(Ronald Smit) Firefox is – zeker onder Linux – zo ongeveer dé browser die standaard wordt meegeleverd. Niet voor niets natuurlijk, want het geheel staat bekend als stabiel en veelzijdig. En razendsnel bovendien. Kortom: tijd voor wat tips en trucs rondom deze populaire browser.

Het lijkt er tegenwoordig op dat Chrome tegenwoordig dé browser is. Echter, Firefox is minstens zo goed en op het gebied van privacy duidelijk te prefereren boven Chrome. Google wil immers onder de streep gewoon geld verdienen aan zijn producten. En omdat de browser (en het overgrote deel van hun andere diensten en software) gratis is, zit er vanzelfsprekend een addertje onder het gras: het verzamelen van gebruikersgegevens. Die zijn goudgeld waard, en door zaken als browsegedrag, locatiegegevens, mail en meer te koppelen zijn wel heel griezelig nauwkeurige gebruikersprofielen te maken. Zit je daar niet echt op te wachten, dan is Firefox alleen wat dat betreft al een verademing. Het betreft hier een open source-project dat door de gemeenschap nauwlettend in de gaten wordt gehouden. Wel adviseren we je om – als je je privacy wilt bewaken – om géén Firefox/Mozilla-account aan te maken en de browser daarbij aan te melden. En daarmee hebben we dan meteen de eerste tip achter de kiezen. Zolang je niet bent aangemeld bij die account, wordt er niets gedeeld of online bewaard. Scheelt simpelweg risico’s, ten koste van maar een heel minuscuul beetje aan gebruiksgemak.

Back-up Favorieten maken

Firefox tref je aan als standaardbrowser in een scala aan Linuxdistributies, waaronder Linux Mint waar de screenshots uit dit artikel van afkomstig zijn. Maar Firefox is er ook voor macOS en Windows, het aardige is dat de gebruikersinterface er in alle gevallen hetzelfde uitziet en zaken als het overhevelen van favorieten (bookmarks) is simpel. En nu we het dan toch over die favorieten hebben: het is niet onverstandig daar zo af en toe eens een back-upje van te maken. Dat doe je door in Firefox op de bladwijzerknop te klikken een stukje rechts van de adresbalk, in de vorm van een rijtje boeken). Klik in het geopende menu onder Bladwijzers op Alle bladwijzers tonen. In het daarop geopende venster klik je op Importeren en reservekopie maken en dan op Reservekopie maken. Geef een naam op voor de favorieten en kies een map om het resulterende bestand in te bewaren. Klik op Opslaan en je bookmarks zijn veilig bewaard in een .json-bestand. Nu is dat .json-bestand alleen compatibel met Firefox. Wil je liever een meer universeel uitwisselbare back-up (die bovendien ook nog in elke standaardbrowser als webpagina te openen is), klik dan onder de knop Importeren en reservekopie maken op Bladwijzers exporteren naar HTML. Wil je bladwijzers overhevelen van bijvoorbeeld je ene computer naar een andere en gebruik je op allebei Firefox als browser, dan gebruik je ’t best de .jason-backup. De HTML-versie is ideaal voor uitwisselen van favorieten met andere browsers. Gebruik de beschikbare importeeropties onder de knop Importeren en reservekopie maken.

Maak eens een reservekopie van al je Favorieten in Firefox

Geschiedenis wissen

Het wissen van de browsergeschiedenis inclusief cookies en andere zaken is zo af en toe best handig. Vaak genoeg blijkt namelijk dat bij bezoek aan een site die altijd prima werkte, dat bepaalde zaken ineens niet meer werken, bijvoorbeeld het inloggen bij een dienst. Of het niet verversen van een pagina, waarbij steeds weer oude content wordt getoond. Niet handig en vaak de schuld van een of ander onderdeeltje in de browsercache. Leegmaken van die cache is eenvoudig. Je kiest om bijvoorbeeld alles (ofwel de complete bewaarde geschiedenis) of iets als alleen de geschiedenis van het afgelopen uur te wissen. Dat laatste heeft als voordeel dat settings van voor die tijd bezochte sites gewoon bewaard blijven. Verder kun je heel precies aangeven welke onderdelen uit de geschiedenis je precies wilt wissen. Alleen de lijst met bezochte sites of ook alles wat daarbij hoort inclusief cookies? Om naar het onderdeel geschiedenis wissen te gaan, klik je eerst op de knop met de drie streepjes rechtsboven in het venster van Firefox en vervolgens in het geopende menu op Voorkeuren. Klik in het nieuw geopende tabblad links op Privacy & beveiliging. Scroll dan rechts een stukje naar beneden tot de kop Geschiedenis en klik daaronder op de knop Geschiedenis wissen. Standaard staan de opties Websitevoorkeuren en Offlinewebsitegegevens uitgeschakeld. Omdat het vaak die specifieke instellingen (en de gecachete bestanden) zijn die voor problemen zorgen (en vaak veel schijfruimte innemen) adviseren we je om die opties aan te zetten. Vervolgens kies je achter Te wissen tijdsperiode de gewenste periode: Laatste uur, Laatste twee uur, Laatste vier uur, Vandaag of Alles. Klik op de knop Nu wissen en alle geselecteerde onderdelen worden opgeschoond. Overigens worden inloggegevens niet gewist; je hoeft dus niet al je wachtwoorden en dergelijke opnieuw in te voeren.

 In Firefox kun je heel gericht delen van de browsergeschiedenis wissen

 

Wissen via een knop

Je kunt ook een knop toevoegen aan de taakbalk van Firefox. Klik daarvoor met de rechtermuisknop op een leeg stukje taakbalk rechts van de adresbalk en vervolgens in het geopende menu op Aanpassen. Sleep vanuit het geopende venster het item Vergeten (in de vorm van een stopwatch-achtig ding) naar de balk en laat het daar los. Sluit het tabblad met de aanpassingen. Om nu de bewaarde gegevens te wissen in Firefox, klik je op de knop Vergeten. Je beschikt nu over andere tijdsperioden om te wissen!

De wisknop is handig

 

Complete webpagina als screenshot

Firefox heeft nog een aardige optie: het vastleggen in een screenshot van een complete webpagina. Daarbij wordt automatisch naar beneden gescrold en wordt één lange screenshot gegenereerd. Om dat voor elkaar te krijgen, klik je – met een webpagina geopend – direct achter de adresbalk (of eigenlijk nog erin) op de knop …, gevolgd door een klik op Een schermafbeelding maken. Doe je dit voor de eerste keer, dan opent een wizard met tips. Doorloop deze of klik op Overslaan. Je kunt nu een complete pagina als afbeelding bewaren door rechtsboven op Volledige pagina opslaan te klikken. Klik vervolgens in het preview-venster op Downloaden en de gemaakte screenshot wordt bewaard in de standaard downloadmap van Firefox. Van daaruit kun je de bestanden via de bestandsbeheerder middels een dubbelklik bekijken. In ieder geval zie je nu één lange afbeelding. Als de beeldverhouding niet al te extreem is (en de pagina dus niet te lang), kun je die afbeelding ook op een A4’tje afdrukken. En is soms handig, want lang niet elke webpagina laat zich netjes afdrukken. De screenshot-tool maakt het ook mogelijk om handmatig een deel te selecteren om vast te leggen. Teken daarvoor – in plaats van voor Volledige pagina opslaan te kiezen – een selectie. Tijdens het tekenen scrollt een pagina automatisch met je mee naar beneden.

Maak eens een screenshot van een hele pagina

Je kunt nog veel meer aardigs doen met Firefox, we komen er vast nog wel eens op terug. Voor nu alvast plezier met deze mogelijk wat minder vaak gebruikte (en/of bekende) tips.