Open source komen we aan de serverkant en in het bijzonder in de cloud, heel veel tegen. Waar open source welig bloeit, is de wereld van social networking. Wat doen bekende social media providers in open source? Welke open source tools worden veel gebruikt in de sociale wereld om ons heen?

De grote socialen der aarde werken veel met open source ontwikkeltools en -omgevingen. In het backoffice wordt eveneens veel open source gebruikt, zoals webservices, opslagsystemen, databases en servergebaseerde ontwikkelomgevingen. Vaak worden delen van de code die bijgewerkt worden, terug geschonken aan de open source community. Social media organisaties programmeren erop los, dat is duidelijk. Hierbij maken ze gebruik van zeer veel open source talen; van JavaScript, Java, PHP, Python, Ruby on Rails en perl tot het meer traditionele C++ en zelfs C. En niet te vergeten HTML5. Microsoft mikt logischerwijs meer op ASP.NET. Denk je aan een carrière als developer, dan hoor je met deze tools bij de kansrijke sollicitanten.

Back-office tools
Facebook brengt als Big Data-specialist ontwikkelingen terug de open source community in (zoals HipHop voor PHP, Hadoop, HBase en MySQL). Facebook is ook een aanjager achter open source hardware voor in datacenters (via www.opencompute.org), met leden als Microsoft, Intel en Rackspace. Op de één of andere manier geeft dit dan toch niet het juiste “open” gevoel. LinkedIn bouwt ook op Hadoop en stelt regelmatig technologie als open source beschikbaar. Onlangs is een opslagsysteem genaamd Voldemort (NoSQL-achtig) uitgebracht (www.project-voldemort.com/voldemort). De search engine van LinkedIn is gebaseerd op Lucene (lucene.apache.org) en ook hier heeft LinkedIn code aan gedoneerd. Twitter is net zo druk met open source. Het bedrijf werkt met Hadoop en MySQL en tientallen andere tools. Google levert misschien nog wel de grootste bijdragen aan de open source-community. Google vertelt zelf trots dat het 20 miljoen regels code heeft geleverd aan meer dan 900 projecten (om precies te zijn: 981 stuks). Dat betreft bekende projecten, zoals Google App Engine, Android en Chromium, maar ook een groot aantal veel minder bekende en zelfs onbekende projecten. Als je door het lijstje heen bladert, zie je dat veel tools te maken hebben met het ontwikkelen zelf. En Microsoft? Microsoft doet uiteraard net zo veel met open source, hoewel het vaak gerelateerd is aan ‚integratie’. Of met andere woorden: hoe werkt een open source platform samen met Microsoft (bijvoorbeeld Hadoop met Microsoft Azure). En licentiespecialist Microsoft zou Microsoft niet zijn, als het niet zijn eigen open source licentievoorwaarden had gemaakt: de Microsoft Public License (Ms-PL) en de Microsoft Reciprocal License (Ms-RL).

Social media heeft vooral te maken met dataverwerking en het koppelen van data-objecten. Het is daarom niet gek dat de social media giganten zich vooral druk maken op Big Data open source tools en apps. En ze hebben er een groot eigenbelang bij dat deze elementaire componenten van hun infrastructuur perfect functioneren.

In het klein
Ondanks de grote aantal regels open source code, die door de social media-giganten worden toegevoegd aan open source producten, bouw je hierdoor nog niet zomaar je eigen Facebook- of LinkedIn-server. Het is echter heel goed mogelijk een eigen social media netwerk op te zetten met open source producten. Je bent dan niet meteen de nieuwe Facebook, maar hebt wel een eigen community waar je vrienden koppelt, foto’s, video’s en documenten uitwisselt, berichten plaatst en meer. De tools zijn kleinschalig. Je hebt dus niks te maken met Hadoop, Big Data en data-analyse. Hier zijn de tien favorieten van Linux Magazine.

1 – Vikuit
Vikuit (www.vikuit.com) is anders dan alle andere hieronder genoemde tools. Om te beginnen is het in Python geschreven. Ten tweede maakt het gebruikt van Google App Engine en is het hierdoor een ware cloud omgeving. Google App Engine is gratis tot 500Mb opslag. Installeren is niet veel meer dan een account maken in Google’s App Engine, Python daar installeren en Vikuit installeren. Maar er is ook een demo te vinden op de website, die je nog sneller het product laat zien. Vikuit is nog in bèta (versie 0.8), maar belooft nu al veel moois.
 
2 – Dolphin
Dolphin is ontwikkeld op PHP (www.boonex.com/dolphin) en is een zeer volwassen community oplossing. De code van de software is publiek (open source) en je mag de gratis versie downloaden en zo lang gebruiken als je maar wilt. De software is vrijgegeven met de Creative Commons-licentie (CC-BY-2.0). Het enige nadeel is echter wel dat je dan alle links en reclame van de maker (BoonEx) te zien krijgt. Wil je die verwijderen, dan is een commerciële licentie te koop. Dolphin biedt zeer veel sociale mogelijkheden. Bekijk het lange overzicht op de website maar eens.
 
3 – Elgg
Elgg (elgg.org) is een mooie open source social media omgeving, speciaal ontwikkeld voor social networking. Elgg gebruikt Apache, PHP en MySQL als basis. Op de site staan referenties van Elgg-gebruikers, we zien er scholen (voor bijvoorbeeld e-learning), sportverenigingen, maar ook commerciële organisaties. Je breidt Elgg uit met één of meer van de bijna 2.000 beschikbare plugin’s. Er is zelfs een Facebook-thema als je dat wilt.

4 – BuddyPress
BuddyPress (www.buddypress.org) is een plugin voor het populaire WordPress bloggerplatform. Het voegt social media componenten toe aan WordPress door simpelweg de plugin te installeren. Je moet er wel goed op letten hoe WordPress is geïnstalleerd, voor je ermee aan de slag gaat. Er is een Nederlandse vertaling beschikbaar. Ook is er een aparte plugin, die Buddypress geschikt maakt voor kleinere mobiele schermen.

5 – Noosfero
Noosfero (www.noosfero.org) komt uit Brazilië, is ontwikkeld in Ruby en ondersteunt naast MySQL bijvoorbeeld ook PostgreSQL en andere databases. Noosfero is een gecombineerd CMS (een content management systeem), e-portfolio, forum, messaging en social media platform. Het product is nog in bèta (versie 0.47) en is volledig open source. Je downloadt een generiek gz bestand of een Debian-package. Rails is in Debian voorgeïnstalleerd, waardoor Ruby meteen draait.

6 – OxWall
OxWall (www.oxwall.org) is een PHP/MySQL open source social networking omgeving, te downloaden, te installeren en dus te draaien in de cloud, gehost op wall.fm. Dit hosten is een jaar of zes gratis geweest, maar op dit moment worden er alleen betalende klanten toegelaten.

 7 – XOOPS
XOOPS (www.xoops.org) is eigenlijk meer een CMS. Maar de verschillen tussen een CMS en een sociale mediatool zijn maar klein. XOOPS is geschreven in PDP en volledig open source. Het gebruikt MySQL als onderliggende database. Je moet wel even de Yoghurt module toevoegen, waarmee XOOPS social media functies verkrijgt.

8 – Anahita
Alweer een op LAMP-gebaseerde omgeving. Anahita (www.getanahita.com) is wel meer een raamwerk dan een kant en klaar te installeren applicatie. Het vergt wat meer aanpassingen om het aan de praat te krijgen. Het is een uitbreidbare omgeving met API’s voor de developers onder ons. Anahita heeft als basis Joomla 1.5, maar het grootste deel van die oorspronkelijke code is inmiddels herschreven. rmdStudio biedt (betaalde) enterprise support als je bedrijf dit nodig heeft.

 9 – Mahara
Mahara (mahara.org) is open source en wordt gepositioneerd als e-portfolio management omgeving. Je kunt er je hele portfolio op kwijt (teksten, foto’s, video’s), je e-curriculum vitae en dit delen met anderen. Er is een demo-site beschikbaar, zodat je er even mee kunt spelen, voordat je eventueel besluit het te downloaden.

10 – CommunityEngine
CommunityEngine (www.communityengine.org) is geen applicatie die je zo gebruikt. Het is Ruby on Rails code, die je zonder veel moeite integreert in je eigen applicatie. Je mag het een plugin noemen, maar ook functies of modules. Natuurlijk open source.

Conclusie
Bedenk eerst goed wat je wilt met je social network. Hoef je alleen documenten te delen voor de plaatselijke sportclub, je klanten, je collega’s enzovoort en je wilt dit niet op één van de vele publieke social media doen? Dan is een eigen niche social network een goed idee. Misschien is zelfs een standaard WordPress-, Joomla- of Drupal-omgeving een goede optie. Aangezien de vele hosting aanbieders deze (en andere) applicaties met een druk op de knop aanbieden, is het zelfs te overwegen dit bij een dergelijke provider af te nemen. Je hebt dan flexibiliteit om diverse applicaties te kiezen en kunt je helemaal focussen op de applicatie. Er zijn al providers die webhosting aanbieden voor een paar euro per jaar.

Werk jij met een open source social media netwerk? We horen graag welke tools je gebruikt en wat je ermee doet!