kunt gebruiken. Als kers op de taart wordt uitgelegd hoe deze kan worden gekoppeld aan de eigen Raspberry Pi-webserver waarop je website draait. Eerlijk is eerlijk: zelfs de meeste volwassenen zijn apetrots als ze dit voor elkaar hebben gekregen.

Toekomst

Naast Bendoo Box is er ook een speciale website, www.bendoobox.nl. Hierbij zit ook een online platform waar de Bendoo Kids hun eigen projecten kunnen delen, videolessen kunnen bekijken en vragen kunnen stellen en beantwoorden op het forum. Het is de bedoeling dat docenten die de Bendoo Box willen gebruiken er straks ook materiaal voor hun lessen kunnen vinden. Wie door het handboek heen is, moet hier zeker gaan kijken voor meer. Het mooie van de Raspberry Pi is dat er op diverse sites (waaronder die van de Bendoo Box) allerlei componenten en uitbreidingen zijn te krijgen. Dat zorgt ervoor dat wie de smaak te pakken heeft waarschijnlijk nog jaren plezier zal hebben aan de inhoud van de Bendoo Box.

Tot slot

Zijn er ook nadelen? Ja, het feit dat de Bendoo Box bestemd is voor kinderen van 10 tot 14 jaar. Dit zou in onze ogen 10 tot 99 jaar moeten zijn. Tijdens het testen herinnerden we ons hoe leuk het ook al weer is om onbezorgd en zonder vooroordelen te experimenteren met computers en software. Het is het gevoel van pionieren en ontdekken dat veel lezers misschien nog wel kennen van de ZX Spectrum, Commodore 64, Amiga en de eerste pc’s. Ook het meegeleverde toetsenbordje doet wat betreft formaat en ‘gebruiksgemak’ denken aan de ZX Spectrum, al zullen kindervingertjes hier waarschijnlijk minder moeite mee hebben. Gelukkig beschikt de Raspberry Pi over vier usb-poorten en een echt toetsenbord en fatsoenlijke muis kunnen probleemloos worden ingeprikt. Het draadloze toetsenbordje is dan prima te gebruiken voor wie van zijn Raspberry Pi een media-server wil maken, bijvoorbeeld met Raspbmc of OpenELEC, en daarvoor een afstandsbediening nodig heeft. De Bendoo Box kost € 99 (zie www.bendoobox.nl) en dat is zonder meer een scherpe prijs. Wie de onderdelen los probeert te shoppen, komt al snel hoger uit en moet het doen zonder dat leuke handboek én die eigen domeinnaam. Die Bendoo Box vindt zijn weg naar de klas wel, maar we kunnen ons ook voorstellen dat hij de komende maanden op de verlanglijstjes van tal van (oude) kinderen zal zijn terug te vinden.