Linux Lite leaddeveloper  Jerry Bezencon heeft afgelopen week de definitieve release aangekondigd van de Linux Lite 5.6-distributie, een belangrijke update van dit op Ubuntu gebaseerde besturingssysteem voor thuis- en kantoorgebruikers. Het is vooral gericht op diegenen die de overstap willen maken van Windows of macOS naar Linux.

Na enkele maanden van ontwikkeling is Linux Lite 5.6 hier gebaseerd op de onlangs uitgebrachte Ubuntu 20.04.3 LTS-puntrelease in de Ubuntu 20.04 LTS (Focal Fossa) besturingssysteemreeks, maar het wordt standaard geleverd met de Linux 5.4 LTS-kernel in plaats van zijn nieuwere Linux 5.11 HWE (Hardware Enablement) kernel geleend van de Ubuntu 21.04 (Hirsute Hippo) release.

 
Linux Lite-gebruikers kunnen echter elke gewenste kernel installeren van Linux 3.13 tot de nieuwste Linux 5.14 vanuit de repositories van de distro. Bovendien wordt de Linux Lite 5.6-release geleverd met Python3 als standaard Python-implementatie, de mogelijkheid om Linux Lite rechtstreeks vanuit de Lite Welcome-tool te installeren, bijgewerkte Help-handleiding en Papirus-pictogramthema, nieuwe achtergronden en verschillende bugfixes.

Daarnaast introduceert Linux Lite 5.6 twee nieuwe functies in het Lite Tweaks-hulpprogramma. Zoals volledige ondersteuning voor de Brave-browser voor het opschonen van de cache en de mogelijkheid om deze in te stellen als de standaardwebbrowser en de mogelijkheid om bewerk het GRUB-opstartmenu om de juiste naamgeving weer te geven als "Linux Lite"(maar dit werkt alleen als Linux Lite de GRUB-bootloader bestuurt).

.

Een belangrijke verandering in deze release is het feit dat Linux Lite-developers een "Pay what you want"-model hebben aangenomen voor nieuwe Linux Lite-downloads, vergelijkbaar met dat van de elementaire OS-distributie, waardoor de community geld kan bijdragen aan het project. Gebruikers moeten er echter rekening mee houden dat Linux Lite altijd gratis zal zijn.

"This is a road I’d never thought I’d go down, but we have no choice,” vertelde Jerry Bezencon. “Either we stagnate and accept the big G’s ever changing algorithms, or we boldly go where others have dared.”

Als je Linux Lite op uw pc wilt gebruiken, kun je de Linux Lite 5.6-release nu downloaden van de officiële website. Bestaande Linux Lite-gebruikers hoeven alleen hun installaties te upgraden volgens de instructies van de release-aankondiging.