De populaire Linux-distributie Ubuntu bracht tien jaar geleden zijn eerste release uit. Inmiddels vormt versie 14.04 de basis van Canonicals Ubuntu, terwijl later deze week versie 14.10 beschikbaar komt. Ook wil Canonical met Ubuntu op termijn de mobiele markt voor zich winnen.  

Ubuntu is gebaseerd op de Debian-distributie en gebruikt onder andere Debians deb-formaat voor het installeren van bestanden. Op 20 oktober 2004 werd de eerste Ubuntu-release, 4.10 Warty Warthog, uitgebracht. De eerste versies van Ubuntu waren relatief gebruiksvriendelijk en compleet te noemen, waardoor de distributie al snel de nodige aanhang verwierf. In 2005 richtte miljonair Mark Shuttleworth Canonical op, samen met de Ubuntu Foundation. Laatstgenoemde organisatie had tot doel de community achter Ubuntu en opensourcesoftware te promoten.

Canonical en de diverse onafhankelijke ontwikkelaars achter Ubuntu kwamen al vrij snel tot een schema waarbij twee releases per jaar uitgebracht zouden worden, met daar steeds een halfjaar tussenin. Elke twee jaar komt er een zogenaamde Long Term Support-release uit, waarbij gedurende vijf jaar support en updates worden geleverd in plaats van gedurende negen maanden.

Aanvankelijk werden de Ubuntu-releases gebaseerd op de Gnome-desktopomgeving, maar Canonical ontwikkelde uiteindelijk een eigen desktopomgeving onder de naam Unity. Volgens Canonical is het doel van Unity om een gui te ontwikkelen die inzetbaar is op verschillende apparaten, waaronder mobiele apparatuur. De Ubuntu-gemeenschap ontving Unity met gemengde gevoelens. Ontevreden gebruikers hadden echter voldoende alternatieven, want er ontstonden tal van Ubuntu-afgeleiden, zoals Kubuntu met de KDE-desktop en Xubuntu op basis van de Xfce-gui.

Canonical heeft inmiddels een van de populairste Linux-distributies in handen en ook op de servermarkt doet Ubuntu het steeds beter. Het bedrijf wil ook de stap maken naar de mobiele markt en is al enige tijd bezig om een Ubuntu-versie voor smartphones en tablets te ontwikkelen onder de naam Ubuntu Touch. De eerste mobieltjes met het besturingssysteem moeten echter nog op de markt verschijnen.

In april bracht Canonical met versie 14.04 de laatste LTS-release van Ubuntu uit. Later deze maand komt Ubuntu 14.10 uit, waarbij de Unity 7-interface nog steeds de boventoon voert.

bron: tweakers.nl