Canonical heeft vandaag Ubuntu 16.04 Xenial Xerius uitgebracht. De nieuwste versie van de populaire Linux-distributie wordt vijf jaar ondersteund.

Om de twee jaar brengt Canonical een LTS-versie (Long Term Support) uit van zijn Linux-distributie Ubuntu. Daarin ligt de nadruk dan niet zozeer op nieuwe functionaliteit, maar meer op stabiliteit. Een LTS-versie krijgt vijf jaar lang beveiligingsupdates. Ook Ubuntu 16.04, die sinds vandaag is te downloaden, is zo’n LTS-versie.

Betere gebruikersinterface

Hoewel het om een LTS-versie gaat, bevat Ubuntu 16.04 toch wat belangrijke vernieuwingen. Software installeren doe je niet meer met Ubuntu Software Center, dat plaats ruimt voor het programma Software, dat uit het GNOME-project komt. Software installeren verloopt nu sneller en ook BIOS-firmware is met dit programma te upgraden.

Ook de gebruikersinterface Unity is verbeterd. Zo kun je de launcher, die normaal links staat, nu ook onderaan plaatsen. En de online zoekresultaten in de Dash zijn nu standaard uitgeschakeld. Daardoor worden je zoektermen als je naar lokale bestanden zoekt niet meer naar Ubuntu’s servers gestuurd.

Nieuwe software

Zoals elke release levert de nieuwste Ubuntu heel wat nieuwe softwareversies mee. Onder andere LibreOffice 5.1, Mozilla Firefox en Thunderbird 45 en Chromium 48 zijn van de partij. Het hart bestaat uit Linux-kernel 4.4.

Wie graag games speelt met een Radeon-kaart, laat de nieuwste Ubuntu-versie het best links liggen. Canonical heeft in Ubuntu 16.04 immers de ondersteuning voor AMD’s Catalyst-drivers fglrx verwijderd. Je kunt de opensourcedrivers gebruiken, maar de performance daarvan ligt voorlopig nog niet op hetzelfde niveau als bij de propriëtaire driver.

Voor desktop en server

Naast de standaardversie van Ubuntu Desktop met als gebruikersinterface Unity, zijn er ook nieuwe releases van de andere officiële smaken: Kubuntu, Lubuntu, Mythbuntu, Ubuntu GNOME, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio en Xubuntu. Daarnaast is er ook Ubuntu Server, een versie zonder grafische desktop om serversoftware op te draaien.