De BQ Aquaris M10 Ubuntu Edition, de eerste tablet die gebruikmaakt van het Ubuntu Touch-besturingssysteem, komt uit in twee modellen. Het goedkopere model kost 250 euro en heeft een resolutie van 1280×800 pixels. Een model met een resolutie van 1920×1200 pixels kost 290 euro.

Voor de rest zijn de twee modellen identiek, met allebei een 10,1″-scherm. Beide maken gebruik van een 64bit-MediaTek MT8163-processor, 2GB ram en 16GB flashgeheugen. Ook zijn beide modellen volgens de Spaanse fabrikant BQ voorzien van Ubuntu 15.04 ‘Vivid Vervet’. De tablets worden geleverd vanaf de tweede week van april, een week voor de release van Ubuntu 16.04 ‘Xenial Xerus’. Volgens Canonical zijn de M10-modellen de eerste in een serie van apparaten met convergence.

Convergence is de optie om een mobiel Ubuntu-apparaat te kunnen gebruiken als volwaardige pc door aan de smartphone of tablet een toetsenbord, muis en monitor te hangen. Verder bieden de tablets ondersteuning voor de applicaties uit de Ubuntu App Store en is er een side stage-mogelijkheid, een manier om twee applicaties op het scherm te tonen.

De Aquaris M10 is al verkrijgbaar met Android 5.1. Tijdens het Mobile World Congress kondigden Canonical en BQ aan om ook met een model met Ubuntu Touch te komen. Volgens Canonical komt er binnenkort ook een smartphone uit met convergence.