UberStudent noemt zichzelf een leerplatform. Voor jongere kinderen vind je echter geen applicaties in UberStudent. Deze distributie richt zich op leerlingen en leraren van de middelbare en hogere school alsmede academici.

De doelgroep voor UberStudent zie je vooral aan de software die je krijgt. Het gaat duidelijk om programma’s die studenten en docenten ondersteunen in het vervolgonderwijs. Door met UberStudent te werken, leer je daarnaast over Linux en open source applicaties. In het startmenu vind je onder meer links naar uitleg over programma’s. En als je LibreOffice voor de eerste keer opstart, verschijnt informatie over bestandsformaten.

 

Systeem

UberStudent is gebaseerd op Ubuntu LTS, d.w.z. de variant met lange-termijn support. Je vindt daarnaast ook software van Linux Mint terug, zoals de Update Manager en de MDM display manager. De versies hebben heel toepasselijk namen die verwijzen naar meesters uit de klassieke oudheid, zoals Cicero of Plato. De nieuwste versie 4.3 verscheen in december 2015 en heet Heraclitus. Als desktop krijg je Xfce. Dankzij deze lichtgewicht desktopomgeving draait de distributie goed op oudere of minder krachtige computers. In onze contreien speelt dat misschien minder, maar in arme(re) landen is dat zeker een punt van aandacht.

UberStudent beheert een eigen repository voor applicaties die niet beschikbaar zijn in de officiële Ubuntu repository. Na installatie via de live versie heb je al veel software tot je beschikking. Om extra software te installeren, gebruik je de Synaptic Package Manager. Als alternatief om reeds geïnstalleerde software te updaten, is er de Update Manager. Daar bovenop heb je het Ubuntu Software Center, waarmee je tevens toegang hebt tot diverse andere repositories, zoals commerciële programmatuur. Juist voor een beginnende gebruiker werkt een set van diverse applicaties om je software te beheren verwarrend.

Na het inloggen, zie je rechtsonder op het welkomstscherm de mogelijkheid om ontbrekende multimedia codecs te installeren. Mocht je dat niet doen, dan vraagt UberStudent na de vierde herstart om deze alsnog te installeren. Je krijgt dan tevens de software om versleutelde DVD’s te kunnen afspelen en Adobe flash. Omdat hier closed source software tussen zit en software die mogelijk in strijd is met lokale wetgeving door patenten, maakt UberStudent je hierop attent via een pop-up melding.

Er is een standaard voorziening voor een guest account. Dat komt van pas in bijvoorbeeld een studiezaal. Dit account heeft beperktere toegang tot applicaties. Zo kan een guest de Root Terminal niet gebruiken. Bovendien worden geen gegevens bewaard tussen sessies. Bij het inloggen als guest zie je hierover een waarschuwing in een pop-up venster. Het account moet je wel activeren door deze aan te maken via System -> Administration -> Users and Groups. Geef als naam “guest” zonder de aanhalingstekens. Vink onderin het scherm “Don’t ask for password on login” aan, zodat geen wachtwoord nodig is om in te loggen. Maak wel een dummy wachtwoord aan, anders blijft het account non-actief.

 

Core applicaties

De zogeheten core applicaties vormen de kern van UberStudent. Deze hebben voornamelijk betrekking op studie, maar ook op financiën en planning. De core applicaties zijn allemaal cross-platform en zijn eveneens beschikbaar voor Microsoft Windows en Mac OS. Voor gebruikers van deze besturingssystemen is de overstap naar Linux daardoor gemakkelijker. Het bevordert bovendien de samenwerking tussen gebruikers van verschillende besturingssystemen. In het hoofdmenu Applications -> Education vind je de core applicaties onderverdeeld in verscheidene categorieën. We noemen hier enkele voorbeelden.

Onder Research and Writing staat Zotero, waarmee je referenties en brongegevens beheert. Je gebruikt deze verwijzingen voor onderzoek of het publiceren van artikelen. Tevens zijn de Zotero plugins voor Firefox, Google Chromium, LyX en LibreOffice Writer geïnstalleerd. LyX vind je in dezelfde categorie. Het is een front-end voor LaTeX dat traditioneel wetenschappers gebruiken. Met LyX maak je documenten, maar het is geen WYSIWYG (what you see is what you get) variant, zoals LibreOffice Writer. Bij LyX is de inhoud platte tekst en definieer je de opmaak door middel van tags. In dit opzicht lijkt het op HTML.

Onder Study Aids vind je onder meer Freeplane om mindmaps te maken. Dit is een hulpmiddel om ideeën en informatie te structureren en visualiseren. In deze categorie staan ook Anki (om je geheugen te trainen) en het woordenboek Artha. Dat laatste werkt globaal in de desktopomgeving. Overal waar je een woord markeert en vervolgens op Ctrl+Alt+W duwt, verschijnt Artha met uitleg over het betreffende woord. Dit werkt zelfs voor de commandoregel in een terminal.

 

Webapps

In de submenu’s WebApps staan online applicaties. Deze starten soms op als een Google Chromium app en lijken daardoor een lokale applicatie. Een voorbeeld is Project Gutenberg in Books -> WebApps. Dit is een digitale bibliotheek van hoofdzakelijk cultureel werk in het publieke domein. Helaas is de WebApp menustructuur niet consequent. De Mint Personal Finance Manager onder Personal Finances bijvoorbeeld is evengoed een WebApp. Een groot nadeel van de WebApps is dat je je meestal moet registreren en inloggen. Het past wel in de huidige trend van het verplaatsen van je activiteiten naar de cloud.

 

Informatie

In de submenu’s Documentation vind je informatie over applicaties. Meestal zijn dit links naar online informatie. Onder Research and Writing -> Documentation staat bijvoorbeeld een weblink naar shortcut keys van LibreOffice. Een tutorial voor Freeplane zoek je onder Study Aids -> Documentation.

Voor online gegevens moet je in de submenu’s Resources zijn. Zo heb je toegang tot verschillende online encyclopedieën en bibliotheken via Study Aids -> Resources. Het onderscheid met WebApps is soms onduidelijk. De hierboven genoemde WebApp Project Gutenberg is namelijk evengoed als een Resource te beschouwen.

 

Extra’s

In je home directory bevindt zich een folder Templates. Hier tref je een aantal templates voor LibreOffice aan om bijvoorbeeld je persoonlijke budget bij te houden of om een wetenschappelijk artikel te schrijven. Zo is er bijvoorbeeld een template om te publiceren volgens de APA-richtlijn. Onder meer de sociale wetenschappen hanteren die. Handig zijn de menuopties om extra applicaties te zoeken en te installeren die betrekking hebben op het betreffende menu. Als je bijvoorbeeld op Extra Education Apps klikt, krijg je een lijst met educatieve applicaties die nog niet op je systeem staan. Dit kom je ook tegen in andere hoofdmenu’s, zoals Internet of Multimedia.

 

Help!

UberStudent wil het gebruik van Linux en applicaties vergemakkelijken voor met name beginnende gebruikers. Verklarende teksten kom je daarom regelmatig tegen. Door met de muis boven het menu van LyX te zweven, verschijnt uitgebreide uitleg over deze applicatie. Bij de eerste start van LibreOffice krijg je via een pop-upvenster de gelegenheid om bekend te raken met documentformaten en hun interoperabiliteit. Als je Window Manager Tweaks in System -> Settings opent, verschijnt informatie over hoe je de display compositor op de juiste wijze activeert.

In geval van problemen vind je onder System -> Administration -> Fixes een aantal opties die je mogelijk helpen. Hier kun je bijvoorbeeld het startmenu weer herstellen of het profiel van Chromium naar de standaardinstellingen terugzetten met behoud van je bookmarks als geëxporteerd bestand op het bureaublad.

 

Tot slot

Als beginnende gebruiker heb je baat bij de informatie en alle extra opties. Maar de grootste meerwaarde zit toch in het feit dat UberStudent veel educatieve software bundelt. Door hierin te grasduinen krijg je een goed overzicht. In dit opzicht is UberStudent leuk ter lering en vermaak.

Link