De makers van ReactOS, een opensource Windows-compatibel besturingssysteem, laten weten dat het de tweede plaats heeft behaald in een evaluatie van de Russische overheid waarin opensource-alternatieven voor propriëtaire besturingssystemen zijn onderzocht. Nummer een werd ALT Linux.

Rusland zegt, samen met een aantal bevriende Brics-landen, te streven naar het uitfaseren van propriëtaire hardware en software en de voorkeur aan opensource-alternatieven te geven. Het Russische ministerie van Telecom en Communicatie begon daarom een evaluatie van beschikbare opensource-projecten, waaronder op het gebied van besturingssystemen. Een vooraanstaande ontwikkelaar van ReactOS besloot mee te werken aan de evaluatie.

Inmiddels heeft het Russische ministerie het onderzoek afgerond en geconcludeerd dat ReactOS het op een na meest interessante project is om mogelijk overheidssteun te ontvangen, zo melden de ontwikkelaars op hun website. Met ReactOS kunnen met een zelfgeschreven kernel, samen met diverse Wine-onderdelen, Windows-applicaties gedraaid worden. Het besturingssysteem draagt overigens nog steeds het alfa-stempel.

Op de eerste plaats eindigde ALT Linux, een Linux-distributie van Russische origine. ALT Linux is beschikbaar voor zowel desktop- als serversystemen. De developers van dit OS hebben nog geen reactie op hun uitverkiezing gegeven.

Welke steun de genoemde projecten gaan krijgen, is nog niet duidelijk; de Russische overheid moet de precieze plannen naar aanleiding van de evaluatieronde nog afronden. Wel is duidelijk dat Rusland aanstuurt op alternatieven op met name Amerikaanse hardware en software die het land niet vertrouwt. Zo bouwt de firma MCST Elbrus-processors, ARM-compatibele chips van Russische bodem.

bron: www.tweakers.nl