Microsoft heeft een versie van SQL Server klaar die draait op het Linux-platform. Het Windows-platform is niet heilig meer voor Microsoft.

Microsoft deed de aankondiging zelf bij monde van Azure-topman Scott Guthrie. Ook Linux-distributeurs Canonical en Red Hat spreken in de blog hun enthousiasme uit over de stap van Microsoft en de samenwerking met het bedrijf.

SQL Server is een van de belangrijkste softwareproducten voor Microsoft in de zakelijke markt. De stap om dit product los te maken van het Windows besturingssysteem is een grote, maar niet onverwacht. Microsofts CEO Satya Nadella heeft sinds hij het roer overnam van Steve Ballmer een nieuwe koers uitgezet voor het bedrijf met een ruimere blik op de markt. Bovendien is Microsofts Azure-platform een steeds belangrijker wordende bron van inkomsten. Op Azure maakt het niet uit of er Linux of Windows wordt gebruikt, dus elke SQL Server-licentie die wordt verkocht op Azure, is er een extra.

Volwaardige versie op Linux

SQL Server for Linux krijgt net als de Windows-variant een Stretch database dienstverlening. Die maakt het mogelijk voor de beheerders gegevens te verhuizen van lokale databases naar de cloud zonder dat gebruikers van de cloudversie iets van de update merken.

De Linux-versie is nog in bètaversie voor een gesloten gebruikersgroep. Guthrie heeft nog geen datum genoemd waarop een  eerste publieke bèta-versie beschikbaar komt.