Red Hat, Inc. (NYSE: RHT), leverancier van opensourceoplossingen, kondigt Red Hat OpenStack Platform 12 aan, de nieuwste versie van het schaalbare en agile cloud Infrastructure-as-a-Service (IaaS) platform. Red Hat OpenStack Platform 12 is gebaseerd op OpenStack ‘Pike’-versie en introduceert services in containers, wat de flexibiliteit verbetert en de complexiteit verlaagt voor snellere applicatieontwikkeling. Red Hat OpenStack Platform 12 biedt vele nieuwe verbeteringen, waaronder een DCI (Distributed Continuous Integration) upgrade en verbeterde beveiliging om data compliance te waarborgen en risico’s te beheersen.

Honderden klanten vertrouwen op het Red Hat OpenStack Platform voor hun hybride en private clouds om diverse missiekritieke implementaties te ondersteunen. Enkele daarvan zijn: BBVA, Cambridge Universiteit, FICO, Massachusetts Open Cloud, Turkcell, IAG, Oak Ridge National Laboratory, Paddy Power Betfair, Produban, UKCloud, en Verizon. Daarnaast wordt het Red Hat OpenStack Platform ondersteund door een robuust ecosysteem van partners, waaronder Cisco, Dell EMC, Intel, Lenovo, Rackspace, NetApp, Ericsson, Nokia,NECenHuawei.

Red Hat OpenStack Platform 12 is ontworpen voor een private of publieke cloudinfrastructuur en is gebouwd op de enterprise-basis van Red Hat Enterprise Linux. Red Hat OpenStack Platform 12 is een geteste, gecertificeerde en volledig ondersteunde versie van OpenStack die de flexibiliteit biedt om te schalen en sneller te voldoen aan de vraag van klanten zonder afbreuk te doen aan de vereisten voor beschikbaarheid, prestaties of IT-beveiliging. Red Hat OpenStack Platform bevat ook Red Hat CloudForms, het multi-cloud beheerplatform van Red Hat, bedoeld om operationele zichtbaarheid en policy-gebaseerd beheer te bieden voor de infrastructuur en workloads van het Red Hat OpenStack Platform. Red Hat OpenStack Platform 12 blijft nauw geïntegreerd met Red Hat Ceph Storage, een zeer schaalbare block-, object- en bestandsopslagoplossing, ontworpen voor scale-out clouds.

Containerisatie van OpenStack-services

Nieuw in Red Hat OpenStack Platform 12 is de containerisatie van OpenStack-services. Naast het leiderschap van Red Hat in OpenStack, loopt Red Hat ook voorop in zowel het introduceren van containers bij organisaties als in het leveren van bijdragen aan opensourceprojecten die containerinnovaties stimuleren. Om nieuwe producten sneller op de markt te kunnen brengen, hebben organisaties een cloudinfrastructuur nodig die sneller, efficiënter en op grote schaal resources kunnen inzetten. Het gebruiken van OpenStack-services in Linux-containers maakt dit mogelijk. Het kan de flexibiliteit voor upgrades, rollback en servicebeheer verhogen, terwijl de complexiteit van cloudbeheer voor operators wordt verminderd. Bovendien maken Linux-containers het eenvoudiger om de OpenStack-services snel te schalen, zodat klanten direct kunnen voldoen aan de grotere vraag van gebruikers wanneer dit nodig is.

Of het nu gaat om een nieuwe implementatie of het uitvoeren van een geautomatiseerde upgrade via de director-tool, Red Hat OpenStack Platform 12 vervat de meeste OpenStack-services in containers en biedt een gecontaineriseerde technologie-preview van bepaalde netwerk- en opslagservices. Dit geeft onze strategische ecosysteempartners de mogelijkheid om hun drivers en plug-ins te certificeren voor dit nieuwe implementatiemodel, wat resulteert in minimale of geen verstoring van de dienstverlening aan onze klanten.

Verbeterde beveiliging

Nieuwe functies in Red Hat OpenStack Platform 12, zoals de geautomatiseerde infrastructure enrollment-service, helpen organisaties de beveiliging te verhogen en de efficiëntie te verbeteren door het levenscyclusbeheer voor beveiligingscertificaten te automatiseren. Andere componenten, zoals OpenStack Block Storage (Cinder) en Bare Metal Provisioning (Ironic) zijn bijgewerkt met respectievelijk ondersteuning voor volume-encryptie en schijfpartitionering. Red Hat blijft werken aan een sterkere positionering ten opzichte van verschillende risicobeheerinitiatieven over de hele wereld, en geeft gebruikers van het Red Hat OpenStack Platform toegang tot de nieuwe Red Hat-beveiligingsgids, beschikbaar via het Red Hat-klantenportaal. Hierin worden beveiligingsmogelijkheden, implementatie en begeleiding geschetst voor het voldoen aan basis beveiligingsfuncties voor een zo veilig mogelijke OpenStack-implementatie.

Meer flexibiliteit met composable-infrastructuur

Composable-rollen zijn voor het eerst geïntroduceerd in Red Hat OpenStack Platform 10, waarmee operators aangepaste profielen kunnen maken voor individuele services en processen, al naar gelang hun unieke behoeften. Red Hat OpenStack Platform 11 breidde deze functies uit voor composable rollen, waardoor het inzetten en uitbreiden van het Red Hat OpenStack Platform flexibeler en meer consistent is. Red Hat OpenStack Platform 12 gaat nog een stuk verder met composable netwerken. In eerdere versies moesten gebruikers een vooraf gedefinieerde netwerktopologie kiezen. Met nieuwe composable netwerken kunnen gebruikers met veel minder beperkingen de netwerktopologie definiëren die ze nodig hebben. Bovendien kunnen operators elk gewenst aantal netwerken creëren, inclusief de populaire L3-spine- en leaf-topologie, en zijn ze niet langer beperkt in de hoeveelheid netwerken. Deze verbeteringen maken het voor bedrijven eenvoudiger om OpenStack-implementaties aan te passen aan hun specifieke behoeften op schaal.

 Daarnaast biedt Red Hat OpenStack 12 nu ondersteuning voor de Redfish open API voor een composable infrastructuur van de Distributed Management Task Force (DMTF). Ondersteuning hiervoor voor deze nieuwe industriespecificatie stelt versie 12 in staat om samen te werken met andere brancheoplossingen die de Redfish API gebruiken, zoals de Intel Rack Scale Design (Intel RSD).

OpenDaylight voor netwerkautomatisering

 Versie 12 breidt de technologiepreview van OpenDaylight uit, een modulair opensourceplatform voor het aanpassen en automatiseren van een software-defined netwerk. Het verbeteren van Network Function Virtualization (NFV)-ondersteuning via OpenDaylight voor OpenStack is een belangrijke strategie voor Red Hat, een technologie die is ontworpen om klanten te helpen hogere snelheden en doorvoer te realiseren. De verbeteringen van de OpenDaylight-integratie zijn niet alleen bedoeld om de manier waarop Data Plane Developer Kit (DPDK) wordt geïmplementeerd, te verbeteren, maar ook om betere prestaties te leveren dankzij de SDN-mogelijkheden.

Gedistribueerde continue integratie

Vijf releases geleden introduceerde Red Hat’s Distributed Continuous Integration (DCI) een nieuwe methode voor klanten en partners om te communiceren met het Red Hat OpenStack Platform. Het belangrijkste doel van DCI is om Red Hat te helpen om de beste OpenStack-software in de markt te leveren, door de implementatie, het testen en de feedbackloop met klanten en partners te automatiseren voor pre- en post-product releases. Dit stelt Red Hat in staat om praktische use-cases te testen en deze te valideren met klant- en partnergestuurde configuraties. Vandaag levert DCI automatisch bruikbare logbestanden aan de quality engineering-teams van Red Hat, wat de tijd verkort die nodig is om bugs te identificeren, op te lossen en de patches weer terug te leveren aan de community.

 Beschikbaarheid

Red Hat OpenStack Platform 12 is binnenkort beschikbaar via de Red Hat Customer Portal en als onderdeel van de Red Hat Cloud Infrastructure en Red Hat Cloud Suite-oplossingen.

 Quotes

Radhesh Balakrishnan, general manager, OpenStack, Red Hat

“Om de voordelen van digitale transformatie te realiseren, moeten bedrijven hun infrastructuur bijwerken om de volgende generatie toepassingen beter te ondersteunen, die profiteren van meerdere hardware-architecturen, Linux-containertechnologie en cloud computing. Red Hat OpenStack Platform 12 biedt een pad voor organisaties om dit op een veiligere, meer voorspelbare manier te doen, terwijl de vendor lock-in wordt beperkt. De containerisatie van OpenStack-services in combinatie met de verbeterde beveiliging en stabiliteit waar Red Hat om bekend staat, biedt een productieklare infrastructuur voor organisaties om hun IT-operaties flexibeler te maken.”

 Kevin Shatzkamer, vice president, Service Provider Solutions, Dell EMC

“Voortbouwend op onze vier jaar co-engineering en samenwerking op het gebied van cloud- en virtualisatieoplossingen, is Dell EMC trots om bijgedragen te hebben aan de verbeterde functies, functionaliteit en robuustheid van het Red Hat OpenStack Platform 12. De combinatie van de toonaangevende infrastructuur van Dell EMC met de flexibiliteit van het Red Hat OpenStack Platform helpt klanten hun IT-omgevingen beter te beheren en tegelijkertijd een platform te creëren voor de ontwikkeling van de volgende generatie toepassingen.”

 Figen Ulgen, General Manager van Intel Rack Scale Design, Intel

“Intel Rack Scale Design is een branchegerichte architectuur die leunt op nauwe samenwerking met onze ecosysteempartners, zoals Red Hat. We zijn blij dat onze gezamenlijke inspanningen resulteren in deze mijlpaal, namelijk dat het Red Hat OpenStack-platform nu ondersteuning biedt voor de open standaard API van DMTF. Wij geloven dat de combinatie van het Red Hat OpenStack Platform met hardware op basis van Intel RSD onze klanten zal helpen een nieuw niveau van flexibiliteit te bereiken, waarmee ze beter kunnen voldoen aan de eisen van een modern, schaalbaar datacenter.”

 Guy Shemesh, VP CloudBand, Nokia

“Het Red Hat OpenStack Platform biedt een schaalbare, flexibele basis voor Nokia CloudBand Infrastructure Software, een open oplossing met commercieel bewezen betrouwbaarheid, automatisering en robuuste beveiliging voor het implementeren van netwerkfuncties in de cloud. Onze samenwerking heeft ertoe bijgedragen dat CloudBand een effectieve keuzemogelijkheid is voor de klant om de time-to-revenue voor nieuwe services te verkorten. CloudBand biedt ook automatisering en optimalisatie om netwerkoperaties te vereenvoudigen, terwijl het voor klanten eenvoudiger wordt om snelle open-sourceinnovatie te implementeren en vendor lock-in te voorkomen. We zijn verheugd om onze langdurige relatie met Red Hat, daterend uit 2011, voort te zetten om carrier-grade OpenStack-infrastructuur te leveren, zeker nu de technologie evolueert naar Linux-containers en andere nieuwe innovaties.”