Stel je eens voor, lekker een avondje uit eten met je partner bij het restaurant waar jullie altijd zo graag naar toe gaan, gevolgd door een romantische film in de bioscoop. Maar op dezelfde avond heeft je 16-jarige zoon een feestje bij één van zijn klasgenoten. Je spreekt af dat hij om maximaal 22u weer thuis moet zijn, maar je zit zelf dan nog in de bioscoop. Hoe controleer je dan dat je zoon daadwerkelijk op de afgesproken tijd thuis is? Moet hij bellen? Een sms-bericht sturen? Of een WhatsApp-berichtje?

 

In dit geval is een Smart Beacon de uitkomst. Dit is een apparaatje, dat jaren lang kan draaien op een cel batterij, en gebruik maakt van Bluetooth 4.0-technologie. Dit apparaatje kun je overal plaatsen om met je mobiele apparaat verbinding te maken. In bovenstaand voorbeeld zal de mobiele telefoon van je zoon een signaal afgeven aan de Smart Beacon wanneer hij in de buurt is. Daarna zal deze een notificatie versturen naar jouw eigen mobiele telefoon dat je zoon thuis is.

 

Inmiddels zijn er al een aantal van dit soort Smart Beacons in ontwikkeling. Zo is bijvoorbeeld Apple gestart met het ontwikkelen van de iBeacon en is er in 2012 een KickStarter project gestart met de naam tōd. Tōd spreek je uit als “toad” en is gestart door een groep enthousiastelingen dat op zoek was naar een mogelijkheid om de functionaliteit van mobiele apparaten uit te breiden.

 

Je mobiele telefoon kan, door middel van de tōd App, een aantal gebeurtenissen registreren wanneer deze in de nabijheid van de tōd is, zoals bijvoorbeeld ‘in range’. Vervolgens kan de tōd hierop reageren met een automatisch bericht. Dit kan dus bijvoorbeeld een notificatie zijn zoals hierboven maar ook bijvoorbeeld een bericht met de laatste aanbiedingen van de supermarkt waar je op dat moment naar binnen wandelt met je mobiele telefoon in je binnenzak. Omdat de tōd gebruik maakt van Bluetooth 4.0-technologie en je mobiele telefoon hiermee verbinding maakt, werkt dit dus zonder verbinding met internet en is dus ideaal voor offline interacties. Wanneer er op dat moment wel verbinding is met internet, dan kun je uiteraard gebruik maken van nog veel meer digitale interacties.

 

Door gebruik te maken van de drie belangrijkste gebeurtenissen ‘in range’, ‘out of range’ en scheduled kan je interacties bouwen en configureren op basis dagelijks voorkomende acties, personen, plaatsen of dingen. Deze interacties zijn totaal aanpasbaar en kunnen privé, publiekelijk of voor bepaalde groepen zijn. Het registreren en beheren van, en het communiceren met je tōd Smart Beacons gebeurd in dezelfde tōd App.

 

De tōd-App bevat een aantal standaard interacties waar je direct mee kunt beginnen. Zo is het bovengenoemde voorbeeld over jouw zoon mogelijk met de interactie Perimeter. Loop je altijd je auto te zoeken op een parkeerplaats? Gebruik dan de interactie Locate en plaats automatisch een GPS-pin als je je auto verlaat. Zo vind je je auto snel weer terug, omdat de laatste locatie van je tōd geregistreerd staat. Voor de interactie met bezoekers op het door jou georganiseerde evenement, kan je met de interactie The In Crowd makkelijk informatie delen over bijvoorbeeld de sprekers.

De mogelijkheden van de tōd zijn op dit moment al uitgebreid. Omdat de tōd van een open ontwikkel platform gebruik maakt is er een community en kunnen de mooiste nieuwe dingen worden gemaakt.

 Meer informatie over tōd en de mogelijkheden kun je vinden op http://www.todhq.com/.

 Over de auteur

Christiaan van Aken werkt als IT Architect bij LinProfs. Het bedrijf is gespecialisieerd in Linux en Open Source. Als specialist is hij onder andere ingehuurd door Terma A/S voor een project bij de European Space Agency (ESA Estec).