Wil je het bureaublad van een andere Linux-computer in je thuisnetwerk overnemen? Daarvoor bestaan heel wat programma’s. Wij hebben drie eenvoudige oplossingen getest voor Linux Mint: ingebouwde werkomgeving op afstand, X2Go en de Chrome Remote Desktop App.

Er zijn verschillende redenen om even het bureaublad van een andere computer over te nemen. Misschien wil je iemand uit de nood helpen of gewoon laten zien hoe je een bepaald probleem oplost. Of je bent druk aan het werk op je desktop in je thuiskantoor en wilt nog enkele zaken afwerken op je laptop in de leefruimte. In deze gevallen is het best handig als je een actieve sessie op één computer even kunt overnemen op een andere computer. Ook voor Linux bestaan er veel programma’s die dat mogelijk maken. Sommige gaan erg ver qua mogelijkheden. We beperken ons hier tot oplossingen die eenvoudig te installeren en configureren zijn voor occasioneel gebruik. Dat betekent niet dat ze ongeschikt zijn om langdurig te gebruiken. Zo is X2Go bijvoorbeeld een prima oplossing om meerdere mensen tegelijk toegang te geven tot een Linux-computer.

Werkomgeving delen

De eenvoudigste oplossing hoef je niet te installeren. Zo bevat Linux Mint de mogelijkheid om jouw bureaublad te delen met andere computers. Je vindt de instellingen daarvoor terug onder Menu > Voorkeuren > Werkomgeving delen. Vink om te beginnen de optie ‘Andere gebruikers toestaan om uw bureaublad te bekijken’ aan en bekijk nauwkeurig de overige opties. Wil je alleen iets demonstreren aan iemand anders? Dan mag je de optie ‘Andere gebruikers toestaan uw bureaublad te besturen’ uitzetten. Ook krijgt niemand toegang tot jouw bureaublad zonder expliciete toestemming. Wil je de toegang verder beperken, stel dan een wachtwoord in om jouw bureaublad te beveiligen. Wil je daarentegen gemakkelijk je eigen bureaublad overnemen vanaf een andere computer? Vink dan de optie ‘U dient toestemming te geven voordat toegang wordt verleend’ zeker uit, want je kunt moeilijk toestemming geven terwijl je zelf niet achter jouw pc zit!

Remmina

Vreemd genoeg bevat Linux Mint wel software om jouw bureaublad te delen, maar niet om een gedeeld bureaublad te benaderen. Installeer op de andere machine dus de pakketten Remmina en remmina-plugin-vlc. Open vervolgens Remmina via het Internet-menu. Via New maak je een nieuw profiel aan om te verbinden met jouw pc. Voor een snelle test kun je ook de menubalk eronder gebruiken. Kies VNC uit het uitklapmenu, vul het ip-adres in van de pc die je wilt overnemen en klik op Connect. Je moet misschien een wachtwoord ingeven of toestemming verlenen op de andere machine. Je merkt waarschijnlijk dat de kleuren van jouw bureaublad niet goed weergegeven worden. Klik op het icoontje rechtsboven om de sessie af te sluiten en maak nu een profiel aan met de juiste instellingen via de New-knop. Let vooral op de Color depth en Quality-instellingen. Tip: wil je je Linux-bureaublad vanaf Windows overnemen? Installeer dan een VNC client zoals RealVNC op Windows. Soms moet je wat experimenteren met instellingen in de VNC client, maar in principe moet dit ook vanaf Windows gewoon werken. 

X2Go

Werkt voorgaande oplossing prima voor jou? Dan is er geen reden om een alternatief te zoeken. Maar in bepaalde omstandigheden werkt VNC minder goed. Zo laat de snelheid soms te wensen over, kun je problemen hebben met de lay-out van het toetsenbord en werkt alles soms net iets minder goed vanaf een Windows-client. In dergelijke gevallen loont het om andere oplossingen te testen. Een eerste alternatief is X2Go. Alleen de client is beschikbaar in Linux Mints pakketbronnen, dus moet je eerst nog een extra repository configureren op de pc die je wilt overnemen. Hoe je dat precies doet, lees je op http://wiki.x2go.org/doku.php/wiki:repositories:ubuntu. Installeer vervolgens het pakket x2godesktopsharing op die pc en start X2Go Desktop Sharing via het Internet-menu. Rechtsklik op het extra icoontje in het systeemvak rechts onderaan en selecteer de optie ‘Desktop delen inschakelen’.

Op de client installeer je het pakket x2goclient en start daarna X2Go Client via het Internet-menu. Via Session > New session maak je een nieuw profiel aan voor jouw pc. Vul het ip-adres en jouw gebruikersnaam in en kies ‘Connect to local desktop’ bij Session type. Onder Connection selecteer je LAN als Connection speed. Klik op OK om de nieuwe sessie aan te maken. Klik vervolgens op de shortcut die X2Go aangemaakt heeft en aanvaard de melding dat je met een nieuwe host verbindt. Vul het wachtwoord in van jouw gebruiker op de desktop en kies nu Full access om jouw bureaublad over te nemen. X2Go is trouwens primair ontwikkeld om meerdere sessies tegelijk te starten op een andere machine. Daarvoor selecteer je bijvoorbeeld Gnome of Mate bij Session type wanneer je een nieuwe sessie configureert. X2Go is dus niet alleen geschikt om actieve sessies over te nemen van een andere pc, maar ook om met meerdere gebruikers tegelijk op één Linux-computer te werken. Een ander voordeel is dat de X2Go Client ook voor Windows en macOS beschikbaar is. Op http://wiki.x2go.org/doku.php/doc:installation:x2goclient vind je uitgebreide installatie-instructies voor elk platform. 

Chrome Remote Desktop App

Google biedt ook een applicatie om je bureaublad te delen met andere computers. Is de Chrome-browser nog niet geïnstalleerd op jouw pc, doe dat dan eerst via https://www.google.com/chrome. Open de Chrome-browser en ga naar about:apps in de adresbalk. Klik nu op Web Store rechts onderaan en zoek naar Chrome Remote Desktop. Klik vervolgens op Toev. aan Chrome om die app te installeren. Er verschijnt nu een extra icoontje in het app-overzicht om de Chrome Remote Desktop app te starten. De eerste keer moet je de app nog bepaalde toestemmingen geven. Dit werkt overigens alleen als je bent ingelogd met je Google-account. Klik vervolgens op Delen onder ‘Externe ondersteuning’. Je moet nu nog een extra installatiepakket downloaden en installeren op de computer die je wilt delen met andere machines. De Chrome Remote Desktop App genereert daarna een 12-cijferige toegangscode voor jouw pc als je op Delen klikt. Je kunt de app trouwens ook rechtstreeks starten via de Chrome-apps categorie in Linux Mints startmenu.

Installeer en open de Chrome Remote Desktop App vervolgens op een andere machine en klik daar op Verbinding maken onder ‘Externe ondersteuning’. Vul de toegangscode in en klik op je eerste pc op Delen op om de tweede pc toegang te verlenen. Je kunt de verbinding te allen tijde stoppen door op Delen stoppen te klikken in de Chrome Remote Desktop App op de eerste pc. Een groot voordeel van Chrome Remote Desktop App is dat het alle gangbare platformen ondersteunt: Linux, Windows, macOS, Android, iOS en ChromeOS. Bovendien is het de enige oplossing die zonder verdere configuratie ook vlekkeloos over het internet werkt. Het is dus mogelijk om vanaf je werk op je pc thuis in te loggen met de Chrome Remote Desktop App. Het VNC-protocol is daarvoor niet erg geschikt en X2Go kan het wel, maar vereist configuratiewijzigingen in je router. 

Conclusie

Linux Mints ingebouwde mogelijkheden volstaan prima om af en toe je bureaublad te delen met een andere Linux-computer in je thuisnetwerk. Heb je ook Windows- of macOS-machines of wil je graag met meerdere gebruikers tegelijk dezelfde computer gebruiken? Dan is X2Go een betere keuze. Chrome Remote Desktop is dan weer ideaal als je ook mobiele apparaten of Chromebooks wilt gebruiken of als je van buiten je thuisnetwerk verbindingen wilt opzetten. Voor elke toepassing is er dus wel een geschikte applicatie te vinden in Linux Mint.