Gamebedrijf Razer heeft een opensource virtual reality-bril aangekondigd. Het Oculus Rift-alternatief is vanaf juni voor consumenten verkrijgbaar.

De bril moet in juni op de markt komen voor 200 dollar, en is al direct voor softwareontwikkelaars beschikbaar. Oculus biedt zijn vergelijkbare VR-bril al langer aan ontwikkelaars aan, voor 350 dollar.

De VR-bril van Razer maakt deel uit van open source-ecosysteem Open Source Virtual Reality (OSVR). De bril is met zijn 5,5 inch full hd-scherm vergelijkbaar met de Oculus Rift.

Wel ligt de beeldverversing van de Rift met 75 beeldjes per seconde wat hoger dan de 55 beeldjes van de bril van Razer. Ook is het scherm van de Oculus Rift met 7 inch wat groter. Wel is het blikveld met 100 graden bij beide brillen gelijk.

Gebruikers zien het scherm van zo’n VR-bril door twee speciale lenzen, wat bijdraagt aan de realistische ervaring. Samsung heeft met zijn Gear VR momenteel de VR-bril met de hoogste resolutie: het qhd-scherm van de Galaxy Note 4 met 2560 × 1440 pixels.

Razer heeft voor zijn open VR-gameplatform de handen ineengeslagen met onder meer maker van game-engines Unity en bewegingscontroller-ontwikkelaars Sixense en Leap Motion.

Gezamenlijk willen de bedrijven een standaardinterface bouwen voor het maken van VR-games en apps. Dat platform is al geschikt voor toepassingen die met de Oculus Rift-ontwikkelaarskit zij gemaakt. Zo hoeven ontwikkelaars niet voor één platform te kiezen, Razer hoopt dat het OSVR-ecosysteem zo sneller groeit.

Naast de software is ook de hardware van de Razer VR-bril open source. Zo kunnen ontwikkelaars zaken als camera’s en bewegingsscanners aan de bril toevoegen.

Ook heeft Razer een eigen Android-spelcomputer aangekondigd. De Razer Forge TV kost 100 dollar en zo’n tien bij tien centimeter groot.

Het apparaatje heeft een quadcore Snapdragon 805-chip met een Adreno 420 grafische processor, 2 GB of werkgeheugen en 16 GB opslagruimte. De Forge TV draait Android TV, een Android-versie speciaal voor televisies.

 

De spelcomputer heeft aansluitingen voor hdmi, ethernet en usb 3, en kan zowel met een bijbehorende controller als een muis-toetsenbord-combinatie worden bestuurd. Met de spelcomputer kunnen games worden gespeeld van Google Play.

Ook ondersteunt de Forge TV Google Cast, en heeft daarmee vergelijkbare functies als de Chromecast. Zo kunnen webpagina’s, video en muziek via de spelcomputer naar tv worden gestuurd. De Forge TV komt in het eerste kwartaal van dit jaar beschikbaar voor 99 euro.