Misschien wel de meest cruciale factor in het succes van Linux is het feit dat ontwikkelaars dankzij het open ontwikkelingsmodel zelf hun eigen distributies kunnen samenstellen. Elke distributie richt zich op een eigen niche. Zo zijn er Ubuntu en Mint voor het gebruikersgemak, of ArchLinux en Gentoo voor de power users. In de begindagen waren distributies min of meer gebaseerd op hetzelfde idee, maar met de tijd zijn ze steeds specialistischer geworden. Het voormalige BackTrack was een distributie voor hackers, CAELinux is er speciaal voor wetenschappers en nu is er ook een speciale distributie voor audiovisuele professionals: AVLinux.

AVLinux is een van Debian afgeleide distributie gemaakt via remastersys. Dat is een softwarepakket, dat je in staat stelt om je eigen systeem om te toveren tot een distributie, die anderen ook kunnen installeren. Het is in 2007 gecreëerd door de Canadese muzikant en Linux enthousiasteling Glen Macarthur. Macarthur had zoveel verschillende audio- en video-software op zijn systeem bij elkaar verzameld, dat het hem een goed idee leek om daar een distributie van te maken.

Onder de motorkap is AVLinux dus gebouwd op Debian, maar er is een hoop aangepast om het geschikt te maken voor hoogwaardige audiovisuele software. Een groot probleem met een standaard Linux-kernel is bijvoorbeeld de latency. Latency is de tijd, die een audiosignaal nodig heeft om bijvoorbeeld naar je speakers of van een microfoon naar een audiosignaal te gaan. Daarom beschikt AVLinux over een aangepaste low-latency Linux-kernel en kun je het systeem met een real time kernel opstarten. Daarnaast heeft AVLinux een gigantische verzameling aan drivers voor allerlei specialistische audio- en video-hardware. Je kunt je mengpaneel, geluidskaart of MIDI-controller zo inpluggen en de kans is groot dat de driver al aanwezig is.

Om ervoor te zorgen dat de aanwezige hardware, qua processorsnelheid en geheugengebruik, zich voornamelijk bezig kan houden met waar AVLinux voor bedoeld is, bevat het een lichtgewicht grafische omgeving, in de vorm van XFCE. Ook hier is het niet simpelweg de standaard XFCE, maar een speciale versie met een aangepast menu om de aanwezige software gemakkelijk te kunnen vinden. Dit is inclusief een Unity-achtige rij iconen aan de rechterkant voor snelle toegang tot de belangrijkste software. Dat menu aan de rechterkant heeft wel wat weg van het Mac OS X menu, wat de doelgroep van deze distributie (die vaak op OS X werkt) aan zou moeten spreken als een vertrouwde manier van werken. De standaardbrowser is de uitgeklede variant van FireFox, genaamd IceWeasel. Kortom, je merkt aan alles dat deze distributie maar één doel dient en dat het dat doel zo goed mogelijk wil kunnen uitvoeren.

Je kunt AVLinux uitproberen als LiveCD, door het op een DVD te branden of op een bootable USB-stick te installeren. AVLinux beschikt ook over een installatietool om het tot het standaard besturingssysteem op je computer te maken. De installatie beschikt niet over de uitgebreide opties (bijvoorbeeld partitiebeheer), die je normaal gesproken bij een algemene Linux-distributie zou verwachten, maar het verloopt verder vloeiend en zonder problemen. Om optimaal gebruik te maken van alle mogelijkheden is het natuurlijk beter om AVLinux te installeren. Doordat het redelijk lichtgewicht is, kun je dat al doen op een oudere computer, die je misschien toch al niet meer actief gebruikt.

Waar AVLinux echt in uitblinkt is de gigantische verzameling software voor het bewerken van audio en video. Het feit dat het gebaseerd is op Debian maakt het installeren van extra software gemakkelijk, maar op basis van waar deze distributie voor bedoeld is, weet je zeker dat je goed zit. Je kunt AVLinux met recht een schatkist voor audiovisuele professionals noemen. Het audiomenu bevat zoveel handige software, dat de kans groot is dat het niet eens op je scherm past: Ardour, Audacity, Guitarix, Hydrogen, MuseScore. Kortom, alle open source audiobewerkingssoftware, die je je maar kunt bedenken is beschikbaar, vaak speciaal gecompileerd tegen de AVLinux-kernel voor nog betere prestaties. Audiospelers, mixers, bewerkers, analysetools, de lijst is eindeloos. Ook voor video bevat AVLinux een rijke verzameling aan tools: Blender, Cinelerra, Handbrake, Kdenlive, OpenShot en natuurlijk VLC.

Naast deze verzameling aan open source software komt AVLinux ook met een aantal demo-versies van commerciële softwarepaketten, zoals Mixbus, Pianoteq and Renoise. AVLinux is de enige distributie met een Mixbus demo en bovendien is AVLinux het aanbevolen besturingssysteem voor dit veelgebruikte en professionele softwarepakket. Een snelle blik op het menu laat zien dat AVLinux verder ook standaard is uitgerust met veelgebruikte software als Wine, LibreOffice, Scribus, Chrome, Icedove, Skype en zelfs Steam voor games. De lijst met tools om geluidskaarten en andere hardware te finetunen is makkelijk beschikbaar via het AVLinux Control Panel in het menu.

Je kunt de AVLinux ISO downloaden via torrent of FTP. Er is een erg uitgebreide user manual beschikbaar, waarin duidelijk wordt uitgelegd hoe je het moet installeren. Het lastigste is misschien nog wel het aanpassen van de toetsenbord layout naar een niet-Amerikaanse variant. Zodra het is geïnstalleerd is het een goed idee om de instellingen van JACK, de software die AVLinux als audioserver gebruikt, te bekijken. Deze instellingen zijn soms (met goede reden, namelijk dat je niet per ongeluk je speakers opblaast) een beetje conservatief ingesteld. Nadat je die instellingen naar wens hebt aangepast, kun je aan de slag gaan.

AVLinux is een geweldig voorbeeld van het soort specialistische niche distributies, die we steeds vaker tegenkomen. Sinds 2007 is het uitgegroeid tot een populair en uitgebreid systeem met een schare toegewijde volgers. Voor iedereen die interesse heeft in muziek en audio- of video-bewerking, van musici tot filmers tot aspirant producers: AVLinux is zeker een goed systeem om eens mee te spelen. Je kunt eerst de LiveCD proberen om te kijken of het wat voor je is. De toekomstplannen van AVLinux zien er ook goed uit. De volgende release wordt van de grond opnieuw opgebouwd, met nóg meer software, nóg meer handige tools en een gemakkelijkere installatie.

Het mooiste van dit alles is, dat vrijwel alle software (op de commerciële demo’s voor de superprofessionele software na) volledig open source is. Je had het systeem ook zelf kunnen samenstellen, door Debian te installeren, een eigen kernel en een hoop drivers te configureren, vervolgens XFCE te installeren en heel erg veel software te downloaden, maar dan was je zeeën aan tijd kwijtgeweest. AVLinux maakt het simpel voor je. Met een paar klikken heb je je eigen thuisstudio en ben je aan het mixen, opnemen of afspelen. Voor iedereen, die interesse heeft in audiovisuele bewerking moet dat toch als muziek in de oren klinken!

Referenties

http://www.bandshed.net/AVLinux.html