Ubuntu Touch biedt een alternatief voor Android en iOS op de smartphone. Dit Linux-gebaseerde mobiele besturingssysteem focust zich op convergentie , privacy en vrijheid en wordt volledig door de community ontwikkeld. En nu is er een smartphone met Ubuntu Touch voorgeïnstalleerd: de Volla Phone.

Iedereen kent wel Ubuntu, de “Linux for human beings”. Minder bekend is dat er ook een mobiele versie van Ubuntu bestaat: Ubuntu Touch. Die draait op smartphones en tablets en geeft toegang tot allerlei apps in de OpenStore, inclusief Linux-software.

Convergentie, privacy, vrijheid

Ubuntu Touch is primair ontworpen voor mobiele apparaten met aanraakscherm, maar zodra je een muis, toetsenbord en monitor aansluit, krijg je een volledige desktopervaring. Met Ubuntu Touch heb je dus altijd een desktop in je broekzak. Dit maakt een belangrijk deel uit van de visie van Ubuntu Touch: het besturingssysteem past zijn interface en gedrag automatisch aan. Je kunt dus hetzelfde besturingssysteem en dezelfde software blijven gebruiken, maar toch altijd geoptimaliseerd voor de specifieke form factor.

Ubuntu Touch focust zich ook op privacybewuste gebruikers, die hun telefoon willen kunnen vertrouwen. Het besturingssysteem respecteert je privacy en blokkeert standaard de meeste onveilige onderdelen.

Bovendien is het project opensource en heb je daardoor de volledige vrijheid om ermee te doen wat je wilt. Je kunt de broncode inspecteren, wijzigen en verspreiden. Met Ubuntu Touch ben je ook niet afhankelijk van de cloud, maar heb je alles zelf onder controle. Je kunt de apps draaien die je wilt en hoeft daarvoor niet te betalen met je privacy zoals bij de dominante smartphoneplatforms. Je hebt zelfs volledige toegang tot het besturingssysteem via een Ubuntu Terminal.

Volledig van de community

Aanvankelijk werd Ubuntu Touch door Canonical ontwikkeld, het bedrijf achter de desktopversie van Ubuntu. Maar in 2017 zette Canonical er een punt achter door gebrek aan interesse in de markt. De ontwikkeling werd daarna opgepikt door het UBports-project.

Momenteel wordt Ubuntu Touch volledig ontwikkeld en onderhouden door de UBports Community een internationaal netwerk van vrijwilligers die zich in de Stichting UBports hebben verenigd. Canonical is dus niet meer betrokken bij de ontwikkeling.

Als je in de visie van Ubuntu Touch gelooft, overweeg dan om de community te helpen. Alleen door mensen zoals jij kan de community immers Ubuntu Touch blijven ontwikkelen. Je hoeft niet te kunnen programmeren: je kunt even goed het verschil maken door documentatie te vertalen, vragen van beginnende gebruikers te beantwoorden en de visie van het project te verspreiden. Er zijn talloze manieren om bij te dragen. Word lid van de UBports community.

Volla Phone

Ubuntu Touch ondersteunt 40 modellen van smartphones en tablets. De installatie verloopt eenvoudig met de UBports Installer. Maar let op: vaak is de ondersteuning nog maar experimenteel. En de modellen met de volledige ondersteuning zijn doorgaans niet van de nieuwste. Populaire smartphones waarop Ubuntu Touch draait, zijn de Fairphone 2 en de Nexus 5.

Daar komt nu verandering in met de Volla Phone. Deze smartphone van Duitse makelij kun je ofwel met Volla OS kopen, een Android-systeem zonder Google Apps en Play Services, ofwel met Ubuntu Touch. Dat maakt van de Volla Phone een moderne telefoon met eersteklas ondersteuning door Ubuntu Touch, omdat het besturingssysteem al voorgeïnstalleerd is. En dankzij een recovery image van TWRP kun je eenvoudig het besturingssysteem veranderen.

Perfecte combinatie

Volla deelt dezelfde visie als Ubuntu Touch. De ontwikkelaars onderstrepen het belang van vrije keuze: er is een alternatief nodig voor het duopolie van Android en iOS, een platform met respect voor de privacy en de vrijheid van zijn gebruikers. Volla werkt daarvoor met partners en een groeiende community samen aan de ontwikkeling van hardware en software.

De Volla Phone heeft een 2 GHz octacoreprocessor van Mediatek met 6,3-inch scherm, twee 16-megapixelcamera’s achteraan en één 16-megapixelcamera vooraan. Er is 4 GB RAM en 64 GB flash storage en de telefoon ondersteunt draadloos opladen. Naast een usb-c-poort is er ook een 3,5 mm-jack voor audio.