SURFsara, een coöperatieve vereniging van Nederlandse onderwijs- en onderzoeksinstellingen op het gebied van informatie- en communicatietechnologie, heeft zijn vendor based, verticaal geïntegreerde oplossing getransformeerd naar het open en gedesaggregeerd netwerk van Cumulus Linux.
 
Het besluit om het traditionele netwerk los te laten heeft SURFsara geen windeieren gelegd. De implementatie van Cumulus Linux leidt tot meer vrijheid, synergie met servers en maakt een bredere inzet van de infrastructuur mogelijk. “De flexibiliteit om te wisselen van hardwareplatform was zonder Cumulus niet mogelijk geweest”, aldus Sander Boele, netwerkexpert bij SURFsara.
Het implementeren van Cumulus Linux heeft de werkzaamheden voor SURFsara op veel gebieden vereenvoudigd. Zo is er nu onder meer sprake van desaggregatie tussen hardware en software en wordt automation op grote schaal mogelijk, iets waar Linux zeer geschikt voor is. Maar ook kan de organisatie door de E (Ethernet)-VPNimplementatie eenvoudiger bare-metal-systemen door zijn datacenter verspreiden en is er op tal van gebieden meer bewegingsvrijheid gekomen.