Titel: Internet of Things in de praktijk iKettle
- September 17, 2015
- 0
Je bent je er vaak niet van bewust, maar Internet of Things is overal. Het wordt pas echt leuk als een apparaatje niet alleen zelf contact maakt met internet om bepaalde diensten te leveren, maar als IoT ervoor zorgt dat je vanuit jouw eigen netwerk contact kan opnemen met het apparaat in kwestie om het vervolgens te vertellen wat het moet doen. Dit is het geval voor de iKettle.
De iKettle is een WiFi enabled waterkoker. Als waterkoker op zich is het een redelijk rijk uitgevoerd apparaat. Hoe uitgebreid kan een waterkoker dan precies zijn? Nou, elke liefhebber van een goede kop groene thee weet dat voor groene thee water van 80 graden de voorkeur heeft. Voor koffiewater is 90 graden ideaal, terwijl het water echt moet koken om er een goede kop klassieke thee van te maken. iKettle maakt dit allemaal mogelijk. Daarnaast is er een warmhoudfunctie. Als je even geen tijd hebt om het hete water uit de koker te halen, dan zorgt deze functie ervoor dat het water op de juiste temperatuur blijft totdat je wel tijd hebt. Alleen dat al maakt de iKettle voor de liefhebber van thee zijn geld meer dan waard.
Wat de iKettle meer maakt dan een ordinaire waterkoker die je bij de Blokker vindt, is dat hij dus WiFi enabled is. Als je niets instelt, krijg je er na het aanzetten van het apparaat een accesspoint bij met de naam iKettle. Maar ook geavanceerde configuratie is mogelijk. Hierbij koppel je de iKettle aan je eigen accesspoint, zodat het een volledig geïntegreerde node is en je vanaf elke locatie water kunt koken. Zo hoef je alleen nog maar naar de waterkoker toe te lopen om je kopje thee te zetten.
Naast al het gemak is er wel één nadeel aan het apparaat. Hij kan niet aangesloten worden op de waterleiding, zodat water automatisch aangevuld wordt als het op is. Om dit ongemak enigszins te compenseren, zit er een sensor in die ervoor zorgt dat niet gekookt wordt als het apparaat leeg is.
De bediening van de iKettle vindt plaats door middel van een Android of iOS app. Deze app geeft de functies die in de vorm van functieknoppen ook op het apparaat zelf aanwezig zijn. Je kan de temperatuur instellen en als het water de gewenste temperatuur bereikt heeft, ontvang je op de app een signaal. Heel veel mogelijkheden om instellingen vanuit de app aan te passen, zijn er echter niet.
Als je iets wil dat niet tot de standaardmogelijkheden behoort, zal dat tijdens de initialisatie van de app moeten gebeuren. Dat klinkt overigens uitgebreider dan dat het is: tijdens de installatie van de app kan je het WiFi wachtwoord van je router invoeren, zodat de iKettle geïntegreerd wordt in een bestaand WiFi netwerk. Dat valt in de praktijk overigens helemaal nog niet mee, wij hadden in onze test meerdere pogingen nodig, waarbij zowel de app als het apparaat zelf gereset moesten worden voordat eindelijk succesvol verbonden kon worden.
De iKettle is een bijzonder apparaat, want het is een van de eerste apparaten die IoT bereikbaar maakt voor de huiskamer. Het apparaat toont de potentie van de combinatie van IoT en huishoudelijke apparaten. Wij zijn er zeker van dat nog heel veel apparaten zullen volgen. De kans is groot dat we over enkele jaren meewarig terug kijken naar hoe simpel het eraan toeging bij de iKettle.