System76’s Pop!_OS Linux-distributie heeft al hun eigen “COSMIC” desktop die is gebaseerd op GNOME, maar momenteel werken ze aan hun eigen Rust-geschreven Linux-desktopomgeving die niet gebaseerd is op GNOME of een bestaande desktopomgeving.

Voortkomend uit een Reddit-discussie over de mogelijkheid voor een KDE Plasma-variant van Pop_OS, werd ter sprake gebracht dat de ingenieurs van System-76 werken aan een “eigen desktopomgeving”.

System76 engineer en Pop!_OS ontwikkelaar Michael Murphy “mmstick” bevestigde de ontwikkelingen van System76 voor een volledig zelfgemaakte desktopomgeving die wordt geschreven met Rust. Toen er verder werd gepord over de vraag of dat een fork van GNOME betekent, was het antwoord: “Nee, het is zijn eigen ding geschreven in Rust.”

System76’s stap naar het creëren van een eigen desktopomgeving is niet geheel onverwachts, omdat het bedrijf al sinds Pop!_OS een desktop genaamd “COSMIC” heeft. System76 maakt hun “eigen” desktopomgeving niet gebaseerd op GNOME, wat COSMIC wel grotendeels is. Dit zorgt voor enige recente wrijving tussen Pop!_OS en GNOME-ontwikkelaars over hun benadering van thema’s en aanpassingen. Uiteindelijk zal het interessant zijn om te zien hoe het uitpakt.

Naast het gebruik van de Rust-programmeertaal, zal het ook interessant zijn om te zien welke functies worden nagestreefd, en of ze van plan zijn om GNOME-componenten te gebruiken als onderdeel van hun nieuwe desktop-inspanning. Volgens Michael Murphy zal de komende Pop_OS-desktopomgeving qua ontwerp wel lijken op de huidige Cosmic-omgeving. De nieuwe desktop zal ook dezelfde naam dragen en krijgt naar verwachting ondersteuning voor zowel X11 als Wayland drivers. Het is niet bekend op welke termijn de nieuwe desktopomgeving moet verschijnen. PopOS zelf blijft voor zover bekend nog wel gebaseerd op Ubuntu. Bovendien valt nog te bezien hoe snel ze in staat zullen zijn de nieuwe desktopomgeving te kunnen lanceren.